Svētku maltīte, ja maciņā svilpo vējš

 Gada nogalē svētku netrūkst, diemžēl to nevar teikt par naudu. Ja nu savu svētkiem paredzēto budžetu jau esi iztērējusi dāvanām un mielastam palikuši vien graši, naudas vietā daudz vairāk nāksies ieguldīt izdomu.

Ziemassvētki, Jaunais gads – tradicionāli šie ir īsti izēšanās svētki. Demžēl dāvanas, svētku tērpi un viss cits nepieciešamais spēj apēst pat visai pamatīgas finanses. Bet ko darīt tām, kuru alga jau tāpat nerakstās četrciparu skaitļiem un pat gluži parastā mēnesī izvilkt nav vienkārši. Vai atteikties no svētku mielasta?
Nebūt ne. Tev tikai vajadzēs mazliet vairāk laika un darba, lai atrastu lētākus produktus un uzburtu no tiem neaizmirstamu mielastu. Atceries par padomju laika klasiku – siļķi kažokā un dārzeņu rasolu, viltoto zaķi. Un vēl ir auzu cepumi, štovēti kāposti un kotletes.
Bet, ja vēlies ko neparastāku, lūk, dažas receptes, kas garšo gandrīz visiem un neizmaksā nemaz tik dārgi.

Siera bumbiņas

30 g rīvēta siera
25 g margarīna (vai sviesta)
100 g kviešu miltu
2 olas
¼ tējkarotes sāls
150 g ūdens

Katliņā uzvāri ūdeni, sāli un margarīnu. Visu laiku maisot, pamazām pieber miltus. Noņem katliņu no uguns un iemaisi masā sieru. Putojot mīklu, pa vienai pievieno olas un turpini visu putot, līdz mīkla kļūst bieza, mīksta un spīdīga.
Izklāj plāti ar cepamo papīru un liec uz tās mazas, rieksta lieluma piciņas. Cep 200 grādu karstumā aptuveni 20 minūtes. Turklāt pirmās 15 minūtes krāsni nevirini, lai bumbiņas nesaplaktu.
Pasniedz ar siltu buljonu.

Gardās sviestmaizītes

6 tostermaižu šķēles
25 g mīksta sviesta
2 ēdamkarotes rīvēta siera
2 ēdamkarotes sakapātu diļļu
2 saldskābi āboli
1 ēdamkarote citrona sulas
2 ēdamkarotes sasmalcināta sīpola
1 ēdamkarote pētersīļu
2 tējkarotes stipru mārrutku
2 ēdamkarotes majonēzes vai skābā krējuma
300 g kūpinātas zivs
Sāls un pipari pēc garšas

Maizītēm nogriez garozu un sagriez četrās daļās. Sviestu samaisi ar rīvēto sieru un dillēm, uzzied uz maizes šķēlēm. Liec ļoti karstā cepeškrāsnī uz plāts uz aptuveni 3 minūtēm. Tad krāsni izslēdz, bet maizītes vēl brītiņu paturi krāsnī, lai tās kļūst kraukšķīgākas. Vienu ābolu sarīvē un apslaki ar citrona sulu, otru sagriez plānās šķēlītēs un arī apslaki ar citrona sulu, lai tas nekļūtu tumšs.
Traukā samaisi rīvētos ābolus, sīpolus, pētersīļus un mārrutkus, kā arī krējumu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Uz maizītēm kārto ābolu šķēlītes, gatavo mērci un zivs gabaliņus. Rotā ar diļļu zariņiem.

Kartupeļu salāti

500 g kartupeļu
2 sīpoli
4 ēdamkarotes eļļas
1 ēdamkarote etiķa
2 tējkarotes sinepju ar graudiņiem
2 marinēti gurķi
5 diļļu zariņi

Sāls un pipari pēc garšas

Kartupeļus kārtīgi nomazgā un ar visu mizu novāri mīkstus. Liec atdzist. Tikmēr sagriez gurķus, sasmalcini dilles un sīpolu sagriez šķēlītēs. Ja vēlies, salātiem vari pievienot arī salami desu vai apgrauzdēta bekona gabaliņus. Kartupeļus nomizo un sagriez palielos gabalos. Lielā bļodā sajauc kartupeļu gabalus ar dillēm, gurķiem, sīpoliem un, ja izmanto, desu. No sinepēm, eļļas un etiķa pagatavo mērci, ko pārlej salātiem.

Ābolu torte

2 glāzes miltu
3 olas
1,5 gāze cukura
200 g sviesta vai margarīna
5 lieli, skābi āboli (vislabāk Antonovkas)
1 tējkarote vaniļas cukura
1 tējkarote cepamā pulvera
2 tējkarotes kanēļa
Sāls uz naža galiņa

Atdali olas dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumu saputo kopā ar ¾ glāzēm cukura un vaniļas cukuru, līdz masa kļūst gaiša un pufīga. Pievieno pakusušu sviestu un visu samaisi. Pamazām pievieno izsijātus miltus, cepampulveri un sāli. Kārtīgi visu izmaisi. Aptuveni piekto daļu no mīklas ietin pārtikas plēvē un liec saldētavā uz 20 minūtēm. Tikmēr ieslēdz krāsni uz 200 grādiem. Atlikušo mīklu ieklāj cepamtraukā (var izmantot apaļo kūkas veidni) vienmērīgā kārtā. Sakul olu baltumus stingrās putās, pamazām iekul masā cukuru, līdz tā kļūst spīdīga. Ābolus nomizo un sarīvē, izklāj vienmērīgā kārtā virs mīklas, pārkaisi ar kanēli. Pārklāj ar putotajiem olu baltumiem. Saldētavā esošo mīklu izņem, sarīvē un pārkaisi baltumiem. Cep visu krāsnī aptuveni pusstundu, līdz pīrāga virspusē parādās zeltains tonis.

Torčetti cepumiņi itāļu gaumē

250 g miltu
100 g margarīna vai sviesta
100 g cukura
10 g cepampulvera
Šķipsniņa sāls

Miltus ar cepampulveri izsijā caur sietiņu nelielā kaudzītē uz tīra galda. Vidū izveido padziļinājumu, kurā ielej izkausētu sviestu un sāli. Pievieno nedaudz silta ūdens un mīci mīklu, līdz tā kļūst gluda un vienmērīga. Ļauj mīklai 15 minūtes atpūsties.
No mīklas veido rullīšus, kas ir aptuveni centimetra biezumā un desmit centimetru garumā. Apviļā rullīšus cukurā un saspied to galus kopā, lai izveidotos gredzentiņi. Liec uz cepešplāts, kas izklāta ar sviestpapīru, un cep aptuveni 15 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini.

6 komentāri
  1. Nakamais raksts saja sadala varetu but – ka atbrivoties no svetku laika iegutiem tauciniem pec tadas maltites!!!!

  2. Lēti, garšīgi un svinīgi – pelēkie zirņi, sautēti kāposti, no gaļas var uztaisīt pildītu vistu 🙂

  3. Es savukart gribetu teikt: aizmirsti par savu figuru VISMAZ SVETKOS. Lai dzivo neatturesanas vismaz vienreiz gada. Nopietni.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.