KŪKOŠANAS māksla – 4 vislabākās receptes

Tūlīt pirmais septembris, bet varbūt tavā ģimenē cita svinama diena vai vienkārši tāpat brīvdienās sakārojies torti. Protams, var doties uz tuvējo kulināriju vai lielveikalu un to nopirkt. Tomēr daudz lielāks gandarījums un  pārsteigums visiem, ja kāroto kūku cepsi pati. Un, ja tā padomā, ir gana daudz recepšu, kuru realizēšanai nemaz nevajag lielu pieredzi un smalkas zināšanas pavārmākslā. Izmēģini kādu no šīm kūkām un iepriecini sevi, ģimeni un draugus!          

Tieši kūka ir tā, kas padara parastu dienu par īpašu. Jo svētki bez tortes ir kā rīts pie jūras bez saules. Kāds tur vairs prieks, ja nav īpašā notikuma galvenā atribūta, kas ļauj saldi izbaudīt svētku noskaņu. Kūka ir arī kā neatņemama sastāvdaļa kārtīgai sieviešu pasēdēšanai pie kafijas vai tējas tasītes. Jo, ja nākas mazliet patrīt mēles un nodzīt stresu par ikdienas rūpēm, bez iestiprināšanās ar kādu smalkmaizīti vai kūciņas gabaliņu nu nekādi neiztikt.

Visbeidzot kūka noder arī brīžos, kad nošļūk garstāvoklis, jo ne vien tās kārdinošais izskats, bet arī saldā garša ļauj remdēt dzīves rūgtumu, ko, par nelaimi, katrai no mums laiku pa laikam nākas piedzīvot. Tāpēc kūkosim uz nebēdu! Un lai neiet labumā!

SIERA KŪKA

250 g Selgas cepumu
125 g sviesta
225 g pūdercukura
3 ēdamkarotes kukurūzas miltu
675 g Filadelfijas siera bez piedevām
2 olas
1 tējkarote vaniļas esences (var aizvietot ar 2 tējkarotēm vaniļas cukura)
 miziņas no ½ citrona
225 saldā krējuma

Selgu sadrupini un iemaisi kausētā sviestā. Kūkas formu izklāj ar cepampapīru, pamatnē liec gatavo cepumu masu un ar stampiņu izlīdzini. Pildījumam cukuru sajauc ar kukurūzas miltiem, pievieno Filadelfijas sieru un visu lēnā režīmā samaisi ar mikseri. Iesit olas, pievieno vaniļu un vēlreiz kārtīgi samaisi. Lēnām iemaisi putukrējumu un mikserē, līdz masa kļūst nedaudz stingrāka. Pārlej pamatam un cep 180 grādos aptuveni stundu. Pasniedz ar svaigi blendētām ogām vai rotā ar augļu želejas kārtu.

ŠOKOLĀDES KŪKA

185 g sviesta bez sāls
185 g tumšās šokolādes
3 olas
275 g smalkā cukura
40 g kakao
85 g miltu
50 g baltās šokolādes
50 g piena šokolādes

Ietauko vai izklāj ar cepamo papīru kūkas formu. Tumšo šokolādi kopā ar sviestu izkausē viendabīgā masā. To visvienkāršāk izdarīt mikroviļņu krāsniņā – salauz šokolādi gabaliņos, pievieno sviestu un liec uz maksimālo jaudu uz vienu minūti. Samaisi un ievieto mikroviļņos uz vēl vienu minūti. Nedaudz atdzesē. Citā bļodā sakul olas ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša un dubulto apjomu. Iemaisi šokolādes masu, iesijā miltus un kakao. Lēni samaisi, lai masa nesakristos. Pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu balto un piena šokolādi. Ielej formā un cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes (labāk izcept nedaudz par maz, nekā par daudz).  Masā var iejaukt arī dažādus riekstus.

SVINĪGĀ ĶIRŠU TORTE

Pamatnei
300 g mandeļu, samaltu miltos
100 g sviesta
½ tējkarote cepampulvera
cukurs pēc garšas
ja vēlas, var pielikt vienu olu

Pildījumam ar ķiršiem
300 g skābu ķiršu
2 ēdamkarotes cukura (var nelikt)
4 tējkarotes želatīna
½  glāze ķiršu sulas


Siera pildījumam

500 g Mascarpone siera
250 g saldā krējuma
4 ēdamkarotes mandeļu vai ķiršu liķiera
4 ēdamkarotes cukura (daļa var būt vaniļas cukura)
100 g tumšās vai piena šokolādes
3 ēdamkarotes želatīna

Mandeles samal miltos un saputo ar citām sastāvdaļām (sviestam jābūt istabas temperatūrā) vienmērīgā masā. Visu liec uz 30 minūtēm ledusskapī. Tad vienmērīgi izrullē un liec veidnē ar apaļām, noņemamām malām. Cep 160 līdz 180 grādos, kamēr gatavs. Kārtīgi atdzesē.

Ķiršus atbrīvo no kauliņiem un apber ar cukuru, lai nedaudz sasulojas. Sulā uzbriedini želatīnu (ja ķirši ir ļoti skābi, želatīnu vajadzēs vairāk) un sajauc kopā ar ķiršiem, visu nedaudz sildi uz ļoti lēnas uguns, līdz želatīns izkūst. Tad atdzesē.  Kad masa sāk recēt, to pārklāj vienmērīgā kārtiņā uz pamatnes. Novieto aukstumā, lai kārtīgi sarec.

Tikmēr gatavo krējuma kārtu. Maskarponi sajauc ar cukuru. Saldo krējumu saputo, nedaudz atliekot malā tortes apziešanai. Želatīnu uzbriedini nelielā daudzumā piena vai saldā krējuma (neputota). Sildot izšķīdini un sajauc kopā maskarponi, saldo krējumu un liķieri, kā arī cukuru (tas jādara aukstā traukā, lai krējums nekustu). Sarīvē atdzesētu šokolādi un iejauc masā. Ja vēlies, lai masa būtu šokolādīga, pablendē to pēc šokolādes pievienošanas; ja gribi tīru saldā krējuma masu ar šokolādes gabaliņiem, ātri iecilā šokolādes skaidiņas un masu vairs nejauc.

Kupolveidā klāj virs ķiršiem un liec vēsumā atdzesēties. Gatavo torti pārzied ar saldo krējuma kārtiņu un rotā ar grauzdētām mandeļu skaidiņām, rīvētu šokolādi, ķiršiem un visu citu, kas ienāk prātā.

ĀTRĀ ĀBOLU KŪKA

Pamatnei
100 g sviesta
175 g cukura
1 ola
130 g kviešu miltu
8 āboli

Mērcei
200 g skābā krējuma
3 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa vaniļas

Saputo sviestu ar cukuru. Pievieno olu un miltus un samiksē kopā. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriez šķēlītēs. Iezied cepamo formu ar sviestu un izklāj ābolus vienmērīgā kārtiņā. Sadrupini pa virsu mīklu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 20 minūtes. Krējuma mērces sastāvdaļas samaisi kopā un ļauj nedaudz pastāvēt.

Ja vēlies dažādot kūkas garšu, daļu ābolu vari aizvietot ar plūmēm vai ābolu pamatam pievienot nedaudz citu ogu.

Saistītie raksti

5 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.