5 ieguvumi, ko sniedz smēķēšanas atmešana

https://www.bigstockphoto.com/

Nav noslēpums, ka smēķēšana kaitē mūsu vispārējai veselībai un labklājībai, tāpēc ir pienācis laiks rīkoties, ja vēl neesat to izdarījis jau 31.maijā, dienā, kad visā pasaulē tiek atzīmēta  Pasaules diena bez tabakas. Šī gada tematiskās dienas sauklis ir “Apņemies atmest”, atbalstot cilvēkus, kuri cenšas atteikties no jebkādiem tabakas izstrādājumiem.

Tabakas industrija iet līdzi laikam un piedāvā arvien jaunus tabakas patērēšanas veidus. Mūsdienās ar smēķēšanu mēs saprotam ne tikai tradicionālās cigaretes, bet visu smēķēšanas produktu klāstu, kas ir strauji un būtiski paplašinājies. Smēķēšanas tendenču maiņa rada jaunus izaicinājumus veselības nozarei un cīņai pret tabakas lietošanu ikdienā. Tabakas tirgū tiek atklātas arvien jaunas elektroniskās smēķēšanas ierīces, kuras tiek plaši lietotas tieši jauniešu vidū. Diemžēl līdz ar to izplatību, izplatās arī dažādi mīti par tām, tostarp apšaubāma informācija par to smēķēšanas ilgtermiņa ietekmi uz veselību.

Smēķēšanas atmešanai ir bezgalīgas priekšrocības, tāpēc, ja vēlaties atbalstīt savu organismu un veselību, ir patiešām svarīgi pamēģināt kā ir dzīvot bez tabakas.

1 Veselīgāks mutes dobums

Pirmie, kas sastopas ar tabakas dūmiem ir mūsu zobi. Toksiskie tabakas dūmi kairina mīkstos mutes dobuma audus, tāpēc smēķētajiem bieži novēro aukslēju sīko siekalu dziedzeru iekaisumu, savukārt iekaisušas smaganas ir labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem. Ilgstoši smēķējot, smaganu saslimšanas var veicināt kaula zudumu ap zobiem, spraugas starp zobiem un smaganām.

Atmetot smēķēšanu, uzlabosies jūsu zobu un mutes dobuma veselība. Jūsu zobi mazāk iekrāsosies un jums būs svaigāka elpa, jo ticiet vai nē, tabakas izstrādājumos esošās vielas būtiski ietekmē zobu pigmentāciju, nerunājot jau par nepatīkamo aromātu, kāds piemīt jūsu elpai pēc smēķēšanas. Izvairīšanās no tabakas izstrādājumu lietošanas, samazinās iespēju saslimt ar smaganu slimībām, tajā skaitā mutes dobuma vēzi, kā arī zaudēt zobus agrākā vecumā.

2 Vieglāka elpošana

Smēķēšana skar praktiski visas orgānu sistēmas, tomēr vislielāko ļaunumu tā nodara elpošanas sistēmai. Praktiski neviens smēķētājs nevar lepoties ar veselīgiem elpceļiem, jo viņu elpceļos ir pastāvīgs iekaisums. Smēķētāji parasti biežāk slimo ar augšējo elpceļu saslimšanām, kam par iemeslu ir jau iepriekš minētais iekaisums elpceļos.

Nesmēķējot vien 8 stundas, cilvēkam normalizējas skābekļa saturs asinīs, mazinās CO jeb oglekļa monoksīda koncentrācija, savukārt jau pēc 48 stundām uzlabojas arī garšas un ožas sajūta. Nesmēķējot veselu mēnesi, kļūst vieglāk elpot, kā arī mazinās rīta klepus, ja tāds līdz šim ir bijis. Kļūstot vecākam, plaušu kapacitāte pasliktinās, un pēc vienkāršu lietu veikšanas, piemēram, ejot pa kāpnēm, var rasties sēkšana vai apgrūtināta elpošana, tāpēc ir ļoti ieteicams atmest smēķēšanu. Jo ātrāk jūs atmetīsiet smēķēšanu, jo lēnāk samazināsies jūsu plaušu ventilācijas funkcija.

3 Vairāk enerģijas

Smēķēšana būtiski ietekmē mūsu enerģijas līmeni. Tabakas izstrādājumos esošās ķīmiskās vielas, piemēram, toluols, nonākot organismā, rada nogurumu, bezspēku, kā arī apetītes zudumu. Lai arī daudziem varētu likties, ka “rīta dūms” palīdzēs uzsākt darba dienu – tieši pretēji. Jūs visdrīzāk sajutīsiet nogurumu, kas nekādi nepalīdzēs paveikt paredzētos darbus. Smēķēšanas atmešana sniegs jums vairāk enerģijas, no rītiem būs vieglāk piecelties, kā arī uzlabosies jūsu sportiskie sniegumi, ja ikdienā nodarbojaties ar sportu. Bieži vien smēķēšana traucē mums uzsākt dažādas fiziskās aktivitātes, tostarp pastaigas ar bērniem, aizbildinoties ar nogurumu, tāpēc jo ātrāk atmetīsiet smēķēšanu un sāksiet sportot, jo vairāk šīs aktivitātes sniegs jums pozitīvas emocijas un izmaiņas jūsu ķermenī un noskaņojumā.

4 Kvalitatīvākā intīmā dzīve

Kamēr tabakas industrija smēķēšanu regulāri saista ar valdzinājumu un jautrību, skarbā realitāte absolūti nav salīdzināma ar modes, žurnālu un tabakas reklāmu uzburto fantāziju. Skumjā patiesība ir tāda, ka smēķēšana var būtiski ietekmēt jūsu veselību, laimi un attiecības.

Pētījumos ir pierādīts, ka vīriešiem nikotīns veselīgu spermas apriti, kā arī samazina sēklinieku izmērus. Sievietēm nikotīns var izmainīt dzemdes kakla epitēlija struktūru un gļotu sekrēciju, kā rezultātā tiek traucēts spermatozoīdu transports cauri dzemdes kaklam.

Nesmēķētājiem ir labāka asinsrite un jutīgāki nervi, tādēļ vīriešiem, kuri nesmēķē, ir labāka erekcija, bet sievietēm nesmēķētājām – vieglāk sasniedzams orgasms. Pārtraucot smēķēšanu, uzlabojas ķermeņa asinsrite, kas būtiski uzlabo jutīgumu erogēnajās zonās, kā arī vīriešiem uzlabojas potence un intīmās attiecības abiem dzimumiem kļūst kvalitatīvākās.

5 Ilgāks mūžs un labāks ārējais izskats

Tabakas izstrādājumos esošās vielas ir kancerogēnas, tāpēc smēķētājiem ir lielāks risks saslimt ar vēzi. Tabaka, jo īpaši cigarešu tabaka, izraisa dažādu paveidu vēzi. Tabakas dūmi var izraisīt vēzi arī nesmēķētājiem, kas ieelpo smēķētāju radītos tabakas dūmus, un bērniem, kuru vecāki smēķē.

Smēķēšana izraisa priekšlaicīgu novecošanos, kas savukārt atsaucas uz jūsu ādas kvalitāti. Tabakas izstrādājumu lietošana padara jūsu ādu blāvu, turklāt sievietēm, kuras visvairāk uztraucas par savu ārējo izskatu, smēķēšana var novest pie grumbiņām un pigmentācijas.

Smēķējot tiek traucēta skābekļa nokļūšana ādā, tādējādi ievērojami veicinot ādas novecošanās procesus. Kaitīgo vielu ietekmē ādā veidojas gandrīz divreiz mazāk kolagēna, kas nodrošina ādas elastību un tvirtumu. Atsakoties no cigaretēm un citiem tabakas izstrādājumiem, ādas stāvoklis uzlabojas jau dienas laikā, jo tiek veicināta asinsrite, kā arī skābekļa un uzturvielu piegāde ādai.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.