Veselīgi našķi bērnam

Nav noslēpums, ka bērni mīl našķus. Katrai māmiņai, atnākot no veikala, nācies dzirdēt savu mazo vaicājam: „Mammu, tu man kaut ko garšīgu atnesi?” Nu un vecākiem krietni vien jāpalauza galva, lai mazajam kārumniekam domātais našķis būtu ne vien salds, bet arī veselīgs. 

Šeit dalāmies idejās un priekšlikumos, ko katra, savam prātvēderam, varam saturīgu celt galdā.

Augļi un ogas
Augļos un arī ogās, kā jau mūs visi zinām, ir liels daudzums vitamīnu. Tie stiprina bērna imunitāti, sekmē augšanu un attīstību. Pie tam, augļi ir tik dažādi! Tie ir krāsaini, dažādās formās, katram sava faktūra, atšķirīga garša, sulīguma pakāpe. Vasarā ir visvienkāršāk un lētāk pavariēt ar svaigiem gardumiem.
Kad no dārza vai tirgus atnestas zemenes varam arī pastāstīt, ka šā ir vienīgā oga, kurai sēklas ir ārpusē. Paskaidrot, ka mazā mellene ir oga, un arī lielais ķirbis ir oga.
Rudenī savukārt ir ābolu laiks, tātad ir iespēja samērīties ar dažādu ābolu šķirņu izmēriem, krāsām un garšām.
Ziemā vari laiku pa laikam no ledusskapja saldētavas izvilkt vasarā sarūpētās ogas, vai pat saldējumu no svaigi spiestām sasaldētām sulām, vai arī bērnam priekšā likt ar medu sajauktas dzērvenes.

Burkāni graušanai
Ja vēlies dot mazajam burkānus, taču viņš nekādi nav pierunājams ēst vārītus burkānus sautējumā, sagriez tos stienīšos un piedāvāt tāpat – svaigus. Burkāni ir veselīgi acīm, ādai, sirdij, tie veicina ēstgribu un gremošanu, normalizē sirds un asinsvadu, aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, vairogdziedzera darbību. Burkāns ir viens no veidiem, kā iebarot bērnam veselīgo karotīna devu, kā arī stiprina zobus graužot.

Biezpiens
Piena produktu plauktā lielveikalos ir plašs klāsts ar dažadiem biezpiena izstrādājumiem. Vispopulārākais, neapšaubāmi, ir biezpiena sieriņš. Taču, ja ir apnikuši sieriņi, izvēlies kādus no citiem biezpiena našķiem: putotu biezpiena krēmu, mājas biezpienu ar ievārījumu, saldo biezpiena masu. Biezpiens, tāpat kā citi piena produkti ir tik ļoti svarīgā bērna kaulu stiprināšanai nepieciešamā kalcija avots. Tas satur arī ogļhidrātus, pilnvērtīgas olbaltumvielas, minerālvielas (jau minēto kalciju, fosforu u. c.), taukvielas, kā arī A, B, E un D grupas vitamīnus.

Jogurts
Arī jogurts šobrīd ir pieejams dažādos tilpumos, krāsās un garšas variācijās. Sākot no parastā jogurta trauciņos un tetra pakās, un visbeidzot mazās pudelītēs sapildītos, imunitāti stiprinošos dzērienus.
Daudzi skābpiena produkti satur mikroorganismus, kas palīdz vieglāk pārstrādāt pārtiku, piepilda organismu ar vitamīniem, minerālvielām un aminoskābēm un veicina labvēlīgu vidi zarnu mikroflorā. Jogurti ar labajām baktērijām (bifido vai acidofilajām) veic daudz un dažādas funkcijas. Tās pasargās mazo no dažādiem vīrusiem un infekcijām.
   
Auzu cepumi
Ja bērnam patīk kas kraukšķīgs un graužams, var dot auzu cepumus. Tā būs arī ļoti laba alternatīva auzu putrai un parastajiem cepumiem. Tos var ēst no rīta, pēc brokastīm, jo auzas nodrošina organismu ar sāta sajūtu un enerģiju vēl stundām ilgi pēc to apēšanas. Auzu pārslas ir koncentrēts uzturvielu avots. Tajās ir, magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augsts šķiedrvielu saturs, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus. Auzu pārslas nostabilizē gan cukura līmeni asinīs, gan arī tauku daudzumu ķermenī. Tas ir īpaši svarīgi tiem bērniem, kas slimo ar diabētu.
Veikalos šie cepumi nopērkami ar rozīnēm, riekstiem, šokolādi, kā arī bez piedevām. Taču visgaršīgākie cepumi ir pašas taisītie, kamēr vēl silti.

Musli
Musli var būt lieliska alternatīva brokastu pārslām, kas vairs netiek uzskatīts par veselīgu produktu tā apstrādes procesa dēļ. Oranži dzeltenās sausās brokastu pārslas būtībā ir eļļā vārīta kukurūza, kuras pēc tam tiek bagātinātas ar lielu daudzumu cukuru un dažādām ķīmiskām garšvielām un krāsvielām. Taču musli ir ne vien veselīgāks, bet reizēm pat gardāks brokastu produkts. Tradicionāli šajos maisījumos ir liels auzu pārslu saturs, kviešu, miežu un rudzu pārslas, rieksti, sēklas, rozīnes, kādas sukādes vai šokolādes skaidiņas. Šādas brokastis ir ne vien ērtas, bet arī sātīgas un dažādām vērtīgām uzturvielām bagātas. Uzlej pienu, jogurtu, kefīru vai sulu un bērns var ķerties klāt! Taču, ja piederi pie tām, kas uzskata, ka musli netiek ražots, kā nākas, vari šo maisījumu sajaukt pati! Nopērc atsevišķus produktus, par kuru kvalitāti esi pārliecināta, un sajauc sastāvdaļas kādā kastītē vai burciņā. Musli vari saldināt ar dabīgo medu un tieši tāpat, kā ar veikalos nopērkamajiem musli, pievieno bērna iecienītāko piedevu un gatavs!

Rieksti, sēkliņas, žāvētie augļi un pat dārzeņi
Šobrīd ir pieejama patiešām liela žāvēto augļu un dārzeņu, kā arī riekstu un sēkliņu dažādība. Sākot ar pašas vasarā salasītiem un sažāvētiem āboliem un cidonijām, turpinot ar veikalā iegādājamām ķirbju, burkānu, lielogu dzērveņu un ķiršu sukādēm, beidzot ar nesālītiem lazdu riekstiem un ķirbju sēklām. Visi un ik viens no minētajiem gardumiem var būt lielisks vitamīnu, minerālvielu, taukvielu, olbaltumvielu un šķiedrvielu avots.  Meklē un atrodi sava bērna garšas kārpiņām vispiemērotāko! 

Dalies arī tu veselīgo našķu idejās!

 

Saistītie raksti

11 komentāri
  1. Manējiem razbainiekiem par našķi ir kļuvuši šeit jau minētie – burkāni. Biju ļoti pārsteigta, ka viņi ir gatavi katru vakaru, pirms vakara ēdienreizes notiesāt pa oranžajam kātam!

  2. Arī manējie sākuši grauzt svaigus dārzeņus, tas viņiem iedīdīts bērnudārzā, jo tur laikam pat katru dienu ir svaigu dārzeņu un augļu plate, var dabūt visādus graužamos, tamdēļ tgad arī mājās uzprasa pa burkāna vai kāpustlapas gabalam.

  3. Rekur, tepat espati.lv meklētājā atradu rakstu – Cepu, cepu CEPUMU
    tur ir Kraukšķīgie auzu cepumi, izklausijās gardi:

    200 g sviesta
    200 g cukura
    10 g vaniļas cukura
    2 olas
    250 pilngraudu auzu pārslu
    100 g miltu
    ½ tējkarote cepampulvera
    200 g citronu sukāžu (ja vēlas)

    Sviestu sakul vijīgu, pakāpeniski pievieno cukuru, vaniļas cukuru un citu pēc citas olas. Kārtīgi saputo. Iejauc auzu pārslas. Miltus sajauc ar cepampulveri un iesijā olu un sviesta masā. Kārtīgi samaisi un, ja vēlies, iejauc sīki sagrieztas citronu sukādes. Ar tējkaroti liec mazas cepumu piciņas uz izklātas (ar cepampapīru) plāts, rēķinoties, ka tās izpletīsies. Liec līdz 190 grādiem sakarsētā krāsnī uz aptuveni 15 minūtēm jeb kamēr cepumi kļūst zeltaini.

    Tur bija arī griķu cepumi, arī tie varētu būt interesanti.

  4. dēls iemanījies par saldējumu pataisīt visparastako jogurtu, ielej trauciņā ar kociņu, otrā rītā našķis gatavs!

  5. Raksts ir saturīgs, bet vai tiešām pirms tā publicēšanas neviens nepārbauda komatus un tādas lietas?

  6. Kaut kur nesen lasīju rakstu, ka jogurti nemaz tik veselīgi nav, jo to sastāvā ir ļoti daudz cukura un citādi brīnumi. Pašai man ļoti jogurti garšo un lietoju to diezgan daudz, tādēļ tagad sāku domāt, ka tā patēriņu vajadzētu samazināt. Bet tad jau drīz sanāks, ka vispar neko nedrīkstēsim ēst. Bet noteikti bērniem neiesaku tos “aktimeļ” veidīgos. Dodot bērniem šīs labās baktērijas, mēs nevis tieši stiprinam, bet pavājinām bērna imunsistēmu, jo bērna organisms pats vairs neveido šo aizsargsistēmu. Pati pat tos nedzeru, kur nu vēl dot bērnam.

  7. Sastāvdaļas: 250g auzu pārslas, 2 olas, 100g cukurs, 125g sviests vai margarīns, rieksti ap 100g, žāvētas plūmes ap 100g, dateles ap 100g.
    Pagatavošana: Apgrauzdējam uz pannas auzu pārslas, tad būs aromātiskāki cepumi. Plūmes, dateles sagriežam mazākos gabaliņos. Apgrauzdējam riekstus, sasmalcinām mazākos gabaliņos. Izkausējam sviestu/margarīnu, atdzesējam, pievienojam auzu pārslām, izmaisām. Olas putojam ar cukuru, pielejam auzu parslām, izmaisām un pievienojam riekstus, dateles, plūmes. Kārtīgi izmaisām un ar karotīti liekam uz cepampannas, kurai uzklāts cepampapīrs .Cepam 200 grādos ap 15-20 minūtēm. Tikko izcepti cepumi ir vēl mīksti un trausli, bet kad atdziest paliek cietāki, kraukšķīgāki, bet arī ne pārak cieti. Var pievienot jebkādus riekstus un jebko žāvētu -dzērvenes, ķiršus, aprikozes utt. un to daudzumu var variēt, kā pašiem labāk patīk. Cepumiņi sanāk ļoti garšīgi un nav grūti pagatavojami, tā kā tik uz priekšu!

  8. Labas ir arī latvijā ražotās galiņas no graudiem,
    ja nemaldos tad, jā, tās dēvē par “galiņām”.

  9. Nu tagad ir viegli, pieliek pie zemenu blodas un vitaminu deva uznemta, jaskatas, lai tik nesametas pumpas :)!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.