INGVERS – receptes garšai, veselībai un skaistumam

Mūsu klimata zonā karstas un tveicīgas vasaras mijas ar bargām un ledaini aukstām ziemām. No šīm būtiskajām temperatūru izmaiņām cieš mūsu ķermenis un arī imunitāte. Neskatoties uz to, ka šādā ritmā dzīvojam visu laiku un esam pie tā raduši, savu veselību vajadzētu saudzēt un ik pa laikam stiprināt. īpaši piemērots ir tieši ziemas periods, kad apkārt klejo visdažādākie vīrusi.
Līdzekļi un receptes ir ļoti dažādas, bet mēs šoreiz tieši par ingveru. Pēc skata necila un gaužām vienkārša, veikala plauktā iekārtojusies ingvera sakne. Taču tā sastopama ne tikai svaigā, bet arī kaltētā, marinētā, iecukurotā un pat pulverī sasmalcinātā veidā. Droši vien tas tāpēc, ka arī pielietojums tai plašs. Ingvers, kā garšaugs lieliski papildina cūkgaļu, liellopu un vistas gaļas ēdienus, dažādas marinādes, zupas, sautējumus, rīsu ēdienus (arī suši), nemaz nerunājot par saldajiem ēdieniem un dažādiem dzērieniem.
 
Lietots uzturā, tas palīdz novērst nelabu dūšu, arī grūtniecības sākumposma nelabumus, un atvieglo menstruāciju izraisītos krampjus. Tāpat rada možumu, pagarina darbaspējas, ir spēcīgs organisma attīrītājs un veiksmīgi palīdz cīņā ar lieko svaru. Vēl pie ingvera labajām, dziednieciskajām īpašībām var minēt spēju stāties pretī vispārējām ķermeņa sāpēm, migrēnu, artrītu. Jaunākie pētījumi liecina, ka ingverā atrodams beta jonons – terpenoīds, kam piemīt pretvēža īpašības.
Šobrīd aktuālas ir dažādas saaukstēšanās, klepus, iesnas un kakla sāpes. Lietojot ingveru ikdienā, varam novērst saslimšanu, stiprināt imunitāti. Ja gadījies saķert kādu vīrusu, tad cīņa ar to, izmantojot ingveru, ir daudz ātrāka un veiksmīgāka.
 
DAŽĀDIE DZĒRIENI AR INGVERU

Dzērieni cīņai ar saaukstēšanos:

  • Iesnu radītu deguna aizlikumu un drebuļus mazināt varēs ar ingvera tēju. Nogriez divas ~ 0,5 cm biezas ingvera saknes šķēlītes un 10 minūtes pavāri. Lai būtu labāka garša, var pievienot šķipsniņu kanēļa un medu. Dzer karstu. 
  • Ja nomoka klepus, elpceļus atbrīvot palīdzēs ingvers ar pienu. Ņem aptuveni tējkaroti sarīvēta ingvera un sajauc ar siltu, uzvārītu pienu un tējkaroti medus. 
  • Vēl pret klepu var palīdzēt ingvera sīrups. Ņem 1 glāzi cukura, 0,5 l ūdens un 50 ml ingvera sulas. Visu uz lēnas uguns vīra līdz sāk veidoties sīrups.
 
Lai stiprinātu imunitāti vari pagatavot šādus dzērienus:
  • Pirmais variants (tūlītējai lietošanai) – ar karstu ūdeni aplej karoti rīvēta ingvera un sauju dzērveņu. Pievieno medu pēc garšas.
  • Otrais variants (ilgākam periodam) – ņem 60 g ingvera, 4 citronus un 1 glāzi medus. Ingveru nomizo, sagriež gabaliņos. Tāpat rīkojas ar citroniem (citroniem jāizņem sēklas). Ingveru kopā ar citroniem sablenderē viendabīgā konsistencē, pievieno medu un kārtīgi samaisa. Gatavo „zapti” lej burkā un glabā ledusskapī. Ieteicamā ikdienas deva pa 1 ēdamkarotei rītā un vakarā. To var apēst tāpat vai pagatavot ļoti gardu dzērienu, aplejot ar karstu (ne verdošu!) ūdeni. 
Ingvera tēja cīņā ar lieko svaru. To ieteicams kombinēt ar izvēlēto diētu. Ņem 3 tējkarotes sarīvēta ingvera, pievieno tējkaroti medus, 3 citrona šķēles. Visu pārlej ar 2 l verdoša ūdens. Šādu tēju jādzer 30 minūtes pirms katras ēdienreizes, dienas laikā 2 litriem jābūt izdzertiem.             
 
Neparastā garša, ko ingvers piešķir ēdienam, ne vienmēr iepatīkas ēdājiem. Tomēr, sākot ar pavisam nelielām devām, var pierast. Arvien vairāk lietojot ingveru uzturā, izjutīsiet tā trūkumu, ja uz laiku vēlēsieties no tā „atpūsties”. Var teikt, ka ingvers rada mazu atkarību, jo ēdienam piešķir svaigu garšu.
 
ĒDIENI AR INGVERU

Vista ingvera mērcē

3 vidēji lielas vistas filejas
Ingvera sakne īkšķa lielumā
1 ēdamkarote karija pulvera
sauja rozīņu
200 ml saldā krējuma
1 neliels sīpols
Vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ingveru sasmalcina. (Ingveru var izspiest caur ķiploku spiežamo).
Pavisam nedaudz ietaukotā pannā cep vistas fileju. Kad tā kļuvusi zeltaina, pievieno sīpolus, ingveru, rozīnes. Visu nedaudz pacep un pārlej ar saldo krējumu, kas atšķaidīts ar ½ glāzi ūdens. Vistu sautē aptuveni 10 minūtes, tad pievieno kariju un pasautē vēl 5 minūtes. Vislabāk šāda vista garšos ar rīsiem.
 
Ingvera cepumi
2 glāzes miltu
1 ēdamkaroti ingvera pulvera
1 tējkaroti kanēļa
2 tējkarotes cepamā pulvera
1/2 tējkarotes sāls
100 g sviesta
1 glāze cukura
2 ēdamkarotes cukura sīrupa
1 ola
Miltus samaisa kopā ar ingvera pulveri, cepamo pulveri, kanēli un klāt liek sakultu olu ar sviestu, sīrupu, cukuru un sāli. Mīklu samīca un izrullē. Izspiež sev vēlamajā formā cepumus un liek cepties 180 grādu karstumā 15 minūtes.

Saistītie raksti

3 komentāri
  1. un tomēr no kurienes TAS nāk… skatījos veikalos, ka lielākoties Ķīna … un naivi būtu ticēt, ka tas ir eko produkts, zinot kā Ķīnā viss top priekšs mums 😀 … un to, ka tas ir veselīgs vienkāši neticu!!!

    …esmu PAR mūsu pašu klimata joslā augušiem produktiem… kā burkānu, ķirbi, dzērvenēm, utml.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.