6 vienkāršas uzkodas vasaras ballītēm

https://www.istockphoto.com/

Vasara nenoliedzami ir dažādu saviesīgu pasākumu laiks. Vai tās būtu kāzas, dzimšanas dienas vai laisks piektdienas vakars draugu kompānijā – uzkodas ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Vasarā vēlamies baudīt vieglas un svaigas uzkodas, atstājot kartupeļus un cepešus vēsākiem gadalaikiem. Lai palutinātu sevi un viesu garšas kārpiņas, espati.lv ir sagatavojusi 6 ātras, vienkāršas un bezgala gardas uzkodu receptes.

Tomāti ar mocarellas sieru un baziliku

https://www.istockphoto.com/

Šo uz uzkodu variet pagatavot kā tradicionālu tomātu, siera un bazilika kārtojumu vai kā kanapē variantu, uzspraužot šīs sastāvdaļas uz koka iesmiņa.

Jums būs nepieciešams mocarellas siers (lielās bumbas kārtojumam, mini bumbiņas iesmiņiem), lielie tomāti vai ķirštomāti, baziliks un balzamiko etiķis, kā arī pesto, ja vēlaties, lai uzkoda būtu īpaši garda un aromātiska. Kārtojumu veidojam, sagriežot lielās mocarellas bumbas un tomātus šķēlēs, pa starpai liekot bazilika lapiņas un gatavo kārtojumu pārslakot ar pesto un balzamiko etiķi. Šādas uzkodas servēšanai būs nepieciešama karote un uzkodu šķīvis katram viesim. Otrs variants ir sagriezt ķirštomātiņus uz pusēm, kārtot tos šķīvja ar taisno maliņu uz leju, tad ar iesmiņa palīdzību uzspraust bazilika lapiņu un pa virsu mini mocarellas bumbiņu, kuru papildināt ar pesto un balzamiko.

Dārzeņi ar grieķu jogurta un zaļumu mērci

https://www.istockphoto.com/

Viss kas jums nepieciešams ir dažādi dārzeņi, jo krāsaināki jo labāk – burkāni, gurķi, paprika, puķkāposts, brokoļi, ķirštomāti, seleriju kāti u.c. Mērcei – grieķu jogurts, majonēze, svaigi pētersīļi un dilles, sāls, ķiploks pēc vēlēšanās. Sagrieziet visus dārzeņus strēmelēs, stienīšos vai ripiņās, brokoļus un puķkāpostus sadaliet nelielās rozetēs, visu kārtojiet uz liela šķīvja. Bļodiņā sajauciet vienādās proporcijās biezas konsistences grieķu jogurtu ar majonēzi, pievienojiet smalki sagrieztus zaļumus, sāli pēc garšas un, ja vēlaties, nedaudz piespiediet ķiploku. Gatavo mērcīti variet atstāt trauciņā un novietot pa vidu dārzeņiem vai pārlikt izgrebtās, lielās paprikās.

Melone ar Parmas šķiņķi

https://www.istockphoto.com/

Garda, saldas un sāļas garšas kombinācija no tikai divām sastāvdaļām – melones un Parmas jeb prosciutto šķiņķa. Šai receptei variet izmantot dažādas melones, lai būtu krāšņāk, tomēr labāk izvēlēties sulīgo un saldo, bet ne pārāk ūdeņaino cantaloupe meloni, sagriežot to īkšķa resnuma šķēlītēs un aptinot ar šķiņķi vai arī, izmantojot mazo saldējuma karotīti, izgrebt apaļas bumbiņas un kopā ar šķiņķi uzspraust tās uz koka iesmiņiem.

Siera – cukini salmiņi

https://www.istockphoto.com/

Cukīni, rīvēts siers, nedaudz sāls un pipari, ķiploks un eļļa. Viss, kas jums nepieciešams vieglai un gardai pirkstiņuzkodai.

Sagrieziet dārzeni gareniskos stienīšos, samaisiet ar eļļu un garšvielām, kārtojiet stienīšus uz cepamplāts, tad pārberiet ar sieru un liekiet cepeškrāsnī 180 grādos un 10-15 minūtēm. Tāpat variet pagatavot arī cukini čipsus. Sagrieziet cukīni plānos riņķīšos un pārklāj tos ar smalki sarīvētu parmezāna sieru. Liekiet cepeškrāsnī 180 grādos un cepiet, kamēr siers izkusis un kļuvis brūngans.

Arbūza un kazas siera uzkoda

https://www.istockphoto.com/

Arī šai uzkodai ir nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – arbūzs un kazas siers. Šo uzkodu variet pagatavot kā salātus, sagriežot arbūzu (bez sēkliņām) nelielos kubiciņos un klāt pievienojot sasmalcinātu kazas sieru vai arī sagriežot arbūzu vienādās ripiņās un kazas siera gabaliņus kārtojot pa virsu, izmantojot koka irbulīšus. Uzkodu dekorējiet ar svaigiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem vai citiem aromātiskiem zaļumiem.

Lavašs ar dažādiem pildījumiem

https://www.istockphoto.com/

Nedaudz laikietilpīgāka recepte, kuru vislabāk pagatavot jau no paša rīta vai pat iepriekšējās dienas vakarā. Jums būs nepieciešams lavašs (veikalos ir pieejami dažādi – parastais, pilngraudu, spinātu u.c.), svaigais siers vai krēmsiers svaigākai versijai, kausētais siers nedaudz satīgākai versijai, svaigi zaļumi, svaigi gurķi, paprika, plāni sagriezts šķiņķis vai mazsālīts lasis. Pārsmērē lavašu ar sieru, pārber ar smalki sagrieztiem zaļumiem, gurķi, papriku, tad kārtojiet pa virsu šķiņķi vai lavašu, vegānai versijai atstājiet tikai dārzeņus. Sarullējiet lavašu, ietinot to folijā vai plēvē un atstājiet vismaz uz pāris stundām ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagrieziet lavašu šķēlēs. Lavaša rullīšos variet pildīt dažādas sastāvdaļas – olas, tunci, krabju nūjiņas, kā arī marinētus gurķus, žāvētu vistu vai citus produktus.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.