Draudzīgi tavam viduklim un veselībai

Ēst un saglabāt savu vēlamo svaru vai to pat nomest? Tas ir iespējams. Liekas – teju vai katra otrā sieviete ir raizējusies par savu izskatu, svaru un apjomu. Daļa metusies aizdomīgās diētās, kas pārsteigtu pat koncentrācijas nometnes bargos vagarus ar savu dzelžaino un neveselīgo sastāvu. Tiek aizmirsts, ka notievēt nenozīmē – neēst. Atrast un uzturēt ķermeņa vēlamo svaru, kas atbilst mūsu augumam, ir vajadzīgs un pat vēlams. Rezumē: veselīga ēšana ir tas, kas ir nepieciešams.
Es tagad savus rītu sāku ar augļu piena kokteili jeb šeiku. Maza porcija graudaugu man neskādētu, bet es esmu pūce – manam organismam no rīta ir ilgāka pamošanās, tāpēc, lai nenoslogotu savu miegaino stāvokli, mani uzmundrina blenderī sajaukts attaukots piens ar banānu.
Arī es raizējos par savu svaru, īpaši pēc tam, kad esmu iepazinusies, ko ar manu svaru spēj izdarīt dzemdību atskaņas. Sekot līdzi kalorijām ir apsveicami, bet tas nenozīmē atteikties no ēdiena vai lietot uzturā bezgaršīgus un vienveidīgus produktus. Būtu labi zinat, ar ko mēs varam bagātināt savu uzturu, ja raizējamies par lieko svaru un savu veselību.
Labu labie produkti
Uz pasaules ir tūkstošiem dažādu garšas nianšu pilni ēdieni un pārtikas produkti. Galvenais – arī veselīgi! Ar ko tad īsti vari papildināt savu ēdienkarti bez raizēm:
  
1. Augļi: tiem ir spējas samazināt ēdienam kopējo kaloritāti un piešķirt izsmalcinātāku garšu. Piemēram: piena kokteiļi, zivju ēdieniem es pievienoju citrusaugļu sulu (pārspiežu pāri), sautējot vistas gaļu, apakšā izklāju citrona šķēlītes, no žāvētiem augļiem gatavoju mērces. Ja augļus ēdam atsevišķi, tad es parasti tos lietoju pirms gaļas ēdieniem. Kāpēc? Jo augļi sāk sadalīties ātrāk, kamēr gaļas ēdieni, piemēram, tiek kuņģī pārstrādāti daudz ilgāk. Ja tiek augļus lieto pēcāk, tad nepieciešamās vielas nemaz neuzsūcās. Starpcitu – tas attiecas arī uz saldumiem: pudiņiem, kūciņām utml..
2. Biezenis: ne tikai kartupeļu, bet arī citu dārzeņu biezenis. Tvaicējot tos, mazāk zūd vērtīgās vielas. Izmantoju pēc tam blenderi, lai sasmalcinātu viendabīgā biezeņa masā.
3.

Tvaicēti dārzeņi: cepot zūd vērtība, sadedzinām garšīgāko – sulu. Izmantojami gan pie gaļas, gan makaronu ēdieniem.

4. Garšvielas: kalorijas – nekādas, garša – mmmm! Garšvielas izmantoju, jo tas bagātina garšas izjūtas, pievienoju ūdenim, kurā vāru vistu vai dārzeņus. Lielisks ir karijs, kardamons, baziliks, dilles, pētersīļi, citronzāle, estragons, ķiploki: krāsnī apcepti vai svaigi, maurloki, piparmētras, melnie un sarkanie pipari, rozmarīns.
5. Pulverizators: eļļas izsmidzināšanai uz pannas. Divu ēdamkarošu eļļas jeb 200 kaloriju vietā – trīs reizes izsmidzinot – tikai 7 kalorijas!!!
6. Eļļas aizstājēji: cepot – buljons, sausais vīns. Salātiem piespiežu klāt svaigu citrona sulu.
7. Veselie graudi: kviešu un miežu putraimi, griķi, kuskuss. Satur daudz šķiedrvielu, B vitamīnu. Apgrauzdēti, tie ir lietojami gan ar garšvielām, gan augļu sulās (kā sausās brokastis), buljonā, ūdeni (vārāmi).
8. Dīkstošās sēklas: tajās ir viss labākais, kas augā vien var būt. Tās ir lielisks garšas papildināšanas avots, perfektas veselīgam uzturam. Izmantojamas gan salātos, gan gaļas ēdienos, gan kokteiļos
 
Interesanti!
Mēs daudzas ikdienā apēdam kaut ko veselīgu ar domu, ka tas labvēlīgi ietekmēs mūsu pašsajūtu un svaru. Tā tas tik tiešām ir. Ir produkti, kas ietekmē nelabvēlīgi. Vienīgi – ne visas zina, ko tieši tāds vai šitāds produkts mūs ietekmē.
Piemēram, rozmarīns uzlabo tavas prāta spējas, ja to lieto regulāri. Tas satur antioksidantu, kas aizstāv smadzenes no brīvajiem radikāļiem. To var lietot gan svaigā, gan kaltētā veidā gaļas, zivju un dārzeņu ēdienu pagatavošanā.
Ananāss lieliski papildina gan saldus, gan pikantus ēdienus, mīkstina gaļu marinādēs. Glāze ananāsa gabaliņu satur tikai 82 kalorijas, 2 g šķiedrvielas un 79 mg C vitamīna. Ananāss veicina gremošanu. Tāpēcjo īpaši labs tas ir svaigā veidā pie gaļas ēdieniem. Galu galā – C vitamīns ir vielmaiņas degviela!
Lielisks antioksidanta – katehīna avots ir laba zaļā tēja. Samazina vēža, insulta un sirds slimību risku. Slikti ir tas, ka tikai līdz 20% šīs vielas uzsūcas mūsu organismā, tāpēc to var lietot kopā ar daudz C vitamīnu saturošiem produktiem. Vislabāk – citronu sulu. Tā uzlabo līdz pat 80% katehīna uzsūkšanos. Dari tā: krūzei zaļās tējas pievieno 2 ēdamkarotes citronu sulas.
Baltvīns, tāpat kā sarkanvīns, ir labs sirds spēcināšanas jomā. Ja vien dienas deva nepārsniedz 150 ml jeb pusglāzi, tad abu veidu vīnam ir labvēlīga ietekme uz veselību. Sarkanvīns satur antocianīnus – antioksidantus, bet gaišo vīnogu mīkstums satur gan antioksidantus, gan citas tikpat efektīvas vielas.
Vienā nelielā sarkanajā paprikā ir tikai 19 kalorijas gandrīz 100 mg C vitamīna betakarotīns un folijskābe (ļoti nozīmīga viela, ja sieviete plāno vai gaida mazulīti).
 
 
 

Saistītie raksti

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.