MEDUS sāļos un saldos ēdienos – 4 gardas receptes

Bieži runājam par medus veselīgajām īpašībām – īpaši, kad gadījies saaukstēties vai pievārējis kāds nelāgs vīruss. Tas ir ne vien veselīgs, bet arī lielisks aromatizators gardiem ēdieniem. Medus pielietojums kulinārijā nebūt nebeidzas ar medus kūku.

Patiesībā medus ir plaši slavināts, bet ne pārāk bieži izmantots produkts. Pārsvarā mūsu zināšanas par medus lietošanu beidzas ar dzintarainā garduma karoti, kas pievienota tējas krīzei vai izķīdināta silta piena glāzē. Par medus lietošanu cepot, vērot vai gatavojot salātus mūs aizdomājamies retāk. Bet velti, jo tieši šeit medum paveras ļoti plašas iespējas. Lai gan tā aromātu bieži vien kopējā buķetē neatpazīstam, bez medus pilnvērtīgu garšas simfoniju daudzos ēdienos panākt nevarētu.

Kā rodas medus
Vai tu zini, kā rodas medus? Tas nebūt neatrodas ziedos, kā dažkārt iedomājamies. Katra bite savā mēnesi, pusotru ilgajā mūžā spēj saražot tikai pusi tējkarotes medus. Tāpēc iedomājies, cik gan zummētāju ir veltījušas visu savu mūža darbu, lai nodrošinātu tevi ar puslitra burciņu medus?! Tādēļ vien šis produkts pelnījis cieņu.
Pats process, kā veidojas medus, ir visai garš un sarežģīts. Bet atvieglotā variantā tas skanētu tā – bite apciemo tuvējo augu ziedus, no katra savākdama nektāru. Tālāk bites mutē tas sajaucas ar viņas siekalām, kurās ir neskaitāmi specifiski fermenti, un pārvēršas medū. Šis medus gan vēl ir daudz šķidrāks nekā tas, ko esi pieradusi lietot. Stropā, sapildīts kūrēs, medus tiek apvēdināts ar garāmlidojošo bišu spārnu radīto vēja plūsmu un no tā pamazām iztvaiko liekais mitrums, līdz tas kļūst tāds, kā esi pieradusi redzēt burciņā.

Medus un veselības īsais kurss
Droši vien nav jēgas atkārtot par medus veselīgajām īpašībām, tās tāpat tu jau zini. Tāpēc īsumā tikai par tām, kas šķiet pašas interesantākās un svarīgākās. 
Medū ir atklāta 181 aktīva viela, kas palīdz uzlabot mūsu veselību, un tas patiešām ir ļoti daudz. Tiesa gan, alerģiskiem cilvēkiem medus mēdz izraisīt saasinātas reakcijas. Tieši tāpēc, lai trenētu imunitāti, ārsti iesaka veseliem cilvēkiem lietot vietējo medu, kas iegūts pēc iespējas tuvāk tavai dzīvesvietai. Šajā medū būs visu to ziedu putekšņi, kas atrodas apkārtnē, un, nobaudot kaut nedaudz šā medus, tu trenēsi savu imunitāti un mācīsi organismu atpazīt šīs vielas kā nekaitīgas.
Savukārt izvēloties svešzemju medu, vari vadīties pēc garšas īpašībām. Gaišie medi parasti ir daudz maigāku aromātu, savukārt tumšie skarbāki un asāki, kā arī aromātiskāki. Tumšas krāsas medū ir vairāk antioksidantu, tāpēc tas nosacīti ir vērtīgāks. Svarīgs rādītājs medus kvalitātei ir tā ieguves vietas apkārtnes piesārņotība. Ja medus vākts tālu no pilsētām un industriālām zonām, tas būs daudz augstvērtīgāks.

Medus un mīlestība
Medus un mīlestība ir cieši saistītas. Tā vārdā ir nosaukts pat medusmēnesis, kas simbolizē mīlestības svētku skaistāko laiku.
Angliski runājošajiem mīlestība un medus ir saistīti pat vēl ciešāk. Nu kurā citā valodā vēl mīļoto sauc par medutiņu (honey)!
Tāpēc varbūt vērts nolikt medus burciņu uz galda, lai padarītu savu dzīvi labāku, un, kas zina, varbūt arī mīlas dzīvē iezogas kāda saldāka nots…
Mīlestību pret medu izjutīsi arī tad, ja vēlies notievēt. Vienkārši aizvieto cukuru ar medu, un tu atbrīvosies no 40 procentiem kaloriju (tieši tik daudz atšķiras cukura un medus kaloriju daudzums).
Un vēl, medus, tāpat kā īsta mīlestība, nekad nebojājas.

Medus ēdienos
Latvieši savā tiešumā pārsvarā medu izmanto tikai saldo ēdienu gatavošanai, lai gan tas ir lielisks salātu mērcēs (sajauc sinepes, medu, citrona sulu un eļļu), gan arī laba glazūras un marinādes sastāvdaļa gaļas ēdieniem.
Gards cepetītis ar medus glazūru savā klasē vispār ir nepārspējams. Pamēģini medu pievienot arī  maigām biezeņzupām un citiem ēdieniem.
Un atceries par medus burvīgo īpašību nebojāties. To vari izmantot, glabājot riekstus, ogas vai vēl ko citu gardu, ko var iekonservēt medū.

Vista medus glazūrā
Vidēji liela vista
1 tējkarote sāls
¼ tējkarotes svaigi maltu piparu
100 g sojas mērces
2 tējkarotes ingvera pulvera
2 ēdamkarotes tomātu biezeņa
4 ēdamkarotes medus
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamkarotes eļļas

Vistu sadali gabaliņos. Apkaisi ar sāli un pipariem un liec nedaudz ieeļļotā cepamtraukā. Cep 200 grādos aptuveni 20 minūtes. Tikmēr no sojas mērces, medus, ingvera, tomātu biezeņa, eļļas un izspiesta ķiploka sajauc mērci. Aptuveni piekto daļu mērces pārlej citā trauciņā un noliec sānis.
Izņem vistas gabaliņus no krāsns un no visām pusēm iezied ar mērci no lielā trauciņa, izmantojot nedaudz vairāk nekā pusi mērces. Liec vistu atpakaļ krāsnī uz vēl aptuveni 15 minūtēm. Pēc tam vēlreiz iezied ar atlikušo mērci no lielā trauciņa un liec atpakaļ krāsnī uz vēl aptuveni 10 minūtēm. Pirms pasniegšanas jau gatavos vistas gabaliņus pārlej ar malā atlikto mērci.

Ķirbja biezzupu, ar tomātu–medus mērces actiņu
1 l buljona
½ kg ķirbja
5 vidēji lieli, gatavi tomāti
2 sīpoli
3 ēdamkarotes medus
3 ķiploka daiviņas
½ glāze ķirbju sēkliņu
Bazilika zariņš
Labas kvalitātes olīveļļa (extra virgin)
Šķipsniņa maltu muskatriekstu
Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Ķirbi atbrīvo no mizas un viducīša, atstājot tikai mīkstumu. To sagriez nelielos kubiņos, apslaki ar olīveļļu, apkaisi ar pipariem un muskatriekstu un liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm. Izņem no krāsns, pievieno buljonam un sablendē biezenī. Pārlej katliņā un liec uz vidēji stipras uguns piecas minūtes vārīties.
Tikmēr pannā trīs ēdamkarotēs eļļas apcep notīrītas ķiploka daiviņas. Izņem tās no pannas un tajā pašā eļļā apcep notīrītus un sasmalcinātus sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sasmalcinātus un nomizotus  tomātus, bazilika lapiņas, medu, sāli un piparus. Nedaudz pasautē, lai veidojas mērce. Sausā pannā apgrauzdē ķirbja sēkliņas.
Pasniedz ķirbja biezzupu, ar tomātu–medus mērces actiņu un pārkaisītu ar ķirbju sēkliņām.

Saldskābais liellops
300 g liellopu gaļas
2 burkāni
1 cukīni
1 paprika
kārbiņa bambusa dzinumu
½ kārbas kukurūzas vālīšu
1 sīpols
4 ēdamkarotes sojas mērces
3 ēdamkarotes medus
1 ēdamkarote gaišā etiķa
1 ēdamkarote kartupeļu ciete
sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Liellopu gaļu sagriez tievās strēmelītēs un strauji apcep. Pievieno salmiņos sagrieztu papriku un burkānus, šķēlītēs sagrieztu cukīni, sīpolus, kukurūzas vālītes un bambusa dzinumus (bez konservēšanas šķidruma). Cep apmēram 10 minūtes, kamēr dārzeņi kļūst mīksti. Tikmēr bļodiņā sajauc sojas mērci ar etiķi un medu, līdz iegūsti saldskābu mērci. Sildi uz uguns līdz viršanai, tad pievieno nelielā ūdens daudzumā atšķaidītu kartupeļu cieti un cītīgi maisi, līdz mērce sabiezē. Pārlej gaļai ar dārzeņiem, pieliec piparus un, ja vēlies, nedaudz sāls. Mazliet pacep un pasniedz ar karstām olu nūdelēm.

Medoviks jeb medus kūka ukraiņu gaumē
125 g sviesta
5 olas (dzeltenumi un baltumi atdalīti)
400 g medus
100 ml stipras kafijas
500 g miltu
2 ēdamkarotes cepampulvera
1 apelsīna sula un miziņa
½ tējkarote rīvēta muskatrieksta
½ tējkarote maltu krustnagliņu
1 tējkarote kanēļa
½ tējkarote sāls

Mīkstu sviestu un olas dzeltenumus kul, līdz masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pievieno medu, apelsīnu sulu, rīvētu miziņu un kafiju. Visu kārtīgi samaisi. Miltus izsijā kopā ar cepampulveri un garšvielām. Pievieno sviesta masai un vienmērīgi samaisi. Atsevišķā traukā sakul olu baltumus stingrās putās un uzmanīgi iecilā mīklā. Ievieto ar cepampapīru izklātā vai ar sviestu ietaukotā cepampannā ar augstām malām un cep 170 grādus karstā krāsnī aptuveni piecdesmit minūtes līdz stundu. Vai kūka gatava, vari pārbaudīt, iedurot tajā koka irbuli. Ja pie tā nekas nelīp, medoviks gatavs.

Saistītie raksti

19 komentāri
  1. Medus tiešām ir lieliska lieta – īpaši, ja pie viņa pieradinās, nevis lieto tikai sad tad. Ja cilvēks esot uz saslimšanas robežas, esot visas dienas grumā jāēd pa medus karotei, tad līdz vakaram atkal esi savesta kārtībā. Tā man tāstīja biškopji.

  2. Es ziemas rītus sāku ar pāris saujām dzērveņu un vairākām karotēm medus. Riktīgi garšīgi un imunitāti arī ne pa jokam stiprina.

  3. Neesmu nekāda virtuves tiriecienniece, bet man tomēr medus liekas ok dzīvā veidā un medus kūkā, bet visas marinādei un mērcēm kaut kā neiet kopā…

  4. Teicams līdzeklis imunitātes un vispār spēku atgūšanai pēc slimošanas ir bišu peru pieniņa preparāti! Silti iesaku!

  5. Es atkal esmu dzirdējusi, ka medu nedrīkst likt karstā tējā, citādi tas zaudē savas vētīgās īpašības. Man pašai šķiet, ka visgaršīgākās tējas ar medu ir – zāļu tējas. Tad visas tās garšu nianses tik baudāmi spēlējas!

  6. Ja nebūtu izlasījusi līdz galam, nemaz nepamanītu tās receptes. Kāpēc tāds sajaukums??? Kāpēc pie stāsta par medus vērtīgajām īpašībām – kulinārijas receptes? Tik pat labi medu izmanto arī kosmētiskiem nolūkiem…

  7. Bet gan jau katra zina savas receptes, ko izmantot kosmētikā. Es, piemērma, taisu pavisam vienkārši medus maksu: ņemu karoti miltu, vienu olas dzeltenumu un karoti medus. visu to smaiasu un uzklāju uz sejas uz 15 min. Man ir sausa sejas āda – īpši tagad ziemā un šī maska labi pabaro un mitrina. Skaties smogulī un ir efkets! Bet ir jau vēl neskaitāmi daudz visādu masku. Zinu, ka citronu sulu jauc kopā ar medu un biezpienu arī jauc ar medu. Tā, ka medu tiešām plaši var izmantot ādas kopšanai.

  8. Medus tiešām ir ļoti īpaša garšviela gatavojot. Medu vajag uz pusi mazāk, nekā cukuru, jo tas labāk un izteiksmīgāk saldina. Turklāt tās garšas nianses, ko var dabūt, izmantojot medu, nekā citādi nedabūsi.

  9. Urrrā!!!! Ir jaunas recpetes piedāvājumā! Nekad neko ar medu ēdamu neesmu gatavojusi, bet izklausās ļoti ziemīgi un silti! Būs jāpamēģina kāda marināde gaļai, jo kūkai gan nesaņemšos:)

  10. Varu ieteikt labu labo un veselīgi veselīgo skaistuma recepti. Tā ir ēdama un tās sastāvā ir medus:) Uz nakti atstāj divas ēdamkarotesauzu pārslu izmirkt 3 ēdamkarotēs ūdens. Nākamajā rītā tam pievieno medu, jogurtu bez piedevām vai kefīru, riekstus un rozīnes. Ja šādi vismaz mēnesi sāk rītu, izskatīsieties kā puķes. Āda staros un jūs jutīsieties labi un līdzsvaroti.

  11. Te nav pieminēta viena dikti svarīga lieta par medu – kopš seniem laikiem to uzksatījuši par vienu no spēcīgākajiem afrodiziakiem:) Tā, ka ēdam tik dūšīg un ar libido viss būs labi!

  12. Es jau kādu laiku medu izmantoju vistiņas cepšanā un marinādītēs, ļoti garšo – pie gaļas it sevišķi.

  13. Vakar izcepu to meduskūku – pēc 60 min. cepšanas vidus vēl bija klīčīgs, cepu vēl 30 min., bet nekas labs nesanāca… Vienīgi smarža bija dievīga – pēc Ziemassvētkiem!

  14. Medu var likt padzisušā tējā vai kafijā. Latvijā nav akāciju medus, tas ievests no siltajām zemēm, kur lieto šausmīgi daudz ķimikāliju, lai apkarotu augos visādus briesmoņus, kas siltajās zemēs ir nemaņā. Medu var likt pie skābu kāpostu zupas vai šķovētiem kāpostiem sautēšanas laikā cukura vietā, tad kāposti ir sātīgāki.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.