Recepšu konkurss noslēdzies – cepam pankūkas!

Gardais mēnesis nemanāmi paskrējis, un nu jau pāris dienu espati.lv vairs nesaņem ņammīgas receptītes, kuras lasot radošās komandas vēderi saraujas čokurā un aizdomīgi kurkst. Tā kā visas receptes izskatījās ļoti apetītelīgas, mums lēmumu izdarīt bija grūti. Bez galvenās balvas izlēmām pasniegt arī espati.lv īpašā mīluļa balvu, un tā tiek Zandai Smugai par plānajām pankūkām ar ikriem! Zanda bijusi ļoti čakla un pievienojusi arī fotogrāfijas no pankūku tapšanas procesa. Zanda, mēs ar tevi sazināsimies un sarunāsim, kā dāvana pie tevis nokļūs.

Esam pateicīgi visām, kuras nepaslinkoja padalīties ar saviem virtuves noslēpumiem, ļaujot ielūkoties šajā gardo brīnumu tapšanas procesā un daudzus no tiem izmēģināt arī mūsu pašu mājās. Pat ja šoreiz neuzvarēji, ceram, ka smēlies gana daudz labu ideju no konkursa dalībnieču iesniegtajām receptēm, lai gūtu pozitīvas emocijas!

Par pašu smeķīgāko recepti, pēc nelielas aptaujas redakcijas lokā, tika atzītas Ances gatavotās plānās pankūkas. Gan tāpēc, ka mums visiem garšo pankūkas, gan tāpēc, ka pildījums ar garnelēm un sēnēm lika mutē saskriet siekalām, jau lasot vien.
Lūk, arī tev dota iespēja ieskatīties, kā notika konkursa uzvarētājas apbalvošana un gardo pankūciņu tapšanas process.

Ance mūs sagaidīja vētrainas trešdienas rītā, kad izredzes tikt pie gardām, siltām pankūciņām šķita īpaši vilinošas. Ance ir portāla lasītāja teju no tā rašanās brīža, lai gan konkursos, kā pati atzīst, piedalās reti. Tomēr šoreiz gardais kokursa nosaukums neļāva palikt vienaldzīgai, un rezultāti, kā redzams, neizpalika.

Kā jau solīts, pie viesmīlīgās un čaklās mājasmātes nenācām tukšām rokām. Mums līdzi bija Rīgas dzirnavnieka sarūpētais dāvanu grozs un, protams, Hercogs bioloģiskie kviešu milti. Jo, kā zināms, no bioloģiski audzētiem produktiem ēdiens sanāk visgardākais. Un veselīgāks nenoliedzami! Arī pārējās pankūku cepšanai nepieciešamās sastāvdaļas pēc iespējas tika atlasītas tādas, kas nākušas no ekoloģiskām audzētavām – lauku piens un brīvā vaļā turētu mājas vistu olas.

Rīgas dzirnavnieka kukuli Ancei pasniedza espati.lv radošo vīriešu pārstāvis. Šoreiz gadījies, ka viens no diviem vīrišķā dzimuma dalībniekiem, kas bija piecēlies šai agrajā rītā un izlauzies cauri vētrai, slēpās aiz fotokameras, tāpēc kadrā viņš trāpījies visai reti (vien pasniedzot dāvanu ). Bet, neraugoties uz to, ka fotografēts tika daudz, fotogrāfs paspēja piedalīties gan cepšanas, gan, protams, degustēšanas procesā.
Otrs  vīrietis mūsu pasākumā bija pusotru gadu vecais Ances māsasdēls, kurš pankūku cepšanu novērtēja ļoti atzinīgi, apēzdams pat vairākas plānās, ar sēnēm pildītās pankūkas, pagūdams uzkost arī kādu garneli un neaizmirsdams pacienāt savu labāko (un lielāko) draugu – labradora šķirnes suņuku.

Ieraugot lielo šķīvi ar daudzajiem Dzirnavnieka ražojumiem, Ance tik tiešām bija priecīgi pārsteigta.

Par patīkamajām emocijām vēstīja Ances vēlme pēc saņemtās dāvanas piesēst un vēlreiz aplūkot šķīvi ar visām jaukajām veltēm, jo viņai – maģistratūras studentei, fitnesa kluba instruktorei un profesionālai volejbola spēlētājai – ēstgatavošanai ikdienā reti atliek pietiekami daudz laika. Tāpēc Ance priecājas, ka mafinu, brauniju un mandeļkūkas gatavie maisījumi patiešām atvieglos dzīvi brīžos, kad gribas ar ko gardu pacienāt ciemos pieteikušos draugus.

Ģimenes tradīcija paredz, ka pirmā pankūka, kas tiek izcepta, pienākas ģimenes mīlulim labradoram Čērčilam. Bet pēdējā laikā, kad cepšanas procesā mēdz piedalīties arī māsasbērni, nereti šis gods sunim jādala ar viņiem.

Lai pankūkas būtu gaisīgākas, Ance ikvienai mājsaimniecei pirms miltu pievienošanas mīklai iesaka tos izsijāt cauri sietiņam. Šo virtuves gudrību viņa māca arī māsasmeitai, kurai ļoti patīkot piedalīties ēstgatavošanas procesos. Kas zina, varbūt šeit tiks izaudzināta nākamā Latvijas šefpavāru paaudze.

Pankūku mīklas gatavošanas process ir ļoti aptuvens, saka Ance. Šo recepti viņa ieguvusi no savas mammas, kura sakot, ka nav svarīgi, cik precīzi ievēro receptes nosacījumus. Galvenais, lai pavāram pareizais noskaņojums, tad visas šeftes iet no rokas. Tādēļ lielākoties visas sastāvdaļas tiek pievienotas pēc acumēra – tikai jāraugās, lai galarezultātā mīkla būtu aptuveni šķidra krējuma biezumā. Tas vislabāk redzams, mīklu lejot no kausiņa bļodā.

Plāno pankūku cepšanā ļoti svarīga ir panna. Var izmantot arī teflona seguma pannas, tomēr pankūkām vispiemērotākā ir vecā labā čuguna panna, kura pirms cepšanas kārtīgi jāuzkarsē. Smaga gan tāda panna, bilst Ance un nosmej, ka sanāk tāds neliels fitnesiņš.

Ance apgalvo, ka pankūkām īpaši labi piestāv sēņu pildījums. Abas garšas ir pietiekami maigas, tomēr izteiktas, lai lieliski papildinātu viena otru. Šoreiz Ance nedaudz atkāpās no receptes un šampinjonu vietā pildījumam sacepa portobello sēnes, jo tās īpaši garšo māsasbērniem, kas ir galvenie pankūkmošķi ģimenē.
Dažreiz Ance mēdz pankūkas pildīt ar grilētu vistiņu, ananasa šķēlītēm, ko pārlej ar saldajā krējumā kausētu zilo sieru.

Kad steidzos, pankūkās pildījumu vienkārši ierullēju, stāsta Ance, bet svētku reizēs vai tad, kad cienāju ciemiņus, tās sasienu kā sainīšus, katru aizsienot ar puravu saitīti. Lai gan tas prasa zināmas iemaņas, tomēr izskatās daudz garšīgāk – tā fifīgi.

Galarezultāts priecē visus, un bērniem bija grūti noturēties, neapēdot visas pankūkas līdz fotografēšanas brīdim. Ance apgalvo, ka viņai ar mazajiem radiniekiem īpaši labi saskan tāpēc, ka garšas izjūtas visiem trim ir visai līdzīgas. Viņi nekad nelaiž garām iespēju nobaudīt pašceptu picu, pašu taisītus makaronus un, protams, pankūkas.
 

   

5 komentāri
  1. Neesmu nekāda lielā pankūku cepēja (īstenībā, mūsu ģimenē pieņemts, ka pankūkas cep vīrieši, lai palutinātu savas sievietes), bet nu šīs.. laikam neatturēšos un sestdienas rītā iepriecināšu savējos ar tikko ceptiem sēņu pankūku sainīšiem. Mmm 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.