9 LABĀKIE pārtikas produkti tavu krūšu veselībai un skaistumam

https://www.istockphoto.com/

Pieaugušas sievietes statuss mums dod brīvību ēst ko vien vēlamies – saldējums vakariņās, vīns desertā, bet ir divas ļoti svarīgas lietas par ko būtu jāuztraucas un jārūpējas jebkurā vecumā – tās ir krūtis.

Viens no labākajiem veidiem kā uzlabot krūšu veselību ir uzņemot veselīgu pārtiku. Veselīgs un pareizs uzturs veicina krūšu veselību, samazinot iekaisumu risku, palīdzot uzturēt veselīgu ķermeņa svaru un uzlabojot vielmaiņu, kā arī tas viss var palīdzēt samazināt, bet ne novērst krūts vēža risku. Pārtika, ko uzņemiet ik dienas, sniedz jūsu ķermenim barības vielas tā audu atjaunošanai un augšanai, dod enerģiju, palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs un asinsspiedienu.

Krūts vēzis ir visizplatītākais vēža paveids visā pasaulē. Diemžēl tas skar katru astoto sievieti un pat daudzus vīriešus. Lai gan no dažiem riska faktoriem nav iespējams izvairīties, piemēram, iedzimtības, krūtīm draudzīga diēta ir lielisks veids, kā mazināt tos riskus, kurus varam ietekmēt. Ir daudz zināmu, pierādītu faktoru, kas ļauj saglabāt veselīgas krūtis un tikpat daudz nezināmu.

Rūpējies par savām krūtīm, uzturā uzņemot šos 9 produktus!

1. Rukola un kalē salāti

Principā jau visi lapu zaļumi ir ārkārtīgi vajadzīgi jūsu ķermenim, taču šie divi ir īpaši papildināti ar veselībai nepieciešamajiem elementiem. Rukola un kalē kāposti ir krustziežu dārzeņu ģimenes pārstāvji un tie ir lieliski šķiedrvielu un karotinoīdu avoti – divu augu elementu, kas var būt noderīgi, samazinot estrogēnu receptoru negatīvā (ER) krūts vēža risku.

2. Ķiploki

Šī mazā galviņa ir pildīta ar C vitamīnu un antioksidantiem, kas lieliski palīdz veicināt veselīgu krūts audu darbību. Ķiploks ir arī labs līdzeklis pret baktērijām, vīrusiem un sēnēm. Īsāk sakot, ķiploks atbalsta un spēcina gandrīz visas orgānu sistēmas, būtiski pastiprinot audu atjaunināšanās intensitāti un samazinot pat tos simptomus, ko novecojot rada neizbēgamā estrogēna un testesterona līmeņa pazemināšanās. Ķiploki labi atjaunina ādu un palīdz pagarināt fibroblastu (šūnu, kas saglabā ādas strukturālo integritāti) mūžu un uzlabo to dalīšanos, veidojot elastīgāku un mīkstāku ādu. Pērciet to veselu un sasmalciniet svaigās daiviņas visās iespējamās receptēs, lai iegūtu maksimālu ieguvumu.

3. Lēcas

Augstā šķiedrvielu satura dēļ, visu veidu pākšaugi ir veselīgi. Diētā iekļaujot produktus ar augstu šķiedrvielu daudzumu, var samazināt sākotnējās diagnozes, kā arī atkārtošanās risku. Vienā pētījumā tika atklāts, ka par katriem 10 gramiem dienā patērēto šķiedrvielu, krūts vēža risks bija par pieciem procentiem mazāks. Diētiskās šķiedrvielas palīdz zarnu baktēriju fermentācijas procesā līdz īsajām ķēdes taukskābēm, kas nodrošina veselīgu zarnu mikrofloru.

4. Zaļā tēja

Zaļā tēja satur katehīnus – dabīgus antioksidantus, kuri parasti ir atrodami tieši augos. Katehīni cīnās ar brīvo radikāļu izraisītajām sekām, tādā veidā mazinot risku saslimt ar vēzi un aizturot audzēju veidošanos. Lai arī zaļajai tējai ir vairums pozitīvu īpašību gan attiecībā uz krūšu veselību gan cilvēka organismu kopumā, tai ir arī diezgan spēcīga iedarbība, jo zaļā tēja satur arī kofeīnu. Būtu vēlams zaļās tējas patērēšanu uzsākt pakāpeniski, sākot ar nelielu krūzīti brokastīs vai pusdienās, vērojot kā tā ietekmē pašsajūtu un tad dienas devu palielināt līdz divām tasītēm, bet ne vairāk.

5. Treknās zivis

Dažos pētījumos ir atklāts, ka treknās zivis var samazināt krūts vēža risku augstā selēna un omega-3 līmeņa dēļ. Pārbaudiet Vides aizsardzības fonda jūras velšu selektoru, lai atrastu vislabāko lašu, skumbrijas, sardīņu, siļķu, zobenzivju, zilo tunzivju un foreļu izvēli vai vienkārši kvalitatīvas zivis un zivju produkus. Daudzās pasaules valstu veselīga uztura vadlīnijās zivis joprojām rekomendē ēst vismaz divas reizes nedēļā, turklāt vienā no šīm dienām noteikti iekļaujiet tieši treknās zivis.

6. Mellenes un kazenes

Lai arī visas ogas ir bagātas ar flavonoīdiem, C vitamīnu un mangānu, mellenes un kazenes var samazināt krūts vēža risku, jo to sastāvā ir daudz fitohimikāliju, piemēram, cianidīns, kaempferols un resveratrols. Pētījumos ir pierādīts, ka šīs fitoķimikālijas spēj aizsargāt no iekaisumiem, audzējiem, tostarp krūts vēža, kā arī samazināt tā atkārtošanās risku. Kazeņu sēkliņas bagātīgi satur omega-3 taukskābes, tāpēc, ēdot ogas, tās ir kārtīgi jāsakošļā, lai vērtīgās eļļas izdalītos. Nesenos pētījumos uzrādīta kazenēs esošo antocianīnu spēja aizkavēt dažādu vēža šūnu augšanu, īpaši zarnu audzēju gadījumos.

7. Jogurts

Tādi fermentētie produkti kā jogurts satur labvēlīgās, probiotiskās baktērijas, kuras palīdz nodrošināt veselīgu zarnu trakta darbību un sekmēt imūno sistēmu. Jogurts, jo īpaši dabīgs nodrošina regulāru vēdera izeju, kas savukārt atbrīvo organismu no toksīniem. Diemžēl daudzos gadījumos krūts vēzim paralēli cilvēks sirgst ar zarnu vēzi, tāpēc ēšanas ieradumiem būtu jāpievērš jo īpaši liela uzmanība.

8. Linsēklas

Neatkarīgi no tā vai linsēklas uzturā lietojiet eļļas vai sēklu veidā, tās ir ārkārtīgi vērtīgs produkts, jo satur omega-3 un ir bagātas ar antioksidantiem. Pētījumi liecina, ka linsēklu eļļa var palīdzēt novērst krūts audzēja izplatību krūts audos. Linsēklās ir arī tādas veselībai noderīgas vielas kā fitoestrogēni un šķiedrvielas. Linsēklas atbalsta sievietes veselību, līdzsvarojot sievišķo hormonu darbību, piemēram, sievietēm, kuras cieš no pirmsmenstruālā sindroma, menopauzes izraisītām veselības problēmām. Gremošanas sistēmai tās ir noderīgas kā šķiedrvielu avots. Nešķīstošo šķiedrvielu darbība zarnu traktā ir gluži kā birstei, aizslaukot prom visu nevajadzīgo, bet šķīstošajām atjaunojot zarnu dabīgo mikrofloru. Pietiek ar vienu linsēklu vai linsēklu eļļas ēdamkaroti dienā, lai organisms iegūtu visas nepieciešamās vielas, ko šis produkts spēj dod. Linsēklu eļļu variet pievienot salātiem, tādā veidā bagātinot to garšu, uzpilinot uz maizes vai pašas sēklas pievienot šobrīd tik populārajiem smūtijiem.  

9. Rieksti

Dažādu riekstu patēriņam ikdienas ēdienkartē ir ļoti daudz priekšrocību, piemēram, fitosterīnu skaits, ko satur valrieksti, Brazīlijas rieksti un zemesrieksti. Fitosterīni saistās ar estrogēna receptoriem. Ir zināms, ka estrogēns veicina dažus krūts audzējus, tāpēc uzņemot ar fitosterīniem bagātu pārtiku, jūs variet palīdzēt regulēt estrogēna līmeni. Arī mandeles, kuras satur daudz E vitamīna, palīdz aizsargāt organismu no audzējiem, savukārt valrieksti ir unikāli pārējo riekstu vidū, jo tajos atrodamas veselīgās omega – 3 taukskābes.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.