SOĻANKA – 5 dažādās variācijās

Soļankas dzimtene ir Krievija, kur senatnē to dāvājuši par seļanku. Seļanka bija ļoti iecienīts gardums. Tomēr tā maz līdzinājās zupai, ar kuru kāri mielojamies šodien. Agrāk soļanku vārīja no ēdienu pārpalikumiem. To sameta vienkopus un vārīja vienā katlā. Mūsdienās pavāri rūpīgi ievēro gatavošanas nianses, lai zupai būtu raksturīgā bagātā garšu buķete.

Latvijā labi pazīstama šīs zupas, mūsuprāt, klasiskā – gaļas variācija, bet Krievijā vienlīdz iecienītas ir arī sēņu un zivju soļankas. Tām visām ir ne ar ko nesajaucamā skābi-sāļi-asā pamat garša, kura tiek panākta bagātīgi izmantojot sālītus gurķus, olīvas, kaperus, citronus, sālītas vai marinētas sēnes. Turklāt soļanku vienmēr devīgi papildina ar dillēm, pētersīļiem, pipariem un sāli.

Dažādu gaļu soļanka ar tītara fileju
(Aptuveni sešām porcijām)
Produkti:
½ kg  tītara filejas
400 – 500 gr dažādu gatavu gaļu (desas, žāvējumu, cūkas krūtiņas, kūpinātu cisku utml.)
4 sālīti gurķi
2 lieli sīpoli
2 burkāni
50 gr sviesta vai viena ēdamkarote olīveļļas
Lauru lapa
5 melnie piparu graudi
Tomātu pasta
Kaperi
Olīvas
Citrons
Pētersīļi
Dilles
Krējums
Sāls un malti melnie pipari pēc garšas

Gatavošanas process:
Tītara fileju noskalo, liek katlā kopā ar notīrītu sīpolu, burkānu un pārlej ar 1,5 litriem ūdens. Karsē uz lielas uguns, līdz ūdens sāk vārīties. Liesmu samazina un  nosmeļ putas. Vāra aptuveni 40 minūtes līdz gaļa kļūst mīksta. īsi pirms vārīšanas beigām pievieno lauru lapu, piparus, pētersīļus ar visiem kātiem un pieber sāli. Turpina vārīt vēl 5 minūtes. No šķidruma izņem fileju, noliek to atsevišķā traukā, bet buljonu caur sietu pārlej citā katlā.

Otru soļankai paredzēto sīpolu notīra un smalki sagriež. Uz pannas uzkarsēt olīveļļu vai sviestu un apcept sīpolu līdz tas iegūst zeltainu krāsu un kļūst mīksts. Tikmēr notīra un smalki sagriež burkānu un pievieno sīpolam. Gaļas produktus – desu, žavējumus, cūkas krūtiņu un cisku sagriež nelielos salmiņos un pieber sīpoliem un burkāniem. Jo dažādāki būs gaļas produkti, jo bagātīgākas garšas nianses iegūs soļanka.

Kad gaļa apcepta, klāt liek tomātu pastu un glāzi tītara buljona. Rūpīgi samaisa un sutina uz nelielas uguns aptuveni piecas minūtes. Tikmēr uzkarsē tītara buljonu un pārliek tajā gaļas, sīpolu, burkānu un tomātu pastas masu. Liek katlu uz lēnas uguns gatavoties. Tikmēr sagriež sālītos gurķus salmiņos un pievieno zupai. Uz nelielas uguns vīra vēl aptuveni 10 minūtes. Buljonam pēc garšas var pieliet arī gurķu sālījumu, kurā tie gatavoti. Kad zupa ar visām sastāvdaļām vārījusies 10 minūtes, uguni nogriež un ļauj soļankai nostāvēties un ievilkties aptuveni 20 – 30 minūtes.
Sagriež vārīto tītara fileju nelielos gabaliņos un sadala aptuveni sešām porcijām. Liek fileju šķīvjos kopā ar citrona šķēlīti, olīvām, kaperiem, kapātām dillēm un pētersīļiem. Salej zupu šķīvjos un pievieno krējumu.

Dažādu gaļu soļanka ar mēli un aknām
(6 – 10 porcijām)   
Produkti:
Liela liellopa mēle
2 liellopa aknas
1 liels sīpols
4 sālīti gurķi
200 gr žāvētas desas
300 gr liellopa muguras mīkstuma
300 gr jēra filejas
2 ēdamkarotes tomātu pastas
Kaperi
Olīvas
Citrons
Pētersīļi
Dilles
Galda etiķis
Sāls un pipari pēc garšas
Soda

Gatavošanas process:
Iepriekšējā dienā pirms soļankas gatavošanas novāra mēli. Pārlej to ar aukstu ūdeni un sagaida līdz tā sāk vārīties. Nolej ūdeni un pārlej mēli ar 3 litriem svaiga, auksta ūdens. Vāra 1, 5 – 2 stundas atkarībā no mēles lieluma. Izņem gatavo mēli no buljona un uz 30 sekundēm iegremdē aukstā ūdenī, lai pēc tam var viegli noņemt ādu.

Ūdeni, kurā mēle vārījusies, atdzesēt, nosmeļ no virspuses taukus un saglabāt tos. Arī mēles buljonu saglabā. Aknām novelk plēvītes un attīra no starpsienām. Rūpīgi attīra no taukiem. Aknas sagriež nelielos kubiņos. Apkaisa ar sodu un atstāj uz 20 minūtēm. Aknu gabaliņus nomazgā, pārlej ar lielu daudzumu etiķa, pārkaisa ar sāli un atstāj vēl uz 40 minūtēm. Pēc tam aknas nomazgā un nosusina.

Notīra sīpolu un smalki sagriež. Gurķus nomizo, sagriež un attīra no lielām sēklām. Liellopa un jūra gaļu sagriež nelielos kubiņos. ņem pusi no saglabātajiem mēles taukiem un nelielām porcijām apcep tajos gaļu – ne ilgāk kā 2 -3 minūtes katru. Gatavo gaļu liek bļodiņā. Desu sagriež nelielos gabaliņos. Taukos, kuros cepta gaļa, liek sakapātu sīpolu un gatavo aptuveni 15 minūtes. Pievieno gurķus, desu un visu gaļu, izņemot mēli. Apmaisa un pārlej ar glāzi uzkarsēta mēles buljona. Pannai uzliek vāku un uz nelielas uguns ļauj sautēties 10 – 15 minūtes. Pievieno tomātu pastu un no jauna sagaida, kamēr saturs sāks burbuļot un vārīties.

Uzkarsēt mēles buljonu. Pārliek pannas saturu tajā un pievieno gabaliņos sagrieztu mēli. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes. Uguni nogriež un ļauj zupai 30 minūtes ievilkties. Uz šķīvjiem liek olīvas, kaperus, citrona šķēlīti, krējumu, lej zupu un pārkaisa ar kapātiem pētersīļiem un dillēm.

Stores (laša) soļanka
(Aptuveni 6 porcijām)
Produkti:
½  kg stores (laša) filejas
100 gr mazgātu zivju asaku, galvu un spuru
2 lieli sīpoli
1 liels burkāns
Pētersīļa sakne
1 lauru lapa
4 -5 zirnīši balto piparu
Kaperi
Olīvas
2 ēdamkarotes tomātu pastas, vai svaigi sarīvēts liels tomāts
50 gr sviesta vai 1 ēdamkarote olīveļļas
Pētersīļi
Dilles
Sāls un pipari pēc garšas
Citrons
Olīveļļa

Gatavošanas process:
Sīpolu notīra, sagriež uz pusēm un minūti apcep uz uzkarsētas pannas. Lielā katlā saliek zivju asakas, galvas un spuras, apcepto sīpolu un lauru lapu un smalki saberztus baltā pipara zirnīšus. Pārlej ar trīs litriem auksta ūdens. Uz ātras uguns sagaida ūdens vārīšanos, nosmeļ putas un ļauj zupai uz lēnas uguns turpināt vārīties vēl stundu. Izlej buljonu caur sietu citā katlā. Otru sīpolu, burkānu un pētersīļa sakni notīra un smalki sagriež. Olīvas sagriež paprāvās šķēlēs. Lielā katlā vai pannā sakarsē sviestu vai olīveļļu un ieber dārzeņus. Gatavina uz vidējas uguns līdz sīpols kļūst zeltains un mīksts. Pievieno saberzto tomātu, vai tomātu pastu, olīvas un kaperus. Samaisa un pielej glāzi zivju buljona. Sautēt līdz šķidruma daudzums katlā samazinās uz pusi.

Tikmēr nelielos gabaliņos sagriež zivi un pievieno dārzeņiem. Maisot sautē vēl 5 – 10 minūtes. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Katla saturu sadala pa šķīvjiem un pasniedzot pārlej ar zivs buljonu. Šķīvī liek kapātus pētersīļus, dilles, citrona šķēli un krējumu. Pielej mazliet olīveļļas.

Soļanka ar sēnēm
(6 – 10 porcijām)
Produkti:
600 gr sālītu sēņu
Piens sēņu mērcēšanai
100 gr kaltētu meža sēņu 
4 sīpoli
Pētersīļa sakne
3- 4 sālīti gurķi
4 tomāti
Lauru lapa
4 -5 melnā pipara graudu
50 gr sviesta vai 2 karotes olīveļļas
Kaperi
Olīvas
2 citroni
Pētersīļi
Dilles
Sāls un pipari pēc garšas
Krējums

Gatavošanas process:
Sālītās sēnes notecina caur sietu, liek traukā, pārlej ar pienu un atstāj diennakti mērcēties. Kaltētās sēnes pārlej ar 2 ½   litriem silta ūdens un atstāj uz 2 stundām. Sēnes izņem, nosusina un smalki sagriež. Sēņu ūdeni izlej caur sietu un uzglabā. Notīra sīpolu un pētersīļa sakni un smalki sagriež. Gurķus nomizo un izņem lielās sēklas. Sagriež plānās nelielās šķēlītēs, liek katliņā un pārlej ar glāzi sēņu ūdens. Uzvāra un ļauj gatavoties uz nelielas uguns vēl 15 minūtes. Lielā katlā vai pannā,  uzkarsē sviestu vai olīveļļu, apcep sīpolus un pētersīļa sakni. Pievieno sālītās un kaltētās sēnes un gatavo 7 minūtes. Pannas saturam pārlej sēņu ūdeni, ļauj uzvārīties un atstāj uz uguns vēl 10 minūtes.

Tomātus iemērc uz mirkli verdošā ūdenī, lai vieglāk būtu notīrīt mizu. Sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar mazā katliņa saturu, kurā vārījās sāļie gurķi, liek lielajā zupas katlā. Pieber lauru lapu, piparus un kaperus. Vāra 5 minūtes. Zupai ļauj 20 minūtes ievilkties. Pasniedzot katrā šķīvī liek dažas olīvas, citrona šķēlīti un krējumu. Pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.

Soļanka ar kāpostiem
(četrām porcijām)
Produkti:
1 neliela sarkanā biete
1 kāposta galviņa
250 gr cūkgaļas sardeļu
250 gr bekona
1 ēdamkarote olīveļļas vai 50 gr sviesta
Krējums
Pētersīļi
Dilles
Sāls un pipari pēc garšas

Gatavošanas process:
Novāra bieti, atdzesē un sarīvē uz platas rīves. Kāpostu smalki sagriež. Sardeles sašķēlē aplīšos, bet bekonu – nelielos gabaliņos. Uz sakarsētas pannas apcep un bekonu pēc aptuveni 3 minūtēm pievieno sardeles gabaliņus. Cep gaļu vēl 3 minūtes un pārliek bļodiņā.

Uzkarsē uz pannas eļļu vai sviestu, ieber kāpostus un apcep tos aptuveni 5 minūtes. Pieliek klāt bietes un samaisa. Pieber sāli un piparus. Samazina uguni un sautē vēl aptuveni 10 minūtes. Pēc tam pie dārzeņiem uz pannas liek gaļu un gatavo uz lēnas uguns vēl 5 minūtes. Šo „biezzupas” soļanku pasniedz pievienojot krējumu un pārberot ar kapātiem zaļumiem.

Saistītie raksti

16 komentāri
  1. Drōši vien neesmu nekāda kulinārijas meistare, bet man bija pamatīgs pārsteigums, ka mēdz būt zivju un sēņu soļanka… Izglītojoši! Paldies!

  2. Bet nu pamatīgs darbiņš gan jāiegulda, lai vienu tādu zupu uzvārītu! Ja taisa mīļumam, tad vispirms jāiedod izlasīt, kas viss tur ticis darīts un cik stundu garumā:) Jp tā jau liekas – soļanka un soļanka, bet, izrādās, ne pa jokam darbietilpīga zupa!

  3. Ir, ir ar soļankām ņemšanās. Baigi interesanti, ka nevienā receptē nav ķiploku. Es visur viņus bāžu un tagad netieku gudra – a soļanka oriģināli ir bez ķiplokiem, ja?

  4. Nezināju, ka soļanku gatavo arī ar bietēm (domājams sarkanajām). Izklausās pēc boršča, bet tik un tā – gardi.

  5. Kaut kā jau sataisījās domas par pusdienām:) Atliek tik te ielūkoties un tas parasti beidzas ar labu ēstgribu:)

  6. Es tomēr ķiplokus ar uz pannas piecepu un aso piparu. Man patīk, ka ir tāds asumiņš zupai. Bet kaperi galīgi negaršo. Tos nekad nelieku. Un olīves jāliek bez kauliņiem, jo citādi neforši knibināt ārā, lai gan tā – gaumes lieta.

  7. agrak eedu sho zupu ar lielako prieku bet pirms paaris gadiem ieejot kafejniicaa viss soljankas prieks beidzies,soljankai pa virsu peldeeja totaalaakaa tauku kaarta 🙁

  8. Skatoties uz zupas bildi, man siekalas sariešas mutē un dramatiski sagribas ēst!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Būs ar ko sestdien noņemties. Man taisni tā ar aknām un nierēm visvairāk uzrunaja. Baigais lērums gaļu visādu jāsapērk:)

  10. Palasījos un man kauns sametās par manu “soļanku”:)))) Es ņemu paciņu buljoniņu, parastus cīsiņus un desu un tad no tā uzradu vienkāršo soļanku. Bet ar nav ne vainas;)

  11. Arī nebija ne jausmas par kādām citām soļankām kā vien normālo – gaļas. Bet tīri vai tā sēņu izklausījās ņammīga.

  12. nu.. Jauki. Tas koments par taukiem- soļankai to nevar būt par maz. Dīvaini, ka nevienā netika minēts universālaiā soļankas “vegeta”- liellopa nieres.. Un vēl idejai- ja vienu dienu taisa pildītus piparus, tad tas ūdens, kur tie ar burkāniem un sīpoliem un tomātu pastu vārijās, ir izcils buljons tālākajām soļankas izdarībām. Iesaku!

  13. Tā bija tradīcija, svētdienas rītā pohainiem visiem purniem savākties, atsāt pa talsu gaļas bodē ls 40 un tad mežonīgā katla uzvārīt soļanku. Arā, uz ugunskura. Bet no raksta es uzzināju kas ir kapers. Tb, kā šamo saucun kas tas ir. Redzējis gan biju.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.