ZUPAS vasarai – 4 dažādas receptes

Zupu gatavošanā vasarā ir vairākas priekšrocības. Sirds līksmo no pārpilnības dārzeņu plauktos veikalos un tirgū. Kur nu vēl daudzie garšaugi, kas zaļo uz palodzes vai piemājas dārziņā, vai tirgus tantiņu ķočos. Turklāt ir vēl viena iezīme, kas zupu gatavošanā raksturīga tikai vasarai – tās ir aukstas.

Tveicīgai un karstai dienai pati tīkamākā ir tieši aukstā zupa. Sātīgs un tajā pašā laikā viegls ēdiens, kas tik lieliski kontrastē ar apkārt valdošo gaisa temperatūru.

Lai gan bieži vien ar auksto zupu saprotam vien pierasto biešu–kefīra zupu, šim ēdienam ir daudz vairāk variantu – katrā reģionā to gatavo atšķirīgi, ar tam raksturīgām garšvielām un garšu sajaukumiem, no maigi delikātas līdz neganti asai.

Turklāt aukstās zupas var būt ne vien mums pierastās sāļās – gan veģetārās, gan gaļēdājiem tīkamās un pat ar zivīm gatavotās, bet arī saldās.  Jo kas gan ar būt gardāks karstā vasaras dienā par šķīvīti vēsas zemeņu zupas ar saldējuma bumbiņu un piparmētru lapiņu…

Ņem vērā

  • Gatavojot auksto zupu, to dari laikus. Lielākoties tā labāk garšo tikai pēc vairākām stundām, kad sastāvdaļas paguvušas sakosties un zupa ieguvusi tīkamu vēsumu.
  • Ja zupai pievienosi maizes grauzdiņus vai citas kraukšķīgas sastāvdaļas, to dari tieši pirms pasniegšanas, lai tās neizmirktu.
  • Vārot buljonu aukstai zupai, centies no tā nosmelt taukus, jo atdziestot taukvielas radīs nepatīkamu ķepīgumu.
  • Nebaidies, ja kādu reizi, gatavojot auksto zupu, trūkst kādas sastāvdaļas. Droši aizvieto to ar ko līdzīgu un eksperimentē. Pat klasiskā biešu zupa tīri labi garšo bez bietēm.
  • Ievietojot zupu atdzesēties ledusskapī, dari to slēgtā traukā vai pārklāj bļodiņu ar pārtikas plēvi, lai ēdiens nepiesūktos ar citu produktu garšu.
  • Lai aukstā zupa būtu līdz galam auksta, vienmēr pasniedz to atdzesētos traukos.

Gaspačo
1 l tomātu sulas
2 tējkarotes anšovu pastas (var pagatavot pati, sablendējot anšovus)
1,5 kg gatavu tomātu
500 ml buljona
2 ēdamkarotes olīvu eļļas
2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
3 ķiploka daiviņas
Sāls un svaigi malti pipari
3 gurķi
45 g sarkana sīpola
Saišķītis bazilika
1 sarkana paprika
1 dzeltena paprika
124 g skābā krējuma
Ķiploku grauzdiņi

Lielā bļodā samaisa anšovu pastu un tomātu sulu. Pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus, buljonu, eļļu, etiķi un izspiestu ķiploku. Maisi, līdz viss labi sajaucies. Pievieno pēc garšas sāli un piparus. Pievieno sakapātu baziliku, nelielos gabaliņos sagrieztu papriku, gurķa šķēlītes un sīpolu. 
Trešdaļu zupas atsevišķā traukā sablendē un pievieno atpakaļ pārējai zupai. Ievieto ledusskapī un ļauj atdzist un ievilkties vismaz četras stundas.
Pasniedzot izrotā ar skāba krējuma pikucīšiem un maizes grauzdiņiem.
Ja vēlies, lai zupa būtu asāka, gatavošanas procesā tai var pievienot nedaudz Kajēnas piparu vai Tabasco mērces.

Gaļas okroška
1,5 l rupjmaizes kvasa
300 g cepeša
200 g gurķu
2 olas
Saujiņa loku un diļļu
4 karotes skābā krējuma
Cukurs, sāls un sinepes pēc garšas

Kvasam pievieno skābu krējumu, cukuru, sinepes un sāli. Kārtīgi samaisa un nogaršo, vai nevajag vēl garšvielu. Pievieno gabaliņos sagrieztu cepeti, gurķa šķēlītes, rupji sagrieztu olu un zaļumus. Ja vēlies tradicionālāku garšu, kvasa vietā vari izmantot kefīru, rūgušpienu vai paniņas.

Baltā biezzupa
3 lieli puravi
60 g sviesta
1 sīpols
2 lieli kartupeļi
1,25 l buljona
150 ml saldā krējuma
Saišķītis maurloku
Sāls un pipari pēc garšas

Puravu nomazgā, atdala zaļās daļas (tās šoreiz nederēs), bet baltās sagriež šķēlītēs. Katliņā izkausē sviestu un viegli apcep puravu un sagrieztu sīpolu, līdz tie ir mīksti, bet ne brūni.
Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Pievieno buljonu, sāli un piparus un vāri, līdz kartupeļi mīksti.
Gatavo zupu ar mikseri sakul biezenī. Ja vēlies viendabīgāku masu, izkās caur sietu vai marli.
Ievieto ledusskapī uz četrām stundām, lai atdziest. Pirms pasniegšanas sajauc ar saldo krējumu (ja vēlies diētiskāku variantu – ar pienu) un pārkaisi ar sasmalcinātiem maurlociņiem.

Gardā melleņu zupa
350 ml dzērveņu sulas
250 ml sausa sarkanvīna
1 kanēļa standziņas
100 līdz 150 g pūdercukura (jo skābāka sula un vīns, jo vairāk)
250 g melleņu
1 ēdamkarote kukurūzas miltu
125 ml skābā krējuma
125 ml salda krējuma

Katlā uzvāra dzērveņu sulu, vīnu, cukuru un kanēļa miziņu. Uz ļoti lēnas uguns turpina vārīt aptuveni 15 minūtes. Nedaudz melleņu atstāj zupas rotāšanai, bet pārējās pievieno zupai un vēl nedaudz pavāra. Kukurūzas miltus sajauc ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens un pievieno zupai. Pavāra vēl pāris minūtes, līdz zupa nedaudz sabiezē.
Izņem kanēļa miziņu un zupu pārlej bļodā. Ļauj aptuveni pusstundu atdzist. Pievieno saldo un skābo krējumu un kārtīgi samaisa.
Bļodai uzliek vāku vai pārsedz ar pārtikas plēvi un liek aukstumā uz 4 stundām. Pirms pasniegšanas izrotā ar mellenēm.

Saistītie raksti

2 komentāri
  1. ir ir ar kvasu labi! nudien! es arī sākumā degunu raucu!
    un man aukstā zupa garšo arī ziemā!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.