Veselīgi un bez liekiem tēriņiem

Pēdējā laika notikumi gandrīz ikvienam likuši pārdomāt savus tēriņus. Bet vai tāpēc atteikties no vēdera priekiem? Protams, ne! Turklāt garšīga un veselīga maltīte var nebūt sinonīms vārdam dārgi.

No rīta sapulce, pusdienlaikā jāaizskrien līdz solārijam, bet pēc darba ieplānots noskatīties Dēmonus un eņģeļus. Tava diena paiet nemanot un vienā skriešanā. Tāpēc veikala apmeklējumam atvēlēto laiku vēlies samazināt līdz minimumam, no plauktiem groziņā ieslaukot cīsiņus, dažus gatavos salātiņus un vēl šo to. Apskatot cenas, arī tās runā desām, cīsiņiem un citiem niekiem par labu, jo kā gan divus latus vērts cīsiņu kilograms var konkurēt ar gaļu, kas maksā trīs un vairāk latus… Bet vai tiešām šāda maltīte ir ekonomiskāka?

Kāpēc dārgāk ne vienmēr ir dārgāk
Lai gan daudzu pusfabrikātu un nekvalitatīvu produktu cenas ir krietni vien zemākas, ikdienā lietojot šos produktus, mēs pārmaksājam. Kāpēc?
Tāpēc, ka dietologi pierādījuši – lai izjustu sāta sajūtu, cilvēkam pietiek ar visai mazu porciju kvalitatīva ēdiena. Jo ēdiens sliktāks, proti, tam vairāk nevērtīgu piedevu, jo vairāk jāapēd, lai izjustu sāta sajūtu. Tā, piemēram, lai sajustos paēdusi, tev pietiek ar mazu gabaliņu kvalitatīvas liesas gaļas, bet cīsiņu nepieciešams teju trīs reizes vairāk.
Tāpat arī ar pārējiem produktiem. Liela loma ir arī daudzajiem garšas uzlabotājiem, ko pievieno apšaubāmas kvalitātes ražojumiem un kas apmāna cilvēka sāta sajūtu, liekot ēst vairāk un vairāk.

Veselīga uztura principi nemainās
Nav svarīgi, vai esi paredzējusi pārtikai iztērēt ļoti lielu naudas summu vai tik maz, cik vien iespējams, būtu jāievēro veselīga uztura piramīdas principi. Tātad visvairāk tavā uzturā jābūt ogļhidrātiem bagātiem produktiem. Tie ir kartupeļi, rīsi, makaroni, graudaugi un maize. Tā varētu būt puse no visas dienas laikā patērētajām kalorijām, jo tieši ogļhidrāti tavu organismu nodrošina ar enerģiju.
Trešdaļa no kalorijām jāuzņem, ēdot augļus un dārzeņus. Turklāt, jo dažādākus, jo labāk. Kopā vismaz aptuveni 400 gramus. Tad seko olbaltumvielas – tā ir gaļa, zivis, sēnes, pākšaugi un olas.
Savukārt našķi un taukvielas ir jāēd pavisam maz, turklāt parasti pietiekamā daudzumā tos saņemam, ēdot pārējos piramīdas produktus.

Kā samazināt izdevumus par pārtiku
Graudaugi aizņem lielāko daļu ēdienkartes, un tā ir laba iespēja ietaupīt. Sākot ar maizīti – lai gan plauktos vilinošākas izskatās tostermaizes un uzpūstās bulkas, daudz veselīgāka ir rudzu maize un dažādās graudu karašiņas. Turklāt arī starp tām nav grūti atrast lētākus ražojumus.

Ļoti labs veids, kā ietaupīt, ir izvēlēties dārgāko rīsu un makaronu vietā miežu putraimus, grūbas un griķus.

Turklāt, no rīta apēdot kārtīgu porciju putras, droši vien bez problēmām sagaidīsi pusdienas. Dārgo ātrvārāmo ar dažādām piedevām bagātināto putru vietā izvēlies parastās. Tās gan būs dažas minūtes ilgāk jāvāra, bet iegūsi daudz lētāku un noteikti veselīgāku maltīti.

Nākamā lielā grupa ir augļi un dārzeņi. Lai gan dažreiz kārojas ārzemju košās paprikas, avokado un citus gardumus, nesmādē arī pašmāju burkānus, bietes, ābolus un kāpostus. Tie ir gan krietni lētāki, turklāt ne mazāk veselīgi. Drīz gaidāma arī jaunā raža. Lai atvieglotu izdevumus ziemā, turklāt iegūtu kaut ko garšīgu un svaigu, daļu pašmāju ogu un dārzeņu vari sasaldēt ziemai. Arī pārējā laikā skaties, kas pašlaik atrodams no pašmāju audzējumiem – ietaupīsi naudiņu un atbalstīsi pašmāju ražotājus.

Arī piena produktu izvēlē iespējams ieekonomēt. Ja esi jogurtu cienītāja, pamēģini saldos un nereti dārgos jogurtus aizvietot ar ogām un ievārījumiem saldinātu kefīru, rjaženku vai tīrkultūru.

Lai gan esam pieraduši ēst visai daudz gaļas un zivju izstrādājumu, veselīgai maltītei to nevajag daudz. Pietiks, ja nedēļā notiesāsi no 400 līdz 600 gramu šo produktu. Tikai ar vienu piebildi, gaļai un zivij jābūt labas kvalitātes. Tas nozīmē, ka cīsiņi, desas un zivju pirkstiņi vai to līdzinieki neskaitās.

Ja vēlies vēl vairāk ietaupīt, iemācies garšīgi pagatavot aknas, nieres un citus subproduktus.

Labs veids, kā atlicināt, ir arī saldētas zivis. Bet no dārgākiem lašiem un garnelēm var pagatavot lieliskas mērces – iznāks lētāk un arī veselīgāk.

Ja ģimene iecienījusi desmaizītes, brīvdienās vērts veltīt nedaudz laika, lai pagatavotu viltoto zaķi vai aknu pastēti. Tas izmaksās salīdzinoši lētāk nekā desa, turklāt būs daudz veselīgāk un gardāk.

Vistas aknu pastēte
500 g vistu aknu
4 burkāni
Sīpols un ķiploka daiviņa
Paprikas pulveris, sāls un pipari pēc garšas
100 g sviesta

Vistu aknas apcep nelielā daudzumā sviesta, pievieno nomizotu un šķēlītēs sagrieztu burkānu, sīpolu, ķiploku un garšvielas. Pārlej ar ūdeni un sautē, līdz ūdens gandrīz novārījies. Sablendē kopā ar sviestu un liek karstumizturīgos, nelielos trauciņos. Apcep krāsnī līdz brūnai garoziņai. Var ēst karstu vai atdzesētu.

Kāpostu sautējums
½ nelielas kāpostu galviņas
1 burkāns
Sauja rīsu
¼ sīpola
1 tomāts
1 paprika (ja ir sezona)
Garšaugi
Sāls un pipari

Nelielā eļļas daudzumā apcep sasmalcinātas kāpostu lapas, sagrieztu burkānu, tomātu un papriku, kā arī sīpolu. Pārlej ar ūdeni, pievieno garšvielas un rīsus. Vāra, līdz rīsi mīksti. Pasniedz ar skābu krējumu.

Spinātu zupa
Sauja spinātu
2 burkāni
2 kartupeļi
 ½ sīpola galviņas
100 gramu rīvēta siera
Sāls un pipari pēc garšas

Katliņā nedaudz apcepina kubiņos sagrieztus burkānus, sīpolus un kartupeļus. Pārlej ūdeni, pievieno sāli un piparus un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno smalki sagrieztus spinātus un sarīvētu sieru un visu kārtīgi samaisa, lai daļa siera izkustu. Pasniedz nekavējoties.

Saistītie raksti

3 komentāri
  1. Ļoti lietderiigi! Liels paldies! Priecaatos par shiis rubrikas turpinaajumu arveel jaunaam recepteem un saimnieciskiem ieteikumiem!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.