Kā izaudzēt pašiem savus zaļumus un dārzeņus?

https://www.istockphoto.com/

Visbiežāk mēs dārzeņus, augļus un zaļumus pērkam lielveikalā, tirgū vai arī mums ir jauki kaimiņi, kuri paši audzē dažādus labumus un padalās ar savu ražu, tomēr arvien populārāka kļūst tendence pašam izaudzēt to, ko likt galdā. Cilvēki jau no seniem laikiem ir pievērsušies lauksaimniecībai un pārtiku audzējuši paši, jo tā ir bijis gan lētāk gan šobrīd arī veselīgāk. Paša izaudzēts produkts sniegs ne tikai gandarījumu par paveikto darbu, bet arī ieguldījumu savā veselībā. Espati.lv ir apkopojusi ļoti vērtīgu informāciju par to kā mājas apstākļos pašiem izaudzēt gardus un labu veselību veicinošus produktus.

Audzējiet to, kas jums vislabāk garšo

Pirms ķeraties pie sēšanas un stādīšanas, padomājiet par to, kas jums vislabāk garšo. Ir viegli domāt, ka jāaudzē kartupeļi, puravi un lapu salāti, jo tas ir tas, ko jūs redzat ejot cauri tirgum vai lielveikalam, taču iecienīto ēdienu sastāvdaļu audzēšana motivēs jūs patiešām rūpēties par to, ko liksiet uz galda, kad pats būsiet izaudzējis.

Varbūt tas nozīmē visu savu zemes gabalu pārvērst par dažādu šķirņu ogulāju vai garšaugu dārzā audzēt tēju pagatavošanai bez kofeīna vai censties tikt pie desmit dažādu čili piparu šķirnēm, lai piešķirtu asumiņu katram ēdienam. Lai ko jūs arī darītu, audzējiet to, ko visbiežāk ikdienā patērējiet.

Izvēlieties daudzgadīgus augus

Ja jums nav daudz brīva laika viengadīgu kultūraugu kopšanai, izvēlieties daudzgadīgus augus – dārzeņus un zaļumus, kuras var iestādīt vienu reizi un kuri gadu no gada sāks ražot paši, nevis katru pavasari jāaudzē no sēklām. Lielāko daļu no augiem tāpat nāksies sēt katru gadu no jauna, bet, piemēram, rabarberi, jāņogas, upenes, kā arī sparģeļi un daudzgadīgie kale kāposti būs turpat, kur tie iestādīti un ar katru gadu arvien pieņemsies spēkā un apjomā. Ja vēlaties izaudzēt paši savu tēju, tad izvēlaties citronmētru, piparmētru un citronmelisu. Garda zupa iznāks no pašu audzētām skābenēm, jo arī šis augs ir daudzgadīgs. Tāpat arī aromātiskā lavanda un timiāns ir augi, kurus iestādot variet baudīt vairākus gadus pēc kārtas.

Audzējiet to, ko nevariet nopirkt veikalā

Izvēlieties kultūraugus, lielveikalos un sakņu tirgū ir grūti pieejami, neatkarīgi no tā vai tās ir neparastas tomātu šķirnes vai dārzeņi, kas ir vislabākie, ja tos novācot pasteidzas uz virtuvi un ēd svaigus, piemēram, sparģeļi. Arī kāpostiem un salātiem ir tik daudz veidu, bet veikalos ir nopērkami tikai populārākie.

Saprotiet vai dārzeņu būs kur uzglabāt

Apsveriet, cik daudz vietas jums ir kultūraugu uzglabāšanai. Ja jums nav kur uzglabāt daudzos kartupeļu maisus vai milzīgu ķirbju armiju varbūt variet vienoties ar kaimiņu vai tālāk dzīvojošu draugu par iespēju palīdzēt atlīdzībā pret daļiņu no izaudzētajiem labumiem. No otras puses salātus un kāpostus vislabāk izmantot uzreiz, kad tie ir svaigi un neapvītuši. Pārdomājiet arī to, cik liels jums ir dārzs, lodžija vai palodzes – vai vēlaties dārzeņus audzēt uz terases, izveidot dobes zālienā vai atvēlēt katru palodzi dillēm un pātersīļiem? Paturiet prātā, ka lielākajai daļai augļu un dārzeņu ir nepieciešams daudz gaismas, tāpēc mēģiniet atrast vissaulaināko vietu, kur iekārtot savu audzētavu.

 

Sekojiet līdzi laika ziņām

Uzmanīgi sekojiet līdzi laika prognozēm – atkarībā no jūsu dzīvesvietas, maigus kultūraugus, kas nāk no siltajām zemēm, piemēram, čili, ķirbjus, pupiņas un tomātus var stādīt tikai pēc pēdējām salnām, kas parasti notiek ap maija mēnesi. Daudzas dārzeņu sēklas jūs varat sēt podos uz saulainām palodzēm telpās vai siltumnīcā, pēc tam tos pārstādot lielākos podos vai zemē, kad āra laika apstākļi ir labvēlīgāki. Daži no vienkāršākajiem kultūraugiem, ar kuriem sākt savas produkcijas audzēšanu ir redīsi, dažādi salāti, kabači un franču pupiņas.

Izmantojiet to, kas jums jau ir

Ja jūsu budžets ir ierobežots, rīkojiet virtuvi tā, lai tajā būtu vieta kaut mazam stūrītim, kur izaudzēt garšvielas vai zaļumus. Mēģiniet diedzēt avokado vai mango koku no izmestā kauliņa, no garšvielu plaukta audzēt mikrozaļumus no koriandra un sinepju sēklām un maksimāli izmantot lielveikalu garšaugus, piemēram, pētersīļus un koriandru, izņemot tos no podiem un pārstādot tos individuāli, lai tie augtu daudz ilgāk. Ja vien jums nav nepieciešamas lielas diļļu plantācijas, pāris podiņi ar zaļumiem būs pilnīgā pietiekami, lai papildinātu salātus, zupas un citus ēdienus.

Ieplānojiet laiku dārza darbiem

Atliciniet dažas minūtes dienā, lai koptu savas augus, neatkarīgi no tā vai tā ir laistīšana, ravēšana, barošana vai stādīšana. Pieskatot tos katru dienu, jūs pamanīsiet visas problēmas, piemēram, nokaltušos augus vai laputu invāziju, pirms tās kļūst nopietnas un augi vairs nav glābjami. Augu kopšana ir arī lielisks veids kā noņemt stresu, tomēr jāatceras, ka to jādara domājot labas un gaišas domas, tad arī raža izdosies lieliska.

Esiet pacietīgi

Lai arī ko jūs vēlētos izaudzēt, atcerieties, ka ne vienmēr svarīgs ir gala rezultāts. Ja viss noiet greizi, tad tā ir mācību procesa sastāvdaļa un katra kļūda ļaus jums pilnveidoties, lai rezultātā iegūtu kāroto. Zināšanas un pieredzi var iegūt tikai darot. Pat tad, ja ar pirmo reizi nekas neizdodas, meklējiet atbildes uz jūsu jautājumiem un mēģiniet vēlreiz. Vienkārši izbaudiet jaunu asniņu parādīšanās prieku, un pat tad, ja gliemežiem izdodas iekosties tikai vienā salātlapā.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.