Mīti par tekilu

Tekila parādījās pirms 500 gadiem Meksikā. Šobrīd tas ir viens no populārākajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē, kas izceļas ar spēcīgu, savdabīgu garšu. Par tekilu pastāv ļoti daudz pieņēmumu un mītu, mēs apskatīsim tikai izplatītākos.

Daudzi domā, ka tekilu gatavo no kaktusiem, tomēr patiesībā šis dzēriens tiek gatavots no zilās agaves. Agave ir liliju dzimtas augs, ko senie Meksikas iedzīvotāji uzskatīja par dievišķu. Agavi izmantoja ārstniecībā, upurēšanas un svētku rituālos. Pastāv vairāk nekā 300 agavju sugu, bet tekilas ražošanā var izmantot tikai zilo agavi.

Vēl viens maldīgs priekšstats ir tāds, ka tekilu jādzer  ar citronu un sāli. Patiesībā, īstenie tekilas baudītāji dzer tekilu no šaurām, augstām glāzītēm, turklāt tīru. Glāzītes dēvē par caballito un to forma atgādina zirga nagu. Citrons un sāls var tikai nomākt zilās agaves aromātu, tāpēc tekilai pieņemts uzdzert īpašu dzērienu – sangrita. Visizplatītākā sangrita ir tomātu sulas, apelsīnu sulas un dažādu garšvielu sajaukums.

Daudzi ir dzirdējuši, ka īstas tekilas pudelē jābūt tārpam, tomēr tā nav meksikāņu tradīcija. Jāpiebilst, ka daudzi ražotāji izmanto tārpu pudelē lai atstātu iespaidu uz ārzemniekiem un palielinātu tirdzniecības apjomus. Tārpiņš Gusano – agaves plantācijās dzīvojoša taureņa kāpurs – mēdz būt dažādu veidu meskala pudelēs. Meskals arī ir Meksikas tradicionālais dzēriens, kas tiek ražots no vairākiem agaves veidiem un ārpus Meksikas robežām principā nav sastopams.

Tekilas veidi
Tequila Blanco – neizturēta, bezkrāsaina tekila. Uzreiz pēc destilācijas tiek sapildīta pudelēs.
Tequila Joven – arī netiek izturēta, tomēr atšķirībā no Tequila Blanco, tai ir zeltaina nokrāsa, kas panākta pateicoties aromātiskām piedevām. Tequila Joven ir maigāka garša un to īpaši iecienījušas sievietes.
Tequila Reposado – tiešā tulkojumā nozīmē atpūtusies. Šī tekila tiek izturēta vismaz divus mēnešus ozolkoka mucās. Izceļas ar vieglu zeltainu toni un sev raksturīgu garšu.
Tequila Anejo – dzintara tekila, ne mazāk kā gadu tiek izturēta ozolkoka mucās un uzskatāma par ļoti augstvērtīgu tekilu.
Tequila Extra Anejo – kopš 2005. gada oktobra ir ieviesta vēl viena tekilas kategorija. Ar Tequila Extra Anejo tiek apzīmēta tekila, kas izturēta vairāk nekā 3 gadus.

2 komentāri
  1. Opā! Tekila nav mans iecienītākais dzēriens, bet šito palasot gribas uz bodīti pēc dzēriena aiskriet. Liekas, ka šo rakstu vīrietis rakstījis. ja tā, respect 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.