Pašas gatavoti ĶIPLOKU GRAUZDIŅI – 3 smeķīgas variācijas

Ķiploku grauzdiņi laikam ir gardums, kas iederas gan mājas ballītēs, gan dažādās pasēdēšanās ar draugiem, gan arī, protams, svētkos. Un arī – Līgo svētkos! Ideāla uzkoda pie alus vai citiem dzērieniem. Un nav noslēpums, ka pašas gatavoti ķiploku grauzdiņi ir visgaršīgākie. Piedāvājam tev recepti, kā pagatavot gan kraukšķīgos, gan mīkstos ķiploku grauzdiņus, turklāt – idejas, kā tos papildināt un padarīt vēl gardākus ar dažādām piedevām!

Sastāvdaļas klasiskā receptē – maize (tā var būt rupjmaize, ķieģelītis vai, piemēram, saldskābmaize), eļļa, ķiploki.

Papildus sastāvdaļas variācijām – siers, majonēze, rupjmaize, saldskābmaize ar sēklām, svaigi zaļumi (dilles, lociņi u.c.).

Pagatavošanas divi varianti:

  • Kraukšķīgi ķiploku grauzdiņi – maizi sagriež vēlamajā formā, kas var būt gan stienīši, gan, piemēram, trijstūrīši, vai, ja gribas ko ļoti īpašu, tad var formu veidot pat ar piparkūku formiņu palīdzību. Maizi izkārto uz cepamās pannas, pārlej ar eļļu un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta 180-200 grādiem. Cep, kamēr kraukšķīga, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Ķiploku nomizo un saspiež ar ķiploku spiedi, pārkaisa grauzdiņiem. Otrs variants – ierīvē grauzdiņus ar ķiploka daiviņu, bet tas ir ilgāk un piņķerīgāk. Cik daudz ķiploka izmantot – atkarīgs no tā, cik stiprus grauzdiņus gribās.
  • Mīkstie ķiploku grauzdiņi – lai iegūtu mīkstus un nedaudz staipīgus ķiploku grauzdiņus, tos nevis cep uz pannas cepeškrāsnī, bet fritē eļļā, tāpat kā frī kartupeļus. Šis gan būs kalorijām vēl bagātāks uzkožamais, toties grauzdiņi būs mīksti un viegli sakožami. Rīkojas tāpat kā iepriekšējā receptē – maizi sagriež vēlamajā formā, liek sietiņā, gremdē iepriekš līdz vārīšanās temperatūrai sakarsētā eļļā, vāra, kamēr gatavi. Ņem ārā, notecina. Lai tiktu vaļā no maksimāli daudz liekās eļļas, liek uz papīra salvetēm, lai tās uzsūc lieko eļļu. Kad padzisuši, kaisa virsū saspiesto ķiploku!

Variāciju trīs varianti:

1 komentārs

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.