Citādāka maize

Maize kārtīga latvieša virtuvē ir bijusi vienmēr, un tam arī ir pamatots iemesls – maize ir bagāta ar šķiedrvielām un B grupas vitamīniem (protams, tas atkarīgs no izmantotajiem miltiem). Tomēr reizēm vajag izmēģināt ko neparastāku, taču ne obligāti sarežģītāku. Šajā gadījumā tieši otrādi – šīs maizes izcept ir daudz vienkāršāk nekā tradicionālos kukulīšus, turklāt garšas ziņā tas noteikti būs interesants piedzīvojums.

Banānu maize visgaršīgākā ir nākošajā dienā pēc cepšanas, un pārsmērēta ar sviestu būs lieliska brokastu sastāvdaļa.

Vajadzēs:

2¼ gl. miltu

½ gl. mīksta nesālīta sviesta

2 olas

1 gl. cukura (labākai garšai var likt pusglāzi baltā cukura un pusi brūnā)

¾ gl. jogurta bez piedevām (labāk pilnpiena)

3 ļoti gatavus banānus (vislabāk tādus, kam jau parādās brūnie plankumiņi)

1 tējk. vaniļas cukura

1½ tējk. cepamā pulvera

1 tējk. sodas

¼ tējk. sāls

2 saujas sakapātu valriekstu (var nelikt, ja negaršo)

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175?C.

Saputo cukuru ar sviestu un vaniļu.

Jogurtu sajauc ar sodu un atstāj drusciņ “saburbuļoties”.

Jogurta masu iecilā sviesta masā.

Pa vienai pievieno olas.

Iesijā sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli.

Iecilā riekstus un samīcītus banānus.

Mīklu ielej 2 ietaukotās maizes veidnēs (garenajā kēksa veidnē)

un cep 45-60 minūtes.

Ņem ārā un pilnībā atdzesē. 

Olīvu maize ir sātīga un būs garšīga gan viena pati, gan kā uzkoda pie zupām un citiem ēdieniem.

Vajadzēs:

1 ½ tējk. sausā aktīvā rauga

1 ½ gl. silta ūdens (~40?C)

4 gl. miltu

1 tējk. sāls

1/3 gl. olīveļļas

1 gl. rupji sakapātu olīvu (jebkādas olīvas vai olīvu kombinācija)

papildus olīveļļa pārliešanai un rupjā jūras sāls pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Siltajam ūdenim pieber raugu un atstāj uz 10 min.

Sajauc miltus ar sāli un lej klāt 1/3 gl. olīveļļu. Maisa, kamēr sajaucas.

Pielej rauga un ūdens maisījumu, sajauc visu, kamēr mīkla saiet kopā lipīgā masā.

Ņem karstumizturīgu bļodu, nedaudz sasilda (tikai nedaudz) cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī, iesmērē ar olīveļļu, lieke mīklu bļodā un izveido bumbu, kas viscaur noklāta ar eļļu. Apsedz bļodu ar tīru dvielīti vai pārtikas plēvi un noliek uz 1-2 stundām malā.

Olīvas nosusina papīra dvielī, lai atbrīvotos no liekā mitruma.

Mīklu izņem no bļodas, novieto uz miltainas virsmas un pāris reizes pamīca.

Virsū uzlie olīvas un iemīca tās mīklā. Nevajag “pārmīcīt”.

Sadala mīklu 2 daļās, katru izrullē plānā taisnstūrī vai ovālā. Liek uz cepamās plāts, kas iesmērēta ar olīveļļu (var likt arī uz cepamā papīra). Katru plāti apklāj ar pārtikas plēvi un novieto siltā vietā uz 1 stundu.

Sasilda cepeškrāsni līdz 200C.

Mīklai noņem plēvi un ar pirkstu galiem iespiež bedrītes viscaur mīklas taisnstūrī. Aplaista ar olīveļļu un pārkaisa ar sāli.

Cep 30-40 min vai kamēr zeltaini brūna.

Sagriež ar asu nazi un pasniedz siltu.

Šokolādes-cukini maize ir deserts, kurš garšos pat pārliecinātākajiem šī dārzeņa neēdājiem. Tā kā cepot cukini, tas nezaudē savas veselīgās īpašības, tad šī maize ir lielisks veids, kā noderīgo dārzeni “iemānīt” arī bērniem. Vēl siltu to var pasniegt ar saldējuma bumbu virsū, taču arī atdzisusi tā garšo lieliski, un, pateicoties cukini, nepaliek sausa. Cukini vietā var izmantot arī nelielu kabaci.

Vajadzēs:

½ gl. nesālīta mīksta sviesta

½ gl. augu eļļas

1 ¾ gl. cukura

1 tējk. vaniļas cukura

1 tējk. sodas

½ tējk. cepamā pulvera

½ tējk. sāls

2 lielas olas

½ gl. skābā krējuma vai jogurta (vislabāk pilnpiena)

2 ½ gl. miltu

¾ gl. kakao

2 tējk. šķīstošās kafijas (nav obligāta sastāvdaļa, tomēr kafija labi pastiprina šokolādes garšu)

2 gl. sarīvēta cukini

½ gl. šokolādes gabaliņu (var arī vairāk – līdz 1 gl.; vieglāk ir nopirkt gatavus šokolādes gabaliņus, taču var arī ar rokām salauzīt tumšo šokolādi mazos gabaliņos)

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 165C.

Sajauc sviestu ar eļļu, pievieno cukuru, vaniļu, sodu, cepamo pulveri un sāli.

Pa vienai iemaisa olas.

Masai pievieno krējumu vai jogurtu, piesijā miltus, kakao, pieliek šķīstošo kafiju. Visu samaisa, kamēr masa kļūst viendabīga, taču nevajag maisīt par daudz.

Iecilā cukini (pirms tam var nedaudz nospiest nost lieko mitrumu) un šokolādes gabaliņus.

Ieklāj mīklu ietaukotā veidnē un cep 35-40 min vai kamēr koka irbulītis nāk ārā tīrs.

 
Lai labi garšo!

 

Saistītie raksti

11 komentāri
  1. Olīvu maize varētu būt riktīgi laba! Tā banānu un šokolādes – diez kā pēc maizēm neiklausījās.

  2. Iiiiideāla lieta šajā sakarā ir maizes krāsniņa. Ļoti iesaku. Tad var visādas maizītes cept. Un eko veikaliņos var arī dažādus miltus nopirkt. Tas maina dažādas garšas nianses.

  3. Silta maizīte. No krāsns. Mmmmmm. Cik garšīgi! Man arī ar olīvēm likās vispieņemamākā. Bet ko nu tur par cukini uztraukties? Jebkurā termiskā apstrādē taču savs labums zūd. Maizītē cukini jau nav vitamonu dozai:), bet gan garšai laikam.

  4. Parastā cepeškrāsnī arī var cept maizi? Un tiešām sanāk? Arī tā pirmā un pēdējā – bez rauga? Ir kādai piredze?

  5. Varētu labāk kādu bagātīgu sautējumu, sacepumu – kabači, tomāti, sēnes, kartupeļi. Nu kaut ko tādu, ar ko vasaras beigas tik ražīgas. Maizīti gan paspēsim plikajā ziemā pacept.

  6. Maizīti siltu var nopirkt arī maizes ceptuvē. Jāatrod tik kādas, kas ir pa ceļam. Man nemaz nekārojas maizi mājās cept…

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.