Virtuves padoms. Kā un cik ilgi uzglabāt produktus ledusskapī

Kopš protam izmantot elektrību, ledusskapis kļuvis par vienu no lielākajiem mājsaimnieces ieguvumiem. Piens un gaļa svaiga, zaļumi nesavītuši… Mūsu vecvecmāmiņas par to varēja tikai sapņot.
Tomēr arī ledusskapī produktiem ir savs realizācijas termiņš un noteikumi, kā tos uzglabāt pareizi.

  • Lai gan ledusskapis ļauj nesaldētu pārtiku uzglabāt ilgāk, ieteicams krājumus  apēst aptuveni nedēļas laikā. Tas ir gan drošāk veselībai, gan arī tīkamāk garšas kārpiņām.
  • Vismaz reizi trijos mēnešos plastmasas detaļas no ledusskapja izņem un nomazgā. To var darīt ar to pašu līdzekli, ko ikdienā izmanto trauku mazgāšanai. Lūkojies, lai, novietojot plauktiņus atpakaļ, tie būtu pilnībā sausi.
  • Pat labākajai saimniecei gadās, ka ledusskapī kaut kas sabojājas. Ja, atverot ledusskapja durvis, uzvēdī nelāga smaka, meklē vainīgo. Pēc tam, kad smirdeklītis izmests, izmazgā plauktiņu un ievieto ledusskapī speciālu ledusskapja dezodorantu vai vari izlīdzēties ar kādu lētāku tautas metodi. Piemēram, ievieto uz diennakti plauktiņā uz pusēm pārgrieztu sīpolu, bet plauktu iztīri ar siltu sodas ūdeni. Pēc lietošanas gan neaizmirsti sīpolu izmest. Der arī trauciņš ar vārāmo sāli vai maltu kafiju, kas labi absorbē aromātus.
  • Uzglabājot ledusskapī svaigus garšaugus un salātus, ievieto tos glāzē ar ūdeni un ar visu liec ledusskapja plauktiņā. Vai arī glabā zaļumus pārtikas maisiņā, to aizsienot tā, lai iekšā paliek pietiekami daudz gaisa.
  • Ne visur ledusskapī ir vienāda temperatūra. Šo faktu vari izmantot savā labā. Visaukstākais ledusskapī ir plaukts, kas atrodas tuvāk saldētavai. Šajā vietā jāuzglabā svaiga gaļa, zivis un citi produkti, kas gatavojot termiski jāapstrādā. Ja tava ledusskapja saldētava atrodas augšpusē, lūkojies, lai no jēlajiem produktiem nekas nenopilētu apakšējos plauktiņos uz pārējiem produktiem. Gaļā un citos jēlumos esošie mikroorganismi ir ļoti dzīvelīgi, it sevišķi, tiekot citos pārtikas produktos, tāpēc var izraisīt saindēšanos.
  • Tā paša iemesla dēļ centies nekad vienā plauktā neglabāt ēšanai gatavus produktus un tos, kas vēl termiski jāapstrādā. Ideāli, ja gatavie produkti stāv uz ledusskapja augšējā plauktiņa, bet vēl gatavojamie uz zemākajiem.
  • Labāk, ja produktus uzglabāsi slēdzamos plastmasas trauciņos. Gatavajiem un jēlajiem produktiem nedrīkst izmantot vienus un tos pašus trauciņus. Lai produktus lieki nebojātu, virinot trauciņa vāciņu,  pieliec zīmītes ar norādījumiem, kas kurā ķobītī atrodas.

Saistītie raksti

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.