Tag: pārtika

Bezglutēna ēdienu receptes

Nesen espati.lv rakstīja par celiakiju. Slimību, kuru var apturēt, ievērojot īpašu diētu, kurā ietilptu tikai glutēnu nesaturoši produkti. Tas nebūt nav viegls, taču izpildāms noteikums. Mēģināsim salikt visu pa plauktiņiem, lai būtu skaidrs, kā rīkoties.

Celiakija. Mīti un patiesība

Celiakija. Bezglutēna diēta. Glutēns. Pirmajā mirklī daudziem izlasot vārdu „celiakija” rodas jautājums, kas tas vispār ir? Arī mediķi tikai salīdzinoši nesen sākuši izkristalizēt šo slimību starp citām, tai līdzīgām. Taču, kas ar šo slimību saskārušies paši vai tā ir kādam tuvam cilvēkam, zina, ko tas nozīmē. Ja vien slimība ir konstatēta pareizi un tiek ievērota speciāla diēta, problēma ir risināma,…

21. gadsimts – kuņģa draugs vai ienaidnieks?

Ir 21. gadsimts. To aptver ne tikai prāts – apzinās arī mūsu organisms. Ja prasām, lai tas pielāgojas šiem, brīžiem tik vētrainajiem apstākļiem, pamata nosacījums ir tajā ieklausīties un vajadzības gadījumā paiet solīti pretim. Pat ārsti atzīst, ka aktīvam mūsdienu cilvēkam būtu neprāts pieprasīt striktu ēšanas režīmu – piecas reizes dienā konkrētos laikos, ēdienkartē iekļaujot un no tās izsvītrojot labos…

Asinsgrupu diēta, pirmā daļa

Asinsgrupu diētas ietvaros, ēdot savai asinsgrupai atbilstošu ēdienu uzlabosies figūra un veselība. Šis uztura virziens izstrādāts, par noteicošo faktoru uzskatot asinsgrupu un izvēloties katrai asinsgrupai atbilstošos produktus. Pārtikas olbaltumvielas (lektīni) atšķirīgi reaģē ar dažādu grupu asinīm.

Uzturs, kas liks tavai sirdij… nepukstēt

Rietumu sabiedrības ēšanas paradumi par trešdaļu palielina infarkta risku. Zinātnieki no McMaster (Ontario, Kanāda) universitātes ir atklājuši sakarību starp infarkta izraisīšanās biežumu un slimnieku ēdienkarti. Rietumu diētas pamatā ir liels daudzums gaļas un tās subproduktu, trekni, cepti produkti un produkti ar lielu sāls un cukura daudzumu, kas par 30% palielina infarkta risku. Izanalizējot vairāk kā 52 valstu iedzīvotāju ēšanas paradumus…

MAZINI ikdienas STRESU ar īsto PĀRTIKU!

Mūs ikdienā ik uz soļa pavada stress – to veido saspringts grafiks, rūpes par praktiskām lietām, situācijas ikdienā, kuras mūs izsit no līdzsvara utt. – tā varētu uzskaitīt daudz, daudz iemeslus. Stresu rada arī neveselīgs uzturs, savukārt pareizs uzturs palīdz mūsu organismam pārvarēt stresu vai vismaz kontrolēt tā ietekmi. Stresa laikā organismā sāk cirkulēt toksiskas vielas, kas rada nogurumu, palielina…