Gardas vakariņas ar draugiem

Esi ieplānojusi vakariņas ar draugiem, bet nezini, ar ko viņus varētu uzcienāt? Vai arī ideju ir daudz, bet tas nozīmētu veselu dienu virtuvē? Slavenais britu pavārmākslas spīdeklis un šovu zvaigzne Džeimijs Olivers piedāvā tev dažus padomus un receptes.

Organizē savus darbus
Vakariņas ir iespējams pagatavot stundas laikā, ja tev ledusskapī ir iepriekš sagādāti pārtikas krājumi. Piemēram, saldētavā stāv tevis pašas gatavots vai veikalā iegādāts saldējums, ko var pasniegt kā saldo ierobežota laika gadījumā.

Izvēlies kvalitatīvus produktus
Ja tomēr mājās nekā īsti nav, ejot uz veikalu, izvēlies īpaši kvalitatīvus un veselīgus produktus – tā jau būs puse no veiksmes. Labāk neeksperimentē, ja laika nav daudz un uz veikalu dodies dienu iepriekš.

Pavadi laiku ar viesiem
Sagatavo maltīti laicīgi, lai varētu būt kopā ar draugiem, nevis skraidīt uz virtuvi un atpakaļ. 

Radi iespaidu, ka esi gatavojusies
Iespējams, vakariņas sāki gatavot pēdējā brīdī, radi iespaidu, ka esi to darījusi rūpīgi un ilgi. Rotā galdu ar vāzi, pilnu svaigiem ziediem, iegādājies labu vīnu un pasniedz tos lielās glāzēs. Šie sīkumi atspoguļos, ka ciemiņi ir gaidīti, un tu esi tiem gatavojusies.

Un šeit – receptes vakariņu galdam, četru cilvēku kompānijai.

Kūpināta laša un avokado salāti

Sastāvdaļas:
1 klaips cibattas maizes
2 mazi avokado
1 citrons
½ gurķis
2 saujas zaļumu (piparmētras, pētersīļi u.c. pēc izvēles )
1 podiņš kressalātu
2 tējkarotes dažādas sēklu ( ķirbju, sezama, saulespuķu u.c. pēc garšas)
1 sulīgs apelsīns
olīveļļa
sāls un svaigi malti pipari
200 g kūpināta laša
1 – 2 citroni


Pagatavošana
:
Liec karsēties pannu, tikmēr sagriez cibattu četrās vienādās šķēlēs. Kad panna uzkarsusi, liec tajā grauzdēties sagriezto maizi.
Kamēr maize grauzdējas, sagriez avokado plānās sloksnītēs un liec tās salātiem paredzētajā bļodā. Pa virsu nedaudz uzpilini citronu sulu, lai avokado saglabātu savu sulīgo krāsu. Tad pievieno zaļumus un kressalātus. Salātiem pievieno šķēlēs sagrieztu gurķi, sēklas, sāli un piparus pēc garšas, un samaisi to visu ar rokām.
Salātu traukā pievieno vienu ēdamkaroti apelsīnu sulas, kas izspiesta no apelsīna un trīs ēdamkarotes olīveļļas.
Kad cibatta ir apbrūnējusi, noņem to no pannas un uzliec uz četriem šķīvjiem. Pa virsu cibattai liec šķēlēs sagrieztu lasi un salātus. Šķīvi dekorē ar citrona šķēlīti.

Mājās gatavots saldējums

Sastāvdaļas:
6 vidēja izmēra banāni
200 g trekna jogurta
kanēlis
2-3 ēdamkarotes medus
50 g rozīņu
3 ēdamkarotes tumšā ruma
50 g tumšā šokolāde
50 g lazdu rieksti


Pagatavošana
:
Naktī pirms gatavošanas ieliec saldētavā atdzesēties saldējuma trauciņus un bļodu, kurā gatavosi saldējumu.
Sablenderē kopā jogurtu, kanēli, medu, rozīnes un rumu. Blenderē, līdz iegūsti viendabīgu masu. Ielej masu atdzesētajā bļodā un ieliec to atpakaļ saldētavā. Saldējumam ir jāstāv saldētavā vismaz četras stundas.
Saldējumu pasniedz atdzesētajos trauciņos. Pirms saldējuma pasniegšanas sagriez plānās šķēlītēs banānus, ko liec uz saldējuma. Uz pannas apcep lazdu riekstus un mazā trauciņā izkausē šokolādi. Kad tas ir izdarīts, pārber saldējumu ar riekstiem, uzlej karsto šokolādi un pasniedz saviem ciemiņiem burvīgu mājās gatavotu saldējumu.

Ja vēlies uzzināt vairāk par Džeimija Olivera padomiem virtuvē, izdevniecība Zvaigzne ABC laidusi klajā viņa grāmatu – Pikantais Šefpavārs. http://www.jr.lv/lv/veikals/prece/?shop_id=297059

Saistītie raksti

1 komentārs
  1. njaa.. derētu uzaicināt draugus uz jaukām vakariņām, ikdienā tik darbs, skola, skriešana pa labi pa kreisi 😉

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.