CIDONIJAS – tas ir tas, ko mums VAJAG!

Rudenī, nepamatoti novārtā pamesta, dabas velte ir cidonija. Bieži vien šī skaistā krūma vērtīgās īpašības nenovērtē to dārzu īpašnieki, kuros tā aug. Cidonijas augļi nobriest posmā no septembra līdz novembrim. Arī tu vēl vari paspēt Rīgas centrāltirgū pie tantiņām nopirkt pēdējo ražu no šī gada. Painteresējies pie saviem darba kolēģiem vai paziņām, varbūt viņi tās ir atveduši no saviem laukiem un būtu priecīgi nedaudz piepelnīties. Toties tu īstajā laikā iegūtu ļoti vērtīgu rudens augli, lai pagatavotu želejas, ievārījumus, džemus, sukādes, augļu biezeņus un kompotus.

Cidonijas ziemā var saglabāt arī svaigā veidā, turot cieši noslēgtā traukā. Augļa mīkstums nav sulīgs, bet gan stingrs un nedaudz pat saldeni sīvs. Ieteicams cidonijas kombinēt ar āboliem, ķirbjiem, burkāniem un brūklenēm. Konditorejā bieži izmanto cidoniju sulu, lai gatavotu želejveida konfektes un dažādas aromātiskās mērces, jo šo augļu mizas satur ēteriskās eļļas. Interesanti, ka cidonijas ir ne vien gardas, bet arī dziednieciskām īpašībām bagātas. Cidonija uzlabo apetīti, vielmaiņu un samazina holesterīna daudzumu asinīs. No cidoniju sēklām gatavo tējas uzlējumus, kas efektīvi palīdz, ja ir aizsmakums un klepus. Medicīnā cidoniju sulu lieto kompresēm, lai ārstētu grūti dzīstošas čūlas. Cidonijas augļi satur daudz organisko skābju (ābolu, citronu, vīna u. c.), šķiedrvielas, C vitamīnu, provitamīnu A, kā arī kāliju, dzelzi, kobaltu un citus mikroelementus. Tieši tāpēc cidoniju plaši lieto mazasinības gadījumos.

Cidonijas ar medu
Augļus notīra, izgriež serdes, sadala sākās daiviņās un liek katliņā verdošā ūdeni. Vāra, kamēr tās mīkstas(ūdenim jābūt tik daudz, lai pilnībā nosegtu visas cidonijas). Tad cidonijas izkāš, 1,5 glāzes cidoniju uzlējuma liek traukā un pievieno medu (uz 500 g iztīrītu cidoniju ņem 1 kg medus), un pagatavo sīrupu. Gatavam sīrupam pievieno izkāstās cidoniju daļiņas un vāra uz lēnas uguns līdz tās kļūs caurspīdīgas.

Cidoniju sukādes
Cidonijas nomazgā, ja miza pārāk cieta, nomizo. Sagriež daiviņās, izņem serdes, pārkaisa ar pūdercukuru (uz 1 kg iztīrītu augļu ņem 250 g pūdercukura). Iegūto masu tur 20°C temperatūrā 16 stundas, tad nolej sulu. Iegūtajai masai pievieno 400 g ūdens. Masu vāra līdz cidonijas kļūst mīkstas.
Tad gatavo sīrupu – uz 1 kg iztīrītu augļu ņem 1 kg cukura un 800 g ūdens. Gatavo sīrupu pievieno masai un, periodiski maisot, nosmeļ putas. Kad ievārījums gatavs, to karstu lej rupjā sietā, lai notek sīrups. Iegūto cidoniju masu liek žāvēties 7-8 stundas 50 – 55°C temperatūrā. Šajā laikā cidonijas pārklājas ar sīkiem cukura kristāliem. Sīrupu var pildīt pudelēs un uzglabāt, lai vēlāk lietotu kā dzērienu, atšķaidot ar ūdeni.

Cidoniju – ķirbju ievārījums
Ņem nomazgātas, iztīrītas un nomizotas cidonijas, liek katlā ar ūdeni. Ķirbi sagriež nelielos gabaliņos un pievieno kopā ar cukuru. Sastāvdaļu attiecība ir 1 kg iztīrītu cidoniju, 1 kg cukura, 3 kg ķirbja. Kopējo masu vāra uz lēnas uguns apmēram 50 minūtes.

Cidoniju – ābolu biezenis
Ābolus un cidonijas nomizo, iztīra no serdēm, liek katru savā katliņā, aplej ar nelielu ūdens daudzumu un vāra līdz kļūst mīksti. Iegūto masu izberž caur sietu, liek uz uguns un uzvāra.
Ņem 600 g iegūtā cidoniju biezeņa, tam pievieno 400 g ābolu biezeņa, visu samaisa, katlam uzliek vāku un vāra 5-7 minūtes. Pēc tam uzber 70 – 900 g cukura (atkarībā no cidoniju skābuma) un uzvāra līdz gatavībai. Iegūtajai masai jābūt krēmveidīgai.

Cidoniju salāti
Ņem nomazgātas, nomizotas un iztīrītas cidonijas un sarīvē. Tieši tikpat lielu daudzumu (gramos) pierīvē klāt svaigus burkānus un ābolus. Iegūto masu sajauc ar olīveļļu pēc garšas un pievieno sāli. Atstāj uz 20 minūtēm iestāvēties. Šādi salāti lieliski papildina zivju ēdienus.

Cidoniju sēklu uzlējums pret klepu
Cidoniju sēklas žāvē temperatūrā, kas nepārsniedz 50°C. Gatavas lietošanai tās ir tad, kad pārklājas ar baltu plēvīti.
Lai iegūtu uzlējumu, ņem 1 tējkaroti izžāvētu cidoniju sēklu, aplej ar glāzi tikko vārīta ūdens un trauku periodiski sakrata. Atdzesētu dzērienu izdzer dienas laikā, sadalot to 3 daļās – no rīta, pusdienlaikā un vakarā. Uzlējums jāizlieto  tās pašas dienas laikā, kad tas pagatavots.

Saistītie raksti

8 komentāri
  1. Vārīt medu – izklausās diezgan slimi. Salds varbūt būs, bet visas vērtīgās sastāvdaļas būs pagalam 🙁

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.