LAZANJA – 3 gardas RECEPTES

Nav divu saimnieču, kuras gatavotu lazanju vienādi. Tomēr tās visas ir ļoti gardas. Daži vēstures avoti uzskata, ka lazanja, līdzīgi kā soļanka Krievzemē, ir radusies nejauši. Tā sacīt – virtuves pārpalikumu lietderīga izmantošana. Kā vēsta leģenda, šai sacepumā starp pastas plāksnēm rūpīgas saimnieces sapilda visu, kas pieejams ledusskapī. Tieši tāpēc lazanjai ir tik bezgala daudz variantu.

Starp apetītlīgajām mīklas plāksnēm vari paslēpt gan gardu dārzeņu miksli, gan sātīgu un pikantu siera mērci, gan veselīgus spinātus vai garšīgu malto gaļu. Ja esi sēņu cienītāja, arī tās lieliski iederēsies lazanjas starpkārtās, bet zivju ēdājiem būs sava versija, kā gatavot šo sacepumu. Lazanja neierobežo, tāpēc nebaidies kļūdīties, lai gan pirmajai reizei vari izmēģināt jau citu saimnieču pārbaudītas receptes. Turpinājumā dažas no tām.  

Kas jāzina par lazanju

  • Viena no lazanjas svarīgākajām sastāvdaļām ir mīklas plāksnītes. Protams, vislabākās ir mājās gatavotās. Bet, ja neesi noskaņota pastas mīklu gatavot pašas rociņām, vari iegādāties kādu no veikalos nopērkamajām. Aplūko uz paciņas, vai plāksnītes pirms sacepuma gatavošanas nav jānovāra. Ja tas nav paredzēts, pirms likt kārtojumā, vari plāksnītes iemērkt karsta ūdens peldē. Tomēr pēc pieredzes varu apgalvot, ja starpkārtas nav pārāk sausas un tu lieto mērci, plāksnes cepšanas procesā parasti izmirkst pašas.
  • Kā jau it visā, arī lazanjas gatavošanā svarīgas ir sastāvdaļas. Izvēlies kvalitatīvus produktus. Lētas makaronu plāksnes, kas cepot saķep, slikta maltā gaļa vai nekvalitatīvi dārzeņi var sabojāt visu tavu darbu.
  • Itāļi lazanju neuzskata par pamatēdienu, bet gan pasniedz kā starteri kopā ar svaigiem salātiem. Es gan ieteiktu šo sātīgo ēdienu uzskatīt par pamatmaltīti, jo, kārtīgi pagatavota, tā ir pat ļooti pašpietiekama. Turklāt tik garda, ka parasti vienam ēdājam ar mazumiņu nepietiek. Bet svaigu salātu mikslis klāt garšo itin labi, tāpēc šo itāļu ēšanas tradīcijas daļu varam paturēt.
  • Lazanja ir arī labs veids, kā iesmērēt veselīgos dārzeņus bērnam. Mazie parasti neēd dārzeņu sautējumus, bet saceptus lazanjā… Vēl neesmu redzējusi nevienu bērnu, kurš no tā atteiktos.
  • Gatavojot pildījumus, skaties, lai tie nebūtu ne pārāk sausi, ne pārāk mitri. Ja pildījumi būs par mitriem, lazanju nevarēsi skaisti sadalīt, bet, ja par sausiem – vēl sliktāk, makaroni būs cieti.
  • Kārtojot cepamtraukā lazanjas kārtas, lūkojies, lai starp virsējo kārtu un trauka augšmalu paliktu mazliet brīvas vietas. Cepeškrāsnī pildījums mēdz nedaudz burbuļot un, ja brīvas vietas nebūs, izkāps no trauka un piedegs.
  • Gandrīz visās populārākajās lazanjas receptēs kā viens no pildījumiem tiek izmantoti spināti. Tie ir veselīgi un lieliski papildina lazanjas garšu. Ja tev pret spinātiem ir iebildumi, lazanja labi garšos arī bez tiem.

Pēc cepšanas ļauj lazanjai atpūsties. Līdzīgi kā daudzi citi sacepumi, tūlīt sadalīta tā izjūk. Bet pēc pusstundiņas varēsi to sagriezt skaistos gabaliņos. Taču, ja nevari nociesties vai novaldīt dievišķīgās smaržas sakairināto ģimeni, piever acis uz estētiku.

Klasiska lazanja
12 lazanjas plāksnes
150 g spinātu (var izmantot svaigus vai saldētus)
50 g siera virskārtas pārkaisīšanai
Siera mērce
300 g siera
400 ml piena
 2 ēdamkarotes miltu
Sāls un pipari pēc garšas
Gaļas pildījums
400 g tomātu savā sulā
400 g liellopa vai liellopa un cūkas maltās gaļas
3 burkāni
2 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
1 ēdamkarote raudenes (oregano)
Sāls un pipari pēc garšas
Eļļa cepšanai

Ja izmanto saldētus spinātus, tos atkausē un notecini. Katliņā uzvāri pienu mērcei, nedaudz auksta piena atstājot krūzītē, kurā iejauc miltus. Kad pārējais piens gandrīz uzvārījies, visu laiku maisot pievieno pienu ar miltiem un rīvēto sieru, kā arī sāli un piparus. Karsē uz lēnas uguns, līdz siers izkūst. Noliec maliņā.
Gatavo gaļas mērci. Sarīvē burkānus, sasmalcini ķiplokus un sīpolus. Ja konservētie tomāti ir veseli, sablendē arī tos.
Pannā sakarsētā eļļā apcep gaļu, pievieno burkānus, sīpolus un ķiplokus, turpini cept, līdz tie kļūst nedaudz mīksti. Pievieno tomātus un garšvielas un vēl nedaudz  pasautē, līdz no tomātiem novārās liekais šķidrums.
Ietauko cepamtrauku. Apakšējā kārtā ielej nedaudz siera mērces un pārklāj ar pastas plēksnītēm. Tālāk kārtās liec gaļas mērci, pastu, siera mērci, spinātus, pastu, gaļas mērci, pastu un atkal siera mērci. Visbeidzot kārtojumu pārkaisi ar rīvētu sieru. Cep krāsnī aptuveni 200 grādu temperatūrā pusstundu.
Pasniedz ar svaigiem salātiem.
Ja esi veģetāriete, lazanju var gatavot tieši tāpat, tikai klāt neliekot gaļu.

Sēņu lazanja
6 lazanjas plāksnes
300 g spinātu lapu
200 g Parmas siera
Baltā mērce
30 g sviesta
30 g miltu
400 ml piena
1 tējkarote Dižonas sinepju
Sēņu pildījums
300 g šampinjonu
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
15 g miltu
400 g konservētu tomāti
1 zariņš bazilika
½ tējkarotes pūdercukura (bet var arī nelikt)
Sāls un pipari pēc garšas

Katliņā izkausē sviestu un pieber miltus. Maisot karsē aptuveni minūti.  Pamazām pievieno pienu, uzvāri un maisi, līdz mērce sabiezē. Turpini vārīt aptuveni 2 līdz 3 minūtes. Pievieno sinepes un samaisi. 
Otrā katliņā vai dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sēnes, ķiplokus un sīpolus, līdz tie kļūst mīksti. Iekaisi miltus un vēl aptuveni minūti turpini cepšanu. Pievieno tomātus un garšvielas, cukuru un turpini sautēt aptuveni 20 minūtes. Spinātus, ja nepieciešams atkausē un sasmalcini vai blanšē, ja izmanto svaigus. Apkaisi ar sāli un pipariem un veido aptuveni tējkarotes lieluma lodītes.
Ietauko cepamtrauku un kārto sēņu masu, spinātu lodītes, balto mērci, lazanjas plāksnes un atkal visu no gala, beidzot ar balto mērci.
Cep 200 grādu karstā krāsnī aptuveni pusstundu.

Spinātu–rikotas lazanja
6 lazanjas plāksnes
4 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
Spinātu mērce
300 g svaigu spinātu lapiņu (bez kātiņiem)
250 g rikotas siera
2 ēdamkarotes Parmas siera
2 ēdamkarotes olīveļļas
Sāls un pipari pēc garšas
Baltā mērce
30 g sviesta
30 g miltu
400 ml piena
3 ēdamkarotes Parmas siera
Sāls un melnie pipari pēc garšas
Tomātu mērce
600 g konservētu tomātu savā sulā
8 kaltēti tomāti eļļā
2 ēdamkarotes tomātu mērces
2 sīpoli
1 ķiploka daiviņa
1 ēdamkarote balzametiķa
1 lauru lapa
Olīveļļa cepšanai

Vispirms gatavo tomātu mērci – pannā uzkarsē eļļu un viegli apcep sakapātus sīpolus un izspiestu ķiploka daiviņu. Pievieno balzametiķi un kārtīgi samaisi. Tomātus, ja nepieciešams, sasmalcini un kopā ar tomātu mērci un lauru lapu pievieno ceptajiem dārzeņiem. Uz mazas uguns sautē aptuveni 10  minūtes. Izņem lauru lapu.
Spinātu pildījumam citā katliņā apcep spinātus, notecini lieko šķidrumu, ja tāds radies, un sasmalcini tos. Iemaisi rikotas un Parmas sieru un garšvielas.
Baltajai mērcei katliņā izkausē sviestu un pieber miltus. Maisot aptuveni minūti karsē.  Pamazām pievieno pienu uzvāri un turpini maisīt, līdz mērce sabiezē. Pavāri  vēl aptuveni 2 līdz 3 minūtes. Pievieno Parmas sieru, sāli un piparus.
Cepamtrauku ieeļļo un liec kārtās tomātu mērci, spinātu pildījumu, lazanjas plāksnes, balto mērci un vēlreiz visas kārtas, beidzot ar balto mērci. Pārkaisi ar Parmas sieru un liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī aptuveni uz pusstundu.

3 komentāri
  1. Labulabais ēdiens, tagad lazanju taisu no viskautkā, piemēram, gaļas vietā izmantoju sasmalcinātu krabju gaļu+sīpolus, tā kā masa ir pārāk sausa, mitrumam pievienoju sojas mērces un baltā etiķa maisījumu + sāli un zaļo kariju. Izklausās traki? Bet garšo gan labi

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.