PILDĪTA vista vai pīle SVĒTKU galdam – 3 receptes

Nez kādēļ liela daļa no mums uzskata, ka pildītu vistu, zosi vai pīli pagatavot ir megasarežģīti. Un, lai domā, jo… Ja tu nenobīsies un izmēģināsi, sapratīsi, cik viegli tas ir. Tā var iegūt spožas saimnieces titulu, nemaz nepārpūloties. Turklāt – kas gan vēl labāk iederas svētku galdā, ja ne pildīts putns?

Iespējams, mīts par to, ka pildīt putnu var tikai virtuvē pieredzējušas saimnieces, radies tāpēc, ka šis nu noteikti nav ikdienas ēdiens. Gan tāpēc, ka tāds putns ar apslēptiem gardumiem vēderā cepas pat vairākas stundas, un kurai gan ikdienā ir laiks tik ilgi gaidīt, gan tāpēc, ka vien ļoti lielās ģimenēs vienā ikdienas maltītē spēj notiesāt tik varenu ēdmaņu. Tāpēc lai pildītie putni paliek svētku maltītēm, kad visa saime, radi un draugi sanāk pie viena galda, lai baudītu ko īpašu, gardu un pēcāk pilniem vēderiem tīksminātos par rimto svētku dienu un paklačotos par to, kas ikdienā nomāc sirdi.

VISTA AR AUGĻU PILDĪJUMU
1 vista (aptuveni 1,5 kg)
1 tējkarote sāls
½ tējkarote malta ingvera
1 tējkarote maltas paprikas
1 bumbieris 
1 ābols
1 banāns
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote sojas

Mērcei
300 g vistas buljona
2 tējkarotes kukurūzas miltu
100 g saldā krējuma
1 ēdamkarote apelsīnu sulas
sāls un melnie pipari

Vistu nomazgā un iekšpusi ierīvē ar sāli, ingveru un papriku. Bumbieru, ābolu un banānu nomizo. Sagriez gabaliņos un liec vistas iekšpusē. Sojas mērci un eļļu sajauc un ar maisījumu apzied vistas ādiņu. Liec cepamajā traukā un cep 200 grādu temperatūrā aptuveni stundu – pusotru. Ja vēlies, lai vistas ādiņa ir kraukšķīgāka, ik pa laikam aplaisti to ar iztecējušajiem taukiem. Cepamtraukā sakrājušos buljonu salej katlā, pievieno saldo krējumu, uzkarsē un iebiezini ar nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātiem miltiem (ja nav pieejami kukurūzas milti, var izmantot parastos). Pieliec apelsīnu sulu, sāli un piparus.

NIKNĀ VISTA

1 vista
2 ēdamkarotes citrona sulas
2 sīpoli
2 ēdamkarotes eļļas
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
1 tējkarote sāls
¼ tējkarotes piparu

Pildījumam
1 sīpols
4 šķēles baltmaizes
2 kūpināta bekona šķēles
2 čili pākstis
saišķītis pētersīļu
25 g konservētu tomātu
½ ēdamkarote eļļas
100 g saldā krējuma
2 olas
šķipsniņa Kajēnas piparu
sāls un pipari pēc garšas

Vistu nomazgā un no iekšpuses un ārpuses ierīvē ar citrona sulu (svaigi spiestu), pipariem un sāli. Pildījumam sīpolu nomizo un sīki sagriez, pievieno mazos gabaliņos sagrieztu maizi un šķiņķi. čili piparu atbrīvo no sēkliņām un sasmalcini, sakapā pētersīļus un sagriez nelielos gabaliņos konservēto tomātu. Sakarsē eļļu, apcep sīpolu, pievieno maizi un šķiņķi, turpini cept un pakāpeniski pievieno čili, pētersīļus un tomātus. Pārvieto visu bļodā, pievieno krējumu, olu un garšvielas. Ar gatavo pildījumu piepildi vistas vēderu un to aizšuj. Liec cepamajā traukā, ārpusi iezied ar eļļu un cep 200 grādos aptuveni stundu. Nomizo atlikušos sīpolus, nomazgā papriku un atbrīvo no sēklām un visu sagriez gabaliņos. Kad vista cepusies aptuveni 30 minūtes, uz pannas pievieno sasmalcinātos dārzeņus.

PILDĪTA KARALISKĀ PĪLE
1 neliela pīle (2 kg)
100 g rozīņu
100 ml portvīna
2 āboli (piem., Antonovka)
 1 sīpols
1 šķēle baltmaizes
1 citrons
2 tējkarotes sāls
¼ tējkarotes balto piparu
2 ēdamkarotes sviesta
1 tējkarote Provansas garšvielu

Mērcei
200 g buljona (kas paliek pēc cepšanas)
50 g ābolu etiķa
100 g sviesta
sāls un baltie pipari

Rozīnes aplej ar portvīnu. ābolu un sīpolus nomizo un sagriez gabaliņos, maizi sadrupini. Sīpolus nedaudz apcepini, pievieno ābolus un baltmaizi, tējkaroti sāls, šķipsniņu piparu un Provansas garšvielas, kā arī vīnu. Pīli kārtīgi noskalo un no iekšpuses un ārpuses ierīvē ar citronu, sāli un pipariem. Piepildi ar pildījumu, nosien un liec cepamajā traukā. Cep 180 grādos aptuveni 2 stundas. Izņem no krēns un ietin alumīnija folijā. Cepšanas buljonu izkās un nosmel taukus, pievieno vīna etiķi. Maisot pievieno sviestu, sāli un piparus.

4 komentāri
  1. Pie mums mājā ļoti garšo cepta vista, parasti to gatavoju cepammaisā, sanāk ātrāk un sulīgāk.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.