BRĪVDIENĀS CEPSIM RUDENĪGAS UN SILDOŠAS KŪKAS

https://www.istockphoto.com/

Iedomājieties dzestru rudens brīvdienu rītu, kad ārā saulīte mijas ar mākoņiem, ik pa brīdim maigi noglāstot košo toņu piesātinātās koku lapas. Uz galda jau kārtojas brokastu šķīvji, krūzēs kūp aromātiska kafija un tikko no krāsns galdā tiek likts sulīgs rudens velšu pīrāgs.

Rudens patiesi ir ražas laiks, kad dārza augļu un dārzeņu bagātība sniedz neskaitāmas gardu maltīšu receptes gan ikdienai gan svētku galdam. Āboli, plūmes, kabači un ķirbji ir tikai daļa no produktiem, kurus izmantot saldo un sāļo kūku vai pīrāgu pagatavošanā.

Espati.lv jums piedāvā pāris debešķīgi gardu kūku un pīrāgu receptes, kuras variet izmēģināt jau šajās brīvdienās!

Plūmju drumstalkūka

Jums būs nepieciešams: 800g plūmju, 50g cukura, miziņa no 1 apelsīna, kanēlis, 250g kviešu milti + 1 tējk., 150g sviesta, 80g cukura, 80g brūnā cukura, 50g maltu mandeļu.

Pagatavosim šādi: Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200 grādiem, plūmēm izņemam kauliņus un sagriežam tās uz pusēm vai četrās daļās atkarībā no to lieluma. Liekam plūmes garā, seklā cepamtraukā. Sajaucam kopā cukuru, rīvētu apelsīna miziņu, kanēli, miltus un pārkaisām plūmēm. Sarīvējam sviestu, iejaucam tajā miltus, pēc tam pārējās drumstalām domātās sastāvdaļas un ar pirkstiem tās saberžam. Drumstalas pārkaisām pāri plūmēm un cepam kūku cepeškrāsnī 30-40 minūtes, līdz drumstalas kļūst zeltaini brūnas. Pirms pasniegšanas atdzesējam apmēram 15 minūtes, pasniedzam ar vaniļas vai plombīra saldējumu.

Ābolu plātsmaize ar biezpiena mīklu

Jums būs nepieciešams: 1kg notīrītu ābolu, 2 olas, 2 glāzes cukura, 3 glāzes kviešu miltu, 250ml skābā krējuma, 200g biezpiena, cepamais pulveris, miziņa no 1 citrona, vaniļas cukurs, kanēlis, 1 glāze saldā krējuma.

Pagatavosim šādi: Cepamo trauku izklājam ar cepampapīru un viegli to ietaukojam. Nomizojam ābolus, izņemam serdi, sagriežam šķēlītēs. Bļodā sakuļam olas ar cukuru, krējumu un biezpienu, tad pieberam miltus un cepamo pulveri, beigās pierīvējam citrona miziņu. Tikmēr uzkarsējam cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Sagatavotajā cepamtraukā ar ēdamkaroti liekam mīklu un beigās to izlīdzinām. Uz mīklas kārtojam ābolu šķēlītes. Samaisām krējumu ar cukuru, vaniļas cukuru un kanēli, pārlejam šo maisījumu pāri āboliem. Liekam trauku cepeškrāsnī un cepam līdz mīklas maliņas kļuvušas brūnas un āboli mīksti – aptuveni 40 minūtes.

Tomātu un krējuma plātsmaize

Jums būs nepieciešams: 3 plāksnes saldētas kārtainās mīklas, 4 tomāti, 150 ml skābā krējuma, 1 puravs vai 2 sīpoli, 1 ēd.k.sinepju, 1 buntīte zaļumu (dilles, pētersīļi, baziliks), sviests cepšanai.

Pagatavosim šādi: Mīklu atlaidinām, izrullējam nedaudz lielāku par cepešpannu un ieklājam to formā. No mīklas veidojam nelielas maliņas. Krējumu sajaucam ar sinepēm un uzsmērējam mīklai. Puravu vai sīpolus smalki sasmalcinām un apcepam sviestā, tad tos izlīdzinām pa virsu krējumam. Tomātus sagriežam ripiņās un izkārtojam uz sīpoliem. Pārkaisām pāri sakapātus zaļumus un cepam iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 20-25 minūtes. Pasniedzam nedaudz atdzesētu.

Ķirbju sāļais pīrāgs

Jums būs nepieciešams: 400g grami saldāka ķirbja, 6 olas, 400ml saldais krējums, 300g sīpolu, 100g zilais siers, 400g filo mīkla vai plāni izrullēta kārtainā mīkla, timiāns, sviests vai olīveļļa cepšanai un mīklas smērēšanai, sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavosim šādi: Ķirbi sagriežam vidēji lielos kubiciņos, liekam uz cepešplāts vienā slānī, pārsmērējam ar eļļu, pārkaisām ar šķipsniņu sāls un pipariem. Cepam 180 grādos apmēram 15 – 20 min vai kamēr ķirbji ir gandrīz mīksti, tad atdzesējam. Sagriežam sīpolus nelielos kubiciņos, liekam uz sakarsētas ietaukotas pannas. Uz ļoti mazas uguns sautējam sīpolus, kamēr tie ir caurspīdīgi un pavisam mīksti. Kad tie ir pusgatavi, pieliekam klāt timiānu un nedaudz sāls. Cepam, kamēr tie pavisam gatavi, tad atdzesējam. Pildījumam bļodā sakuļam olas, pielejam saldo krējumu, pieliekam klāt mazos gabaliņos sagrieztu sieru, nedaudz timiāna, kā arī pievienojam atdzesētus ķirbjus un sīpolus, visu vienmērīgi samaisot. 24 cm diametra formai ar noņemamu malu ieklājam cepamo papīru un iesmērējam ar eļļu, neaizmirstot par maliņām. Tad uzmanīgi klājam filo mīklu (8 kārtas). To jāklāj tā, lai mīkla būtu nedaudz pāri cepamās formas malām, katru kārtu pārsmērējam ar izkausētu sviestu. Lejam formā sagatavoto masu, visu vienmērīgi izlīdzinām, mīklas malas ielokam uz formas iekšpusi. Cepam sakarsētā cepeškrasnī 180 grādos un apmēram 30 – 40 min, kamēr pīrāga vidus, pakustinot cepamtrauku, vairs nekustas. Atdzesējam un pasniedzam siltu.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.