Aromatizētā EĻĻA un ETIĶIS – pagatavo pati!

Aromatizētās eļļas un etiķi ir viegli pagatavojami, var būt ļoti daudzveidīgi, kā arī ir plaši izmantojami visdažādākajos kulinārijas meistardarbos. Pašas pagatavota aromatizētā eļļa vai etiķis būs noderīgs ne vien pašai, bet var kalpot arī kā laba dāvana mammai vai draudzenei, kura mīl rosīšanos virtuvē! Piedāvājam tev sešas receptes – izmēģini arī tu!

ĶIPLOKU EĻĻA
Sastāvdaļas – 2 daiviņas ķiploka, 1 svaiga timiāna zariņš, 1 svaiga rozmarīna zariņš, 1 neliels kaltēts sarkanā čili pipars, 500 ml labas olīveļļas, un skaista stikla pudele ar stingru korķi, kurā eļļu uzglabāt!
Pagatavošana – Nomizo ķiplokus un saspiež ar nazi, līdz sāk izdalīties sula. Ieber tos stikla pudelē. Pievieno timiānu, rozmarīnu un čili. Visam uzlej eļļu un aizkorķē ar stingru korķi. Pirms lietošanas jāļauj vismaz nedēļu ievilkties!

TIMIĀNA EĻĻA
Sastāvdaļas – 200 g svaigu timiāna zariņu, 1 l labas olīveļļas vai 1 l saulespuķu eļļas.
Pagatavošana – Timiāna zariņus nomazgā un nosusina. Norauj lapiņas, liek uz koka dēlīša un nedaudz parullē ar mīklas rulli. Tad liek lapiņas bļodā, pārlej ar izvēlēto eļļu, un pārklāj ar dvielīti. Atstāj uz divām nedēļām ievilkties. Pēc noteiktā laika eļļu izkāš, un lej izvēlētajā stikla pudelē, aizkorķē.

BAZILIKA EĻĻA
Sastāvdaļas – 150 g svaigu bazilika lapu, 1 l labas olīveļļas.
Pagatavošana – Nomazgā un nosusina bazilika lapiņas. Ieber lapiņas litrīgā stikla pudelē, un ar karotes kātu sablīvē pudeles apakšā. Eļļu ielej katliņā un sasilda līdz 40 grādu temperatūrai. Lej eļļu virsū bazilika lapiņām. Pirms lietošanas eļļai jāļauj ievilkties aptuveni 3 nedēļas! Pēc tam eļļa jāizlieto dažu nedēļu laikā. Ja vēlies eļļu lietot ilgāk, var nokāst bazilika lapas, un pārliet to citā pudelē!

CITRONU UN LAIMA ETIĶIS

Sastāvdaļas – 1 laims, 2 citroni, 600 ml baltvīna etiķa.
Pagatavošana – Nomizo laimu un vienu citronu, mizas ieliek bļodā. Etiķi uzkarsē, līdz tas sāk vārīties. Vārošu to uzlej mizām. Apklāj bļodu ar auduma gabalu, un atstāj uz trīs dienām ievilkties. Pēc trīs dienām nomizo otru citronu. Izkās etiķi caur smalku sietiņu un lej stikla pudelē. Ieliek etiķī svaigo citronam miziņu, un pudeli aizkorķē.

PIPARMĒTRU ETIĶIS
Sastāvdaļas – 1 l baltvīna etiķa, 2 saujas svaigu piparmētru lapiņu.
Pagatavošana – Ielej etiķi katliņā, un karsē, līdz tas sāk vārīties. Noskalo un nosusina piparmētru lapas, ieber tās bļodā un uzlej vārošo etiķi. Apklāj bļodu ar audumu, un atstāj uz divām stundām ievilkties. Izkāš etiķi caur smalku sietiņu, un lej stikla pudelē. Aizkorķē. Šādi sagatavotu etiķi varēs sākt lietot ne ātrāk kā pēc nedēļas!

ČILI ETIĶIS
Sastāvdaļas – 50 g svaigu sarkano čili piparu, 1 l sarkanvīna etiķa.
Pagatavošana – Čili piparus nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm un liek bļodā. Uzlej etiķi, pārklāj bļodu ar dvieli, liek tumšā vietā, un atstāj ievilkties uz aptuveni 3 – 6 nedēļām, atkarībā no tā, cik stipru etiķi vēlies! Pēc noteiktā laika izkāš etiķi caur smalku sietiņu, un lej stikla pudelē!

Saistītie raksti

3 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.