MAFINI – angliskie gardumi

Mazie kēksiņi, ko angļi bauda pie tējas, ir gluži vai šīs nācijas klasika. Nedaudz demokrātiskāku, bet ne mazāk gardu to padarījuši amerikāņi, kuri mafinus uzskata par savu nacionālo gardumu. Un nu, arī mēs, latvieši, esam pilnībā nobrieduši, lai nodotos supergardo kēksiņu cepšanai un, kas vēl svarīgāk, baudīšanai.

Mafinu mākslu apgūt nav sarežģīti. Ja kaut reizi mūžā esi cepusi kēksu (un pat ja nekad to neesi darījusi), domājams, tu aptuveno mafinu recepti jau zini. Vienīgā atšķirība, ka mafinus cep mazās, speciālās formiņās, kuras var iegādāties teju katrā lielveikalā. Ja neesi pārliecināta, ka kēksiņu cepšana tev ies pie sirds, sākotnēji vari iztikt ar speciālām papīra formiņām. Tās veikalos atrodamas starp alumīnija folijas un cepampapīra ruļļiem.
Mafins ir demokrātisks gardums – tas tiek gatavots no visdažādākajām sastāvdaļām, ar pildījumiem un bez tiem. Un vēl piedevām ir gan saldie, gan sāļie mafini. Tāpēc tev nemaz nav jābūt saldummīlim, lai iecienītu šos jaukos, apaļos kēksiņus.

Turpinot slavas dziesmu mafiniem, vēl tikai jāpiebilst, ka savu popularitāti tie ieguvuši arī izmēra un formas dēļ. Ir tik vienkārši bērna skolas somā iemest pāris papīrā ietītus kēksiņus pusdienu pārtraukumam.
Arī pie galda mazie, skaistie apalīši izskatās daudz dekoratīvāk nekā tā lielie līdzinieki, tāpēc ir ideāls cienasts baļļukos un viesībās. Un, protams, neaizmirsīsim mafinu sākotnējo sūtību – būt uzkodai pēcpusdienas tējas dzeršanā.

Daži padomi, lai mafini izdotos garšīgāki
    •    Pildot mafinus veidnītēs, vienu no divpadsmit, ko liksi krāsnī, atstāj brīvu un tajā ielej ūdeni. Tad mafini cepot nesakaltīs.
    •    Ja mafinu pildīšanai izmanto veselus svaigu augļu gabaliņus, pirms pievienošanas mīklai apviļā tos miltos. Tad augļu gabaliņi mīklā iejauksies vienmērīgāk un nenogrims apakšā, kā arī cepoties nesalipinās to.
    •    Vislabāk mafini garšo tūlīt pēc cepšanas. Ja vēlies tos ēst mazliet vēlāk, izmanto treknākas (taukiem bagātākas) mafinu receptes.
    •    Ja vien nav citu norādījumu, mafini parasti jācep aptuveni 180 līdz 200 grādu karstā krāsnī.
    •    Centies cepot nevirināt krēsi, jo tā zūd siltums un mafini var sakristies, zaudējot savu gaisīgumu un garšu.
    •    Pārbaudi mafinus vien kādas piecas minūtes pirms paredzētā cepšanas laika beigām. Dažkārt mafinu virsiņas var pārāk strauji sabrūnēt un ir nepieciešama cepšanas temperatūras maiņa.
    •    Mafini ir gatavi, kad, iedurot tajos ar  koka irbulīti, izvelkot tam nav pielipušas kēksa daļiņas.
    •    Ja vēlies mafinus padarīt par svētku ēdienu, izrotā tos. Mazajiem kēksiņiem lieliski piestāv cukura glazūra, uz kuras vari izkārtot speciālus kūku dekorus.
    •    Izmēģini pie mafiniem pasniegt aromatizētu sviestu vai ievārījumu. Tā var iegūt patiesas garšas simfonijas.
    •    Mafini, kurus vēlies sagriezt, pirms tam pilnībā jāatdzesē, tāpat kā tikko cepta maizīte, ar mafins, ja to griež karstu, saķep.
    •    Izmantojot lipīgu un ķepīgu pildījumu, piemēram, karameles vai gotiņas, ja cep mafinus metāla formiņās, tajās jāieklāj mafinu papīra groziņi. Tas ļaus lipīgo mafinu izvilkt no formas, neriskējot to neglābjami sadrupināt.

Banānu mafini ar šokolādes gabaliņiem
1 liels gatavs banāns
250 ml piena
175 g miltu
125 g cukura
100 g piena šokolādes gabaliņu
1 ola
50 g kausēta sviesta
½ tējkarote cepamā pulvera

Uzliec krāsni karsēties uz 200 grādiem. Tikmēr bļodā sarīvē banānu, pārlej ar pienu un pievieno olu un sviestu. Visu kārtīgi samaisi. Pievieno miltus, kuros iejaukts cepamais pulveris un cukurs. Maisi, līdz izveidojas viendabīga masa. Uzmanīgi iejauc šokolādes gabaliņus, lai tie būtu vienmērīgi pa visu mīklu. Kārtīgi izsmērē mafinu veidnītes ar sviestu un lej tajās mīklu. Cep aptuveni 20 minūtes.
Jāpiebilst, ka šie ir vieni no retajiem mafiniem, kas labāk garšo auksti, nevis tikko cepti.

Citronu–magoņu mafini
125 g istabas temperatūras sviesta
155 g cukura
2 lielas olas
220 g miltu
1 tējkarote cepampulvera
2 ēdamkarotes magoņu sēklu
2 citronu (vēlams ķīmiski neapstrādātu) miziņas
¼ tējkarotes sāls
125 ml paniņu
2 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sulas
1 tējkarote vaniļas ekstrakta (var aizvietot ar 2 tējkarotēm vaniļas cukura)
3 ēdamkarotes brūnā cukura apbārstīšanai

Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo mafinu formiņas, ieziežot tās ar sviestu. Lielā bļodā samiksē sviestu un cukuru, līdz tas kļūst gaisīgs. Pa vienam pievieno olu dzeltenumus, turpini miksēt, līdz masa kļūst gaišāka. Citā traukā samaisi miltus, cepampulveri, sodu, magoņu sēkliņas sāli un citrona miziņas. Divos piegājienos iemaisi miltu maisījumu sviesta, olu masā, mīklu atšķaidot ar paniņām, citrona sulu un vaniļas ekstraktu. Turpini maisīt, līdz masa kļūst viendabīga.
Citā bļodā ar tīru mikseri (lūkojies, lai uz tā nepaliktu taukvielu) sakul olu baltumus stingrās putās. Lēnām un uzmanīgi iemaisi mīklātā,  lai baltumi nesaplok. Pildi ietaukotās mafinu vednītēs. Pārkaisi katru mafnu ar brūno cukuru. Cep aptuveni 20 līdz 25 minūtes.
Visgaršīgākie šie mafini ir kopā ar citronu ievārījumu.

Melleņu mafini
Pārkaisīšanai
45 g miltu
4 ēdamkarotes brūnā cukura
¼ tējkarotes kanēļa
2 ēdamkarotes auksta, mazos gabaliņos sagriezta sviesta
Mafiniem
105 g sviesta istabas temperatūrā
185 g cukura
2 lielas olas
360 g miltu
4 tējkarotes cepampulvera
½ tējkarote sāls
250 m piena
1 ½ tējkarotes vaniļas ekstrakta (var aizvietot ar vaniļas cukuru)
185 g svaigu vai saldētu, atlaidinātu melleņu

Uzkarsē krāsni līdz 190 grādiem. Mafinu pārkaisīšanai samaisi kopā visas sastāvdaļas. Vislabāk to darīt ar pirkstiem, lai veidotos tādas kā drupačiņas.
Mafiniem bļodā saputo sviestu un cukuru. Pa vienai pievieno olas, katru reizi masu kārtīgi saputojot. Citā traukā samaisi miltus, cepampulveri un sāli. Divos piegājienos sviesta masai pievieno miltu maisījumu, pašķaidot to ar pienu un vaniļas ekstraktu. Kārtīgi izmaisi, lai veidotos viendabīga mīkla. Ar lāpstiņu lēnām iemaisi mellenes, uzmanoties, lai tās neizšķīst. Ietauko mafinu formiņas un lej tajās mīklu. Pārkaisi mafinus ar sagatavotajām drupačiņām. Cep aptuveni 25 minūtes, līdz mafini gatavi.

Bekona un Grijēras siera mafini
8 šķēles kūpināta bekona
315 g miltu
2 ēdamkarotes cukura
1 ēdamkarote cepampulvera
½ tējkarote sāls
1 liela ola
60 kausēta sviesta
250 ml piena
2 ēdamkarotes skābā krējuma vai jogurta bez piedevām
100 g Grijēras siera (var izmantot kādu citu cieto sieru ar spēcīgu garšu)

Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Pannā apcep bekona gabaliņus, lai tie sakraukšķinās, un noliec uz šķīvī ieklāta papīra dvieļa, lai apžūst. Bļodā samaisi miltus, cukuru, cepampulveri un sāli. Citā traukā sakul olu, kausētu sviestu (ja vēlies spēcīgāku garšu, daļu sviesta var aizvietot ar bekona taukiem), pienu un skābo krējumu. Pievieno miltiem un maisi, līdz masa kļūst viendabīga. Pievieno sarīvētu sieru un bekona gabaliņus. Samaisi, lai tie izlīdzinās pa visu mīklu. Ietauko mafinu veidnītes un pildi ar mīklu. Cep 20 līdz 25 minūtes.

Saistītie raksti

11 komentāri
  1. man ļoti garšoja mafini, kamēr man pteica, ka viens apēt mafins kaloriju ziņā ir tas pats, kas 11 baltmaizes šķēles!!!:)

  2. Nu kāds mafins, palasot te receptes sastāvu, nu nav tik trekns, kā kukulis maizes. Varbūt tie Mc Donalda ir ar cukuru paŗbagāti, un tāpēc kalorjaini?

  3. pamēģināju banānu mufinus – receptē norādīts par maz cepamais pulveris – nemaz nepacēlās, sanāca cieti un pielipa pie papīra formiņām!

  4. Nu man ar viņi ļoti necēlas, bet ceti ar nebija un pie formiņām nelipa. Bet banānu mīkla arī citās receptēs neceļas. Tā kā vaina būs kur citur ;), ne cepamajā pulverī.
    Un ēl man ļoti garšoja tie citronu. Tie sanāca ļoti pufīgi un irdeni

  5. Uztaisiju klasiskos meleņu- sanāca24 ļoti pufīgi un gardi mufini, tikai man gribētos saldākus. Paldies par recepti.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.