Viss par miltiem

https://www.istockphoto.com/

Viss par miltiem

Ja runa ir par dažādiem tradicionālajiem ēdieniem, tad visbiežāk vispirms tiek pieminēta maize. Maizi cep ikvienā valstī, izmantojot dažādas tās pagatavošanas metodes, tomēr vienojoša ir viena izejviela un tie ir milti. Visbiežāk maizi cep no kviešu miltiem, jo tie ir vislētākie un pieejamākie. Tālāk seko rudzu milti, kukurūzas, auzu u.c. Katrs miltu veids piešķir izstrādājumam atšķirīgu garšu, tekstūru un pat formu. Espati.lv ir apkopojusi informāciju par dažādiem miltu veidiem, kurus katrs no mums var izmantot cepot maizi vai pagatavojot kādu citu miltu izstrādājumu.

Kviešu milti

Savu īpašību dēļ, kviešu milti ir Pasaulē un Latvijā visvairāk izmantotie milti. Šos miltus sauc arī par baltajiem un maizes miltiem. No kviešu miltiem visbiežāk cep maizi, konditorejas izstrādājumus, gatavo makaronus, pelmeņus un citus produktus. Kviešu miltiem ir arī sīkāks iedalījums. Ir smalkie milti, kuri satur vairāk glutēna nekā mīksto šķirņu graudi un milti. Tie maizei dod maigu, gaisīgu tekstūru. No kviešu miltiem cep tradicionālo baltmaizi, bagetes, kā arī dažādas sāļās un saldās brokastu bulciņas. Rupja maluma kviešu milti maizei dod stingrāku tekstūru, tomēr tos visbiežāk jauc kopā ar smalkajiem kviešu miltiem. Vēl rupjāka maluma milti ir pilngraudu kviešu milti, kurus iegūst, graudus maļot ar visu brūno grauda daļu. Šie milti nav pilnīgi balti, toties tie ir veselīgāki. Rupjākie no kviešu miltiem ir speltas jeb plēkšņu kviešu milti. Šos miltus sauc arī par mežonīgajiem miltiem, jo graudi ir ieslēpti plēksnēs un tie ir pasargāti no kaitēkļiem un slimībām. Šiem miltiem ir bagātīgs minerālvielu sastāvs.

Rudzu milti

Šis miltu veids ir īpaši iecienīts Ziemeļeiropā un Rietumeiropas zemēs. Rudzu miltos lipekļa ir mazāk nekā kviešu miltos, kā arī mīkla no šiem miltiem ir plastiska, lipīga un mīksta. No šiem miltiem cep rudzu rupjmaizi – smagu, raupju un blīvu. Rudzu miltus izmanto gan rupjmaizes gan saldskābmaizes un saldās maizes cepšanā, tāpat arī piparkūkās un pumperniķeļos. Latvijā no rudzu miltiem cep tradicionālos sklandraušus. Rudzu miltu maize ir veselīga un dod ilgstošu sāta sajūtu.

Auzu milti

Salīdzinot ar rudzu miltiem, auzu miltos ir vairāk olbaltumvielu un tauku. Tos iegūst no auzu graudiem vai pārslām. Maizes cepšanā daļu kviešu miltu var aizstāt ar auzu miltiem. Tie mīklu un izstrādājumu padara nedaudz pelēcīgu, tomēr mīkla kļūst gaisīga, bet ne blīva, ilgāk saglabājot svaigu izskatu. Šos miltus lieliski var izmantot arī cepot pankūkas, plātsmaizes vai cepumus.

Kukurūzas milti

Šajos miltos ir daudz cietes un olbaltumvielu. Daudzās valstu kultūrās, piemēram, Latīņamerikā, no šiem miltiem cep maizi, tortiljas, tako un čipšus jeb načos. Ja maizes cepšanā tiek izmantoti tikai kukurūzas milti, tad to cep cepešplātī, lai veidotos forma vai uz pannas kā plāceņus vai pankūkas. Cepot maizi kukulīšos, šos miltus jauc ar kviešu miltiem.

Sorgo milti

Augsta šķiedrvielu satura milti, kas ir arī labs antioksidants. Miltiem ir maiga, salda garša un smalka tekstūra. Sorgo miltus var salīdzināt ar auzu miltiem. Visbiežāk tos kombinē ar citiem bezglutēna miltiem un kartupeļu cieti. No šiem miltiem cep maizi un konditorejas izstrādājumus.

Rīsu milti

Šos miltus iegūst no baltajiem vai brūnajiem rīsiem, samaļot no sēnalām atbrīvotus graudus. Šie milti ir ieteicami kā biezinātāji dažādām mērcēm. Tos bieži izmanto konditorejas izstrādājumu pagatavošanā. Maizei, kas cepta no rīsu miltiem, ir mazāks apjoms, tā ir blīvāka un ātrāk nobriest nekā kviešu miltu maize.

Griķu milti

Milti, kuriem ir augsts dzelzs saturs. Tos iesaka kā lielisku bezglutēna diētas risinājumu. Vislabāk šos miltus izmantot pagatavojot pankūkas, tomēr var pievienot arī kviešu miltiem, cepot maizi.

Mandeļu milti

Konditorejā plaši izmantoti milti, kuri savu slavas gājienu uzsākuši pēdējos gados. Plaši izmantojams miltu veids. Tos izmanto konditorejas izstrādājumu cepšanā, piemēram, gatavojot makarūnus. Šie milti lieliski iederas arī kūkās, pankūkās, kā arī maizes cepšanā, tomēr tad tie ir jākombinē ar cita veida miltiem.

Linsēklu milti

Labi briestoši krēmkrāsas milti, kuri lieliski piemēroti maizes cepšanai. Šie milti kā saistviela var aizstāt olas. Mīklas izstrādājumu cepšanā šie milti ir izmantojami kombinācijās ar citiem miltiem.

 

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.