SKUDRU PŪZNIS jeb vārītā IEBIEZINĀTĀ PIENA kūka

Skudru pūznis jeb vārītā iebiezinātā piena kūka ir kārums, kas pazīstams mums visām, un reti sastopams kāds liels vai mazs, kuram šī kūka negaršotu. Mājās gatavotais skudru pūznis ir visgardākais, turklāt – tā ir viena no visātrāk pagatavojamām kūkām, turklāt – nekad neliks vilties! Izmēģini!

Sastāvdaļas –
kārtīgai, lielai kūkai, kas iepriecinās visu ģimeni un draugus, vajag 2 bundžas iebiezinātā vārītā piena ar cukuru (tā, kas ir brūnā krāsā un garšo pēc karameles), 6 paciņas Selgas vai selg-veidīgo cepumu, 2 paciņas kvalitatīva sviesta un citronskābi – pēc garšas. Ja vēlas mazāku kūku – ņem pusi no visām sastāvdaļām.

Pagatavošana –
ņem palielu bļodu un sasmalcina tajā cepumus tā, lai tie būtu gan lielākos, gan mazākos gabaliņos. Katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu, liek klāt iebiezināto, vārīto pienu un izkausē arī to, visu maisa, līdz iznāk viendabīga masa. Pieber nedaudz citronskābes – pēc garšas. Iegūto silto masu lej virsū cepumiem, visu sajauc, līdz iegūst masu, no kuras viegli izveidot kūkas formu (jāuzmanās, lai neapdedzinātu rokas!). Kūku veido jebkādā formā – tradicionāli kā skudru pūžņa kalniņu. Liek vēsā vietā atdzist, tad ledusskapī uz vairākām stundām vai pat – visu nakti. Kad kūka atdzisusi – to var dekorēt.

Piebildes –
kūku var taisīt arī no cepumiem ar kādu garšu, piemēram, šokolādes cepumiem, kā arī – no piparkūkām! Dekorēšanai var izmantot šokolādes glazūru un, piemēram, dažādus uzkaisāmos dekorus – šokolādes skaidiņas utt. Šokolādes glazūru pagatavo šādi – ņem 100g šokolādes, 100ml saldā krējuma un 1 ēdamkaroti margarīna, saldo krējumu uzsilda, margarīnu un šokolādi izkausē tajā. Kad iegūta viendabīga masa, to lej uz kūkas un liek vēsumā – lai sacietē.
16 komentāri
  1. Gadus 15 atpakaļ tādu taisījām un tā bija topā, tikai pēc receptes, paštaisīto mīklu malām caur gaļasmašīnu un uzberot uz plānas paplātes, mazās mīklas desiņas cepām zeltaini brūnas. Pērējo sastāvdaļu savienošana apmēram līdziga. Skudru pūzni dekorējām ar magoņu sekliņām…izskatījās iespaidīgi.

  2. Paldies par recepti. vai nu es uz pārāk karstas uguns sviestu kausēju, vai kā, bet izkausēts sviests nesajaucas ar izkausētu vārīto iebiezināto pienu. Iesaku sviesta kausēšanas vietā izmīcīt siltu to un tad jaukt a vārīto ieb. pienu.

  3. Parasti savu bērnu vārda dienās no šīs masas gatavoju bērna vārdu, bet dzimšanas dienās gadu skaitli

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.