Pīrāgi un pīrādziņi – 4 receptes

Omes ceptie speķa rausīši, tuvējā veikalā nopērkamie kāpostu pīrādziņi un, protams, laukos ceptie, lielie pīrāgi, kuros tika pildīts viss, kas vien pa rokai. Pīrāgs ir universāls ēdiens, jebkurai garšas gaumei un ikvienam, kam tīk ēst.

Nav tā, ka pīrāgus izdomājušas mūsu vecmāmiņas. Vēsturnieki apgalvo, ka slēgtos raušus cilvēki mācējuši cept jau Senajā Ēģiptē un Arābijas pussalā. Doši vien kādam tā laika gardēdim gadījies mīklā ievīstīt gaļas vai siera gabalu un secināt, ka šādā veidā ēdiens sanāk vēl labāks. Katrā ziņā, kopš tā laika pīragi tiek atzīti par vienu no parocīgākajiem un gardākajiem ēdieniem.

Interesanti, ka, piemēram, viduslaikos, kad ledusskapis bija lieta, par kuru nespēja iedomāties pat pārdrošākie fantazētāji, pīrāgi kalpoja kā sava veida produktu uzglabāšanas metode. Tā laika pavārgrāmatas māca, ka pīrāgu mīkla jātaisa bieza un cieta, līdzīga kā kauss, kurā ievietot pildījumu. Tad noslēdzama un cepama. Šādus pīrāgus varēja ņemt līdzi ceļā un ēst pat pēc vairākām dienām, gluži kā konservētus. Turklāt, interesanti, ka pagātnē pīrāgus cepa tā, lai ēdams ir tikai pildījums, bet garoziņu vienkārši atdeva lopiem vai izmeta.

Mūsu laikos vieni no pīrāgu cepšanas virtuoziem ir mūsu kaimiņu valsts Krievijas iedzīvotāji. Lai gan viņu senči, nogurdināti grētā ikdienas darbā, pīrāgus uzskatīja tikai par svētku ēdienu, ko gatavoja īpašiem pasākumiem. Ne velti pīrāga vārds krieviski cēlies no vārda pir (svētki). Tie tika cepti vienīgi lielos godos, visai saimei sastingstot svētās gaidās.


Lai gan jau sen pīrāgus uzskatām par gardumu, ar kuru var našķoties, kad vien ienāk prātā, arī mūsdienās pīrādziņiem un raušiem ir tāda kā svētku garša. Pat ja negatavo, gaidot godus, laiks, kad virtuvē top pīrāgi, kļūst par svētkiem pats par sevi. Jo nekas nerada svinīgāku un pacilātāku omu kā smaržīgs, tikko cepts pīrāgs. Ar mājas un bērnudienu smaržu.

Nebaidies, ja pirmajā reizē kaut kas neizdodas, kā vajag. Patiesībā pīrāgiem nav vienotas receptes, katra saimniece pieliek kaut ko no sava, un pat paši vienkāršākie speķa rausīši katrā vietā ir atšķirīgi.

Pīrāgiem ļoti svarīgs ir it viss – gan tas, kāda apkārt temperatūra, vai nav caurvēja, gan saimnieces noskaņojums. Jo labs ēdiens sanāk tikai tad, ja ir vircots ar labām domām un sirdssiltumu. Tāpēc cep pīrāgus ar mīlestību, un tev noteikti sanāks.

Rastegai ar gaļu
Laba alternatīva pierastajiem buljona pīrādziņiem. Rastegai savu nosaukumu ieguvis no krievu vārda rasķognutij (atvērts). Tieši tas raksturo šo pīrādziņu ar cauro vēderu. Rastegai var būt gan saldas, gan sēžas – veģetāras un gaļas versijas.

6 glāzes miltu
2 glāzes ūdens
50 g presētā vai 2 tējkarotes sausā rauga
4 ēdamkarotes sviesta
3 olas
2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote sāls
Pildījumam
750 g maltās gaļas (vislabāk jauktas)
2 olas
2 ēdamkarotes sviesta
Nedaudz lociņu un pētersīļu
Sāls un pipari pēc garšas

Augu eļļa plīts ieeļošanai
1 ola pīrādziņu pārziešanai

Miltus ar sāli sajauc kopā, izsijā un sadali uz pusēm. Raugu aplej ar siltu (aptuveni 37 līdz 40 grādi, bet ne karstāku) ūdeni, pievieno cukuru, izmaisi un pielej pusei miltu. Kārtīgi samaisi un nedaudz izmīci, iegūto masu apklāj ar dvieli un atstāj siltā vietā (bez caurvēja) uz stundu, lai rūgst.

Pēc stundas pievieno mīkstu sviestu, olas un atlikušos miltus, izmīci, līdz mīkla viegli atlec no rokām, un atkal apklāj ar dvieli. Liec siltā vietā uz stundu, lai rūgst. Pēc stundas mīklu sapliķē un pēdējo reizi atstāj nobriest 30 minūtes vai stundu.
Pildījumam paredzētās olas cieti novāri, atdzesē un sīki sakapā. Sasmalcini zaļumus. Malto gaļu apcep sviestā, apsāli, pievieno piparus, zaļumus un olas.

Mīklu sadali aptuveni 40 gabaliņos un ļauj tai piecas minūtes atpūsties. Katru gabaliņu izrullē kā apaļu saulīti. Viducī liec pildījumu, bet pīrāga galus savieno kopā, vidusdaļu atstājot atvērtu.

Liec uz ieeļļotas plīts un ļauj 20 minūtes uzrūgt. Pēc tam apzied ar sakultu olu un liec 200 grādu sakarsētā krāsnī uz 25 līdz 30 minūtēm.

Laša, biezpiena un brokoļu pīrāgs
Ja vien tev garšo lasis un brokoļi, šis pīrāgs šķitīs kā īsts brīnums. Tāds, kas kūst uz mēles un liek garšas kārpiņām notrīcēt priekā. Netici? Izmēģini pati.

1 glāze ar kaudzi miltu
100 g sviesta
3 ēdamkarotes auksta ūdens
½ tējkarote sāls
3 olas
Pildījumam
100 g auksti kūpināta laša
250 g brokoļu
1 glāze krējuma
150 g trekna biezpiena
Piparu maisījums pēc garšas

Atvēsinātu sviestu sagriez nelielos gabaliņos un ber bļodā, kurā ir izsijāti milti un sāls. Ar dakšiņu spaidi sviestu tik ilgi, līdz sviesta, miltu maisījums sāk veidot drupačiņas. Pa vienai pievieno aukstas olas, pēc katras kārtīgi samaisot mīklu. ātri ar rokām samīci mīklu, līdz tā kļūst viendabīga, spīdīga un gluda. Savel no mīklas bumbu, ieliec bļodā, ko pārklāj  ar  pārtikas plēvi, un liec uz stundu ledusskapī. Gatavo mīklu ātri ar aukstu rulli izveltnē un liec apaļā formā (lieliski der formas ar izņemamu vidu), lai veidotu bļodiņu. Vidus padziļinājumu virs mīklas izklāj ar pergamentu un liec ledusskapī vēl stundu. Sasildi krāsni līdz 200 grādiem. Mīklu nedaudz sadursti ar dakšiņu un uz viducī uzliktā pergamenta saber pupas vai zirņus. Cep aptuveni 10 minūtes. Noņem pupas un pergamentu.

Brokoļus sadali rozetītēs (neizmanto kātiņu) un tvaicē aptuveni piecas minūtes. Uz gatavās mīklas groziņa liec brokoļu rozetītes un laša gabaliņus. Biezpienu samal vai izrīvē caur sietu, pievieno krējumu un olas, arī piparus un kārtīgi samaisi. Pārlej laša un brokoļu gabaliņiem un cep pīrāgu vēl aptuveni 25 minūtes.

Citādāki kartupeļu pīrādziņi
Lai gan šie kartupeļu pīrādziņi ir ar ķiplokiem, nebaidies. Pirms tam krāsnī apceptie ķiploki zaudē savu sīvo aromātu un paliek vien lieliska garša. Pat ja apēdīsi tādu pīrādizņu pirms lielās bučas, tavs partneris neko nevēlamu nesaodīs.

2,5 glāzes miltu
250 g sviesta
Sāls
Pildījumam
300 g kartupeļu
1 liela ķiploka galviņa
Daži svaiga rozmarīna zariņi
100 g fetas siera
3 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas
Nedaudz citrona miziņas
Sāls pēc garšas
1 olas dzeltenums un mazlietiņ piena pārziešanai

Virtuves kombainā vai ar mīklas mikseri samaisi visas mīklas sastāvdaļas. Pievieno divas ēdamkarotes ūdens. Ja mīkla joprojām ir ļoti cieta, pieliec vēl nedaudz ūdens. Samīci viendabīgā masā un savel bumbā. Ieliec bļodā, pārklāj ar plēvi un ievieto uz 30 minūtēm ledusskapī.

Ķiploka daiviņas (nemizotas)  saliec uz folijas, pārkaisi ar rozmarīna lapiņām un pārlej olīveļļu. Foliju aizloki ciet un liec sainīti uz 30 minūtēm 180 grādus karstā krāsnī. Gatavos ķiplokus izspied no apvalciņa un sablendē biezenī.

Kartupeļus ar visu mizu novāri, atdzesē, notīri un sagriez mazos kubiņos. Sajauc kopā kartupeļus, ķiploku biezeni un rozmarīna lapiņas, kas palika ķiploku sainītī. Pievieno ar dakšu saspaidītu fetu un citrona miziņu. Labi samaisi un pieliec sāli un piparus pēc garšas. Mīklu izrullē aptuveni 3 mm plānu un ar mazas bļodiņas vai lielas glāzes palīdzību izspied aplīšus. Uz vienas pusītes liec pildījumu, bet otru pārliec pāri. Saspied kopā maliņas un apzied ar sakultu olas dzeltenuma un piena maisījumu. Liec pīrādziņus uz 30 minūtēm aukstumā atdzist. Tad liec 180 grādos sakarsētā krāsnī un cep aptuveni pusstundu.

Piedzērušies pīrādziņi ar marcipānu
Īsta delikatese kādai svētdienas pēcpusdienai vai svētku dienai. Turklāt to pagatavošana ir pavisam vienkārša.

500 g  kārtainās mīklas
20 lielas plūmes (vari izmantot saldētas)
100 ml konjaka
Brūnais cukurs
250 g marcipāna masas
Kausēts sviests pārziešanai

Plūmes, ja nepieciešams, atkausē un izņem kauliņus. Sakārto ar šķēluma vietām uz augšu un katrā ielej nedaudz konjaka. Pārklāj plēvi un liec uz nakti, lai ievelkas. Mīklu sadali 20 gabaliņos un katru izveltnē aplītī. No iekšpuses pārzied aplīti ar eļļu un iekaisi brūno cukuru. Ieliec katrā plācenītī plūmi, plūmē ievieto marcipāna pikuci un plācenīša malas sacel uz augšu. Kārtīgi aizlipini, lai sainītis netaisītos vaļā, bet augšā uztaisi caurumiņu tvaika izkļuvei. Pārzied pīrādziņu ar sviestu. Liec 170 grādu karstumā uz aptuveni 15 minūtēm.

Saistītie raksti

19 komentāri
  1. Jā, lūk , pīrāgi man vienmēr radījuši tādu riktīgu ‘bijību. Pat ne aiz tā, ka ļoti garšo – vienkārši to cepšana man liekas kaut kas tāds ļoti īpašs un grūts. Tik neviens no te aprakstītajiem neuzrunaja pēc fantāzijās uzpeldējušām garšas īpašībām. Bet nu droši vien vēl jāpamaklē kaut kas internetā un jāsaņemas uzcept.

  2. Pilnīgi vai jutu smaržu, kāda bija omas virtuvē, kad viņa dažkārt cepa raušus. Ar speķi un olu ar lokiem un kāpostiem. Neiespējami garšīgi. Sen nebiju tik sentimentāli skarta. Laikam jāsaņemas un jāuzcep pašai arī.

  3. Feini! Te blakus ir tas raksts, kā piespiest džeku tevi apprecēt:) – Lūk, iemācīties, meitenes, gatavot un tā jau būs ļoti vērtīgs argumetns, kādēļ jūs precēt. Un pīrāgi jau vispār rullē, lai gan gaļa droši vien vairāk:)

  4. Oi, mīlīši, nu kā tradicionāli – tuvojas pusdienas laiks. Atvēru rakstu par pīrādziņiem un ļoooti sakārojas iet pusdienās. Bet ierosināja arī pašai uzceptkādu rausi. Paldies

  5. Tie marcipāna’pīrāziņi izklausījās ļoooti apetītlīgi. Esmu dzirdējusi, ka, lai kārtainā mīkla sanāktu gardāka, veikalā nopērkamajai vērts pielikt vēl sviesta.

  6. Tie pārējie tiešām mazāk, bet marcipāna, plūmju, konjaka prīrādzīņš….mēli var norīt – tā izklausījās.

  7. Pilsētā tagad ir tik ļoti daudz ceptuvju, kur var nopirkt silas, neticami gardas maizītes un bulciņa un pīrādziņus, ka nav nekādas jēgas ņemties pašai. Bet palasīt – tiešām garšīgi.

  8. Var, visu tagad var nopirkt, bet tur jau tā fīča, ka nekas nelīdiznās mājās gatavotam. Kad cep pīrādziņus, smaržo visa māja. Ir feini pašai un ir ļoti patīkami, ka mājinieki novērtē. Tā jau ir tā netveramā omulības sajūta, kas rodas no mājās gatavota ēdiena. Tāpēc silti iesaku.

  9. Lasot vakar vakarā šo rakstu, nolēmu, ka norīta uz darbu nākot nopirkšu tuvējā maiznīcā siltus pīrādziņus saviem darba kolēģiem. Tā nu mēs tūlīt kopā pabrokastosim:)

  10. Man arī nezinu kāpēc liekas, ka cept rausīšus un pīrādzīņus ir kaut kas augstākās pilotāžas pavārmākslas cienīgs. Bet nu tik gardi lasās, ka būs jāizmēģina brīvdienās, kamēr vīrs būs devies makšķerēt. Varbūt pēc tam varēšu pārsteigt, ja sanāks garšīgi:)

  11. Nu, mīļās, esmu nopirkusi visu marcipāna pīrādziņiem tik par pašu marcipānu aizmirsu. Nez, kur tāu var nopirkt. Ir kādai ideja? Padalieties’, lūdzu!:)

  12. Lieliska ir Stockmanā – pati esmu pirkusi, redzēta ir Skajā un arī Laimas veikalos, bet tā nav provēta. Ja kas, macipānu jau arī pati vari pagatavot – nemz nav sarežģīti.

  13. Gribēju padalīties par marcipāna pīrādziņiem. Cept noteikti vajag vismaz 180 grādos un vismaz 30 minūtes. Savukārt brūno cukuru vispār nevajag, lai nesanāktu baisi salkani tie pīrādziņi.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.