Klasiskā SIERA KŪKA

Siera kūka pēdējo gadu laikā kļuvusi par vienu no iecienītākajiem saldēdieniem teju visā pasaulē. Sabalansētās garšas dēļ to iecienījuši pat cilvēki, kuri sevi par saldummīļiem nesauktu. Lai gan siera kūkai izdomātas neskaitāmas variācijas, šoreiz piedāvājam pagatavot klasisko siera kūku jeb siera kūku Ņujorkas gaumē!
 
Sastāvdaļas – 200-250 g pilngraudu cepumu, 150 g sviesta, 150 ml skābā krējuma, 600 g svaigā siera (piemēram, Philadelphia; lētāka alternatīva – Kāruma svaigais siers), 4 ēd.k. miltu, 4 olas, ½ citrona, vaniļas cukurs, baltais (vai brūnais) cukurs, sāls – pēc garšas, ogas, augļi vai šokolāde dekorēšanai. Nepieciešama arī kūkas veidne ar noņemamām malām.
 
Pagatavošana – cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Cepumus sadrupina un bļodā samīca kopā ar 80 g izkausēta sviesta. Kūkas veidni ieziež ar sviestu, lai kūka veidnes malām „nepieliptu”. Cepumu-sviesta maisījumu vienmērīgi izklāj pa veidnes apakšu un malām. Atlikušo sviestu izkausē un saputo kopā ar vaniļas cukuru, sāli un brūno vai balto cukuru pēc garšas (rekomendējoši – 1 šķipsna sāls, 1 ēd.k. baltā vai brūnā un ½ ēd.k. vaniļas cukura). Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus pievieno sviesta-cukura masai. Visu kārtīgi maisa līdz masa kļūst viendabīga. Pēc tam pievieno miltus, krēmsieru un krējumu. Olu baltumus saputo stingrās putās un iecilā kūkas masā. No citrona izspiež sulu un 1 ēd.k. pievieno kūkas masai. Izteiktākai garšai var pievienot arī nedaudz rīvētas citrona miziņas virskārtas pēc garšas. Gatavo masu uzlej sagatavotajai cepumu pamatnei un nolīdzina līdz ar cepumu pamatnes malām. 

Kūku cep 40 min – 1 h. Dekorē ar svaigām ogām, augļiem vai šokolādi. Siera kūka vislabāk garšo aukstā veidā, tādēļ pirms pasniegšanas to atdzesē ledusskapī vismaz 2 h. Turklāt – svarīgi uz atdzesēšanas laiku kūku atstāt veidnē, lai tā labāk sacietētu.

3 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.