Gardas receptes liesiem laikiem

Pirms kāda laika espati jau rakstīja par to, kā ietaupīt, ēdot veselīgi. Strauji pietuvojoties jaunajai apkures sezonai, aizvien vairākām no mums šis jautājums atkal kļūst aktuāls. Kā neatteikties no vēdera baudām, bet reizē neiztukšot pēdējās finansiālās rezerves?

Viens no svarīgākajiem ekonomiskas ēšanas priekšnoteikumiem ir gatavot mājās. Protams, vari iepirkties tuvējā lielveikalā un pārtikt no lētiem cīsiņiem, gataviem salātiem un citiem pusfabrikātiem. Bet tad riskē, ka nevis ietaupīsi naudu, bet gan būsi spiesta to tērēt, lai savestu kārtībā iedragāto veselību, sabojāto ādu un, protams, vēl svīst, lai cīnītos par slaidās figūras atgūšanu, jo pusgatavie ēdieni parasti izceļas ar taukvielu un slēpto cukuru pārbagātību. Tāpēc atkal nākas saņemties un būt radošai un darbīgai.
Tas ne vien ļaus ietaupīt naudu un ēst veselīgi, bet ar laiku radīs arī milzu prieku par radošajām veiksmēm virtuvē. Un tici, tavus talantus novērtēs.

Visa sākums – brokastis

Viens no svarīgiem ekonomiskas ēšanas principiem ir paēst brokastis. Ja tās būs gana sātīgas un prātīgi sabalansētas, visticamāk, pusdienās tev izdosies iztikt ar nelielām uzkodām un mierīgi sagaidīt vakariņas mājās. Ideālas brokastis taupīgai meitenei ir putras. Te nu izvēle tavā ziņā. Viens gan – ātrvārāmo vietā labāk izvēlies pilngraudu. Jāpavāra nedaudz ilgāk, toties lētāk un arī sāta sajūtu uztur ilgāk, turklāt veselīgāk. Ja putras tev negaršo, aizvieto tās ar paštaisītu musli  no medū nedaudz apgrauzdētām auzām un sauso augļu (vari izmantot arī svaigus augļus) maisījuma. Labi der arī jogurts. Tikai nepērc tādu, kam jau ir ievārījuma un aromatizatoru piedevas. Ja tavā tuvumā ir kāds no Daugavas veikaliem, vari iegādāties jogurtu bez piedevām uz svara. Par salīdzinoši mazu naudiņu nopirksi lielisku izejvielu sava jogurta pagatavošanai. Atliek vien pielikt iemīļoto ievārījumu vai ierīvēt svaigus auglīšus un, mmm, cik gardas brokastis gatavas.
Ne pārāk dārga un gana sātīga rīta maltīte sanāk arī no olām. Vari novārīt pāris olu un ēst tās uz maizītes, bet vari cept olu kulteni vai omleti. Ja garšo, cepot droši pievieno tomātus un daudz garšaugu – nav dārgi, garšo pikanti. Un noteikti piekod pilngraudu maizīti, jo tā radīs sāta sajūtu ilgākam laikam.

Pusdienas

Lai ietaupītu, svarīgi ir pievērst uzmanību, ko un kā tu ēd pusdienās. Vairākums no mums pieradušas pusdienas pārtraukumu pavadīt tuvējā kafejnīcā. Tomēr daudz lētāk apēst kādu līdzpaņemtu azaidu – vienalga, vai tās būtu sviestmaizes, salātiņi vai, ja tavā darba vietā ir mikroviļņu krāsns, kaut kas ātri uzsildāms. Galvenais, ka pašas gatavots un veselīgs.
Bet šādi ietaupīto laiku vari izmantot pastaigai.
Saliec pie datora arī svaigu dārzeņu šķēlītes un riekstu un žāvētu augļu maisījumu. Lieliska uzkoda darba pārtraukumos, turklāt veselīgāka un lētāka nekā ierastās šokolādītes un čipsiņi.

Vakariņas

Pēc darbadienas ir laiks, kad paēst ko siltu un sātīgu. Tā kā nevienam pēc garas strādāšanas negribas ilgstoši nīkt pie plīts, te nu ir īstais brīdis, lai izmantotu kādu no ātri pagatavojamām receptēm. Tādu ir daudz – dažādi maltās gaļas, vistas vai tītara, kā arī dārzeņu ēdieni. Arī vienkāršas risotto un pastas ēdienu variācijas. Galvenais atceries, ka ēdienam, lai tas būtu kvalitatīvs un arī lēts, nav jābūt sarežģītam. No produktiem izvēlies tos, kas pašlaik raksturīgi sezonai. Dotajā brīdī lēti un pieejami ir dažādi rudens dārzeņi – kabači, bietes, kartupeļi, burkāni, kāposti un pākšu pupiņas, no augļiem – āboli. Vienkārši apcepti vistas gabaliņi saldā krējuma mērcē ar burkāniem un sauja vārītu rīsu ir lielisks veids, kā sātīgi un veselīgi paēst. Šādu recepšu ir bezgala daudz.

Brīvdienas

Ja esi ģimenes cilvēks, droši vien brīvdienas ir vienīgās nedēļas dienas, kad visi kopā bez steigas varat baudīt kādu gardu maltīti. Klāt rudens, pats labākais gadalaiks taupīgai namamātei. Pāris ābolu, pikucis sviesta, ola, cukurs, milti, un skat, tev jau ir burvīga ābolkūka. No bumbieriem var gatavot debešķīgu uzputeni. Bet dzērveņu klimpas savā gastronomisko šedevru klasē ir nepārspējamas.
Ja brīvdienās ir mazliet brīva laika, tas ir arī brīdis, lai sagatavotu kādus krājumus darbadienām. Piemēram, cūkas cepetis, kas lēni var cepties savā nodabā cepeškrāsnī, kamēr ģimenes lokā spēlējat ričuraču, būs lielisks papildinājums līdzņemamajām sviestmaizēm. Turklāt galarezultātā lētāks un garšīgāks nekā daudzu tik iecienītā desa. Tāpat labi noder vesela, cepta vistiņa, ko pa druskai nedēļas laikā var likt uz maizītēm vai gatavot salātiņos.
Līdziņemšanai uz darbu var pagatavot arī paprikas un kabaču ikrus, kas, ielikti ledusskapī, var gaidīt savu uznācienu teju visu nedēļu.

Vārdu sakot, ja vien nebaidies likt lietā fantāziju, gardas un sātīgas maltītes var sadomāt tin viegli.
Tie paši salātiņi līdzņemšanai – neaprobežojies ar klasiskajiem un mums pierastajiem rasoliem. Pievieno rīsiem nedaudz vistas filejas un vārītus vai svaigus dārzeņus, aizdari ar etiķa, eļļas mērci un burvīgas pusdienas gatavas.
Lētas pusdienas nebūt nenozīmē taupīt uz visu. Izmanto vienkāršas, bet kvalitatīvas sastāvdaļas. Kvalitatīvi produkti ir gardi un sātīgi pat tad, ja apēdīsi tos pavisam nedaudz. Bet lētas desas, kuras sastāvdaļas ir visai apšaubāmas kvalitātes, nerada sāta sajūtu pat pēc kilograma ielikšanas ribās.
Ja nopirksi vienu pudelīti dārgāka, bet labāka etiķa, tad pat pavisam vienkārši salātiņi šķitīs debešķīgi gardi.
Piemēram, vācu kartupeļu salāti – kartupelis, skābs gurķis un ola, kas aizdarīti ar krējuma, sinepju mērci, ir kas neatkārtojami garšīgs un, ja nelieto, majonēzi, arī samērā veselīgs. Šos pašus salātus var mēģināt pagatavot ar eļļas un etiķa mērci. Tāpat arī vinegrets un daudzi citi.

Siļķu sacepums
Pat ja siļķes negaršo, izmēģini šo sacepumu.  Kopā ar dillēm tas garšos lieliski un radīs patiesu sāta sajūtu. Turklāt mērcētā un pienā ceptā zivs būs maiga un garda.

3 sālītas siļķu filejas
10 vārīti kartupeļi
Paliels saišķītis diļļu
1 puravs
1 ēdamkarote sviesta
3 olas
300 g piena
1 tējkarote svaigi maltu piparu

No rīta, pirms aiziet uz darbu, iemērc siļķi ūdenī. Atgriežoties notecini to un sagriez vidēja izmēra gabaliņos. Kartupeļus atbrīvo no mizas un sagriez šķēlēs. Purava stingro daļu sagriez gredzenos. Liec kartupeļu šķēlītes, siļķu gabaliņus, purava gredzenus un dilles kārtām ar sviestu ieziestā cepamajā traukā. Beidz ar kartupeļu kārtiņu. Olas sakul ar pienu un pipariem un pārlej sacepumam. Liec maksimāli sakarsētā krāsnī un cep aptuveni pusstundu.

Dārzeņu plovs
Kamēr vēl tirgi un veikali pilni ar lētiem dārzeņiem, šis ēdiens ir ieguvums gan maciņam, gan garšas kārpiņām.

200 g gargraudu rīsu
1 sīpols
 2 burkāni
1 mazs kabacītis vai neliels gabals no lielāka, kam izņemtas sēklas
100 g kukurūzas graudiņu (vari nogriezt no svaigas, bet var izmantot saldētu vai konservētu)
100 g zaļo zirnīšu
100 g zaļo pupiņu pākšu
2 ēdamkarotes eļļas
Sojas mērce
Dārzeņu buljona kubiņš (ja vēlies)

Sīpolu nomizo un sasmalcini. Lielā katlā sakarsē eļļu un nedaudz apcepini sīpolu. Pievieno rīsus un vēl pacep. Pievieno aptuveni 700 ml ūdens un, ja izmanto buljona kubiņu, arī to. Ja ne, nedaudz sāls un garšvielu maisījumu pēc savas izvēles. Uzliec vāku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 10 minūtes. Burkānus nomizo un gareniski sagriez salmiņos, kabaci sagriez šķēlītēs. Kukurūzu atdali no vālītes (ja izmanto svaigu), zirņus nedaudz atkausē, pupiņām nogriez galus un pārgriez pākstis vidū uz pusēm.  Pievieno sagatavotos dārzeņus rīsiem un sautē vēl 10 minūtes. Samazini liesmu un ļauj plovam vismaz desmit minūtes nobriest. Samaisi un pasniedz ar sojas mērci.

Gardās dārzeņu pankūkas
Ļoti gards un sātīgs ēdiens ir pankūkas. Sevišķi labas tās sanāk no dārzeņiem ar sieru. Kad klasiskās kartupeļu apnikušas, izmēģini šīs. Kabača vietā vari pievienot arī burkānus vai izmēģināt vēl citus dārzeņus.

7 kartupeļi
1 neliels kabacītis vai gabaliņš no lielāka
40g  rīvēta siera
1 tējkarote sāls
2 ēdamkarotes sviesta vai eļļas

Kartupeļus un kabaci nomizo, ja izmanto lielu kabača gabaliņu, izņem sēklas un mīksto viducīti. Sarīvē. Pievieno sieru un sāli. Pannā uzkarsē taukvielas un cep vidēja lieluma pankūciņas. Ēd ar skābu krējumu vai nedaudz apceptas cauraugušas gaļas gabaliņiem.

Jogurta krēms
Dzīvot taupīgi nenozīmē atteikties no našķiem. Vienīgi dārgo, gatavo kūciņu vietā pagatavo sev pati gaisīgu, veselīgu, turklāt ļoti gardu desertu. Piemēram, jogurta krēmu.

600 g jogurta bez piedevām
1 olas dzeltenums
3 tējkarotes citrona sulas
60 g pūdercukura

Želatīnu uzbriedini vēsā ūdenī. Jogurtu samaisi ar saputotu olas dzeltenumu, citrona sulu un cukuru.  Želatīnam nolej lieko ūdeni un izkausē to ūdens peldē vai mikroviļņos (pusminūti 800 vatos). Piemaisi jogurta masai. Salej gatavo masu mazās krūzītēs un liec uz pāris stundām ledusskapī. Pirms pasniegšanas izkrati uz šķīvjiem un pārlej ar ogu mērci vai skābu ievārījumu.
Ja vēlies, jogurta masai vari pievienot arī ogas vai augļu gabaliņus.

4 komentāri
  1. Gribējās teikt “Zandu par prezidenti”, jo padomi tiešām labu labie 🙂 Jāsastāda tikai plāns, ko un kā ēst

  2. Pameeginaaju pankuukas, bet jutu ka taam pankuukaam kas pietruukst, jo apgriezhot taas juka aaraa, pievienoju olu un sanaaca skaistas pankuukas, shkjiet tajaa receptee pietruukst ola 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.