KARSTIE salāti AUKSTAI dienai

Tāpat kā apģērbam, arī ēdienam rudenī un ziemā jābūt siltam. Tad kāpēc lai tādi nebūtu salāti? Viegli un vienlaikus pamatīgi… Taču vienmēr ar pārsteigumu.

Karstie salāti ir lieliska uzkoda vēsākā dienā. Turklāt tie nereti spēj izpildīt vieglu pusdienu vai vakariņu lomu. Lai gan pirmajā mirklī šķiet, ka siltie salāti ir īsta eksotika, patiesībā recepšu šādiem gardumiem netrūkst pat pašmāju izpildījumā.

Piemēram, karsto kartupeļu salāti, kurus aizdara ar skābu krējumu un sīki sakapātu zaļumu un mārrutku piedevu. Atliek vien pievienot kressalātus, un gardum gardie salāti rokā. Ja vēlies, salātiem vari pievienot sieru, grauzdētus bekona gabaliņus vai sīpoliņus.

Ļoti iecienīti siltie salāti ir veģetāriešu vidū – dažādi grilēti vai cepti dārzeņi ar pikantām mērcēm ir ļoti laba alternatīva siltajiem gaļas ēdieniem.

Īpaši sātīgi siltie salāti izdosies tad, ja kā pamatu izmantosi kuskusu, kukurūzu vai pākšaugus. Pupiņas un zirņi ir īsti latvisks salātu gatavošanas piesitiens, bet neparastāku noti ar līdzīgu raksturu iegūsi, izmantojot lēcas.

Mūsu kaimiņzemē Krievijā iecienījuši siltos salātus ar meža sēnēm, bet, ja vēlies ēdienam piešķirt itālisku noti, gatavo siltos salātus ar pastu.

Un neaizmirsti arī par augļu salātiem – silti, sīrupā vārītu vai grilētu augļu salāti ar kūstošu saldējuma micīti  un medainu mērci ir īstens gardums un lielisks nobeigums maltītei.

Gatavojot un pasniedzot karstos salātus:

    •    Vienmēr vispirms izlasi recepti un sagatavo visu, ko vari, pirms sāc meistarot salātus. Karsto salātu gatavošanai svarīgi, lai kādā posmā tu neiestrēgtu pārāk ilgi un viss neatdzistu.
    •    Lai karstie salāti pārāk strauji neatdzistu un nezaudētu savas garšas īpašības, tie jāpasniedz uz siltiem šķīvjiem.
    •    Ja salātos izmantosi salātlapas, tomātus vai citus dārzeņus, kurus pašus nekarsē, tos jau laikus izņem no ledusskapja, lai sasilst istabas temperatūrā.

Zili dzeltenie salāti

150 g ķirbja mīkstuma
¼ daļa sarkanā kāposta
½ apelsīna sulas un miziņas
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote brūnā (demeraras) cukura
2 tējkarotes sezama sēkliņu
Sāls pēc garšas

Sagriez ķirbja mīkstumu vidēji lielos gabalos. Pavāri ķirbja gabaliņus 5 minūtes, līdz tie kļūst mīksti.
Kāpostu sašķēlē plānās skaidās, pannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un kāpostus pasautē aptuveni 8 minūtes, līdz tie kļūst mīksti. Saliec abus dārzeņus kopā, apslaki ar apelsīnu sulu, atlikušo eļļu, pārkaisi cukuru un sāli un liec 225 grādus karstā krāsnī uz aptuveni 10 minūtēm. Pasniedz pārkaisītus ar sezama sēkliņām un apelsīna miziņu.

Gardie vistu akniņu salāti

400 g vistu aknu
200 g zilā siera (Dor blu, Rokforas)
200 g ķiršu tomātu
400 g kartupeļu
100 sīpolu
Galviņa ledus salātu
Terijaki mērce pēc patikas
Kartupeļus ar visu mizu novāri un vēl karstus nomizo.
Vistu akniņas nomazgā, notecini un pannā cep gatavas nelielā eļļas daudzumā. Noliec malā. Tikmēr tīrā pannā apcep sīpolu šķēles.
Uz šķīvja kārto salātu lapas un tomātu pusītes. Virsū liec karstus kartupeļus, sīpolu gredzenus un akniņas. Pārkaisi ar drupinātu zilo sieru un pārlej Terijaki mērci.

Salāti Vidusjūras gaumē

175 g makaronu (vislabāk gliemežvāku)
150 g zaļo pākšu pupiņu
4 jaunie sīpoli
1 zaļa paprika
125 g ķiršu tomāti
1 liels avokado
Nedaudz citrona sulas
Svaigas bazilika lapiņas
Melnie pipari
2 ēdamkarotes eļļas
1 ēdamkarote laba etiķa
1 ēdamkarote sinepju
1 ēdamkarote medus

Mērcei eļļu, etiķi, medu un sinepes viegli sajauc un ielej slēgtā burciņā. Visu kārtīgi sakrati, līdz mērce kļūst viendabīga.
Makaronus vāri, kā norādīts uz iepakojuma. Divas minūtes pirms vārīšanas beigām makaroniem pievieno uz pusēm pārgrieztas zaļās pupiņas (ja izmanto saldētas, tās vispirms jāatkausē). Kārtīgi notecini sietiņā un liec bļodā. Pievieno gredzenos sagrieztus sīpoliņus, sīki sagrieztu un no sēkliņām atbrīvotu zaļo papriku, uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus un nelielos kubiņos sagrieztu avokado, kas pārliets ar citrona sulu. Apkaisi ar melnajiem pipariem un pārlej mērci. Pasniedz rotātu ar bazilika lapiņām.

Siltie kartupeļu salāti

6 šķēles bekona vai ceptas gaļas
1/2 kg nelielu, miltainu kartupeļu
Buntīte redīsu
Salātu mikslis
Sāls un svaigi malti melnie pipari
2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļa lapu
2 ēdamkarotes sasmalcinātu maurlociņu
60 ml balzametiķa
125 ml cāļa buljona
2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
1 tējkarote cukura
2 tējkarotes sāls

Cepampannā uz vidējas uguns apcep gaļas šķēles vai bekonu, kamēr tas kļūst kraukšķīgs (aptuveni 6 minūtes), pārliec citā traukā un ar papīra virtuves dvieli atbrīvo no liekajiem taukiem. Pannu ar taukiem noliec maliņā.
Lielā pannā ar augstām malām vai katliņā liec mizotus (ja miza plāna, noberztus) kartupeļus, 2 tējkarotes sāls un pielej ūdeni, lai tas nosegtu apmēram 5 centimetrus virs kartupeļiem. Vāri, līdz kartupeļi kļūst mīksti (aptuvei 20–25 minūtes). Nokās un, tiklīdz kartupeļi ir pietiekami atdzisuši, lai tos varētu paņemt rokās, sagriez plānās šķēlītēs.
Izkārto karstās kartupeļu šķēlītes šķīvjos divās vai trīs kārtiņās. Nedaudz uzkaisi salātu lapu miksli, redīsus, pārliec gaļas šķēles un uzkaisi zaļumus.
Uzsildi bekona taukus, pievieno balzametiķi un nedaudz pasildi. Tad pievieno buljonu, vīna etiķi, cukuru, sāli un piparus pēc garšas un visu uzvāri. Pusi no mērces pārlej salātiem, uzmanīgi apgriez kartupeļus, lai tie nesalūztu, un uzlej atlikušo mērci. Pasniedz nekavējoties. 

16 komentāri
  1. Lasi un gribi est, tads ir si raksta slepenais mesigs, a ko lai dara, ja lidz pusdienslaikam vel 1,5h? 🙂

  2. :))) tad izlasi vēlreiz, un vēlreiz, un vēlreiz… un tā līz pusdienas laikam:)))))

  3. Teicami! šodien veseli divi praktiski materiāli!!!! Šis un par rotaļlietu gatavošanu. Man šķiet ļoti vērtīgi šim likam!

  4. bāros un restorānos man dikti patīk pasūtīt siltos salātus, bet mājās, lai arī bieži gatavoju, nekad neesmu vairāk par rosolu uzmeistarojusi. nezinu pat, kāpēc tā.

  5. Man joprojām pie šīm garšīgajām receptēm prasās pie katras pa bildei:) Piedodiet par uzstājību:)

  6. Tie karstie salāti nosacīti ir “karstie”, jo parasti atdzies vēl pirms sāc viņus ēst:) Tā doma par sasildītu šķīvi ir laba un vēl ir ok, ja mērces ir siltas.

  7. Es cireiz tā padomāju, ka labprāt kaut ko pagatavotu no ķirbja, bet nav ne jausmas, ko ar viņu vispār var pasākt. un re ku izlasīju recepti siltiem salātiem ar vārītu ķirbīti. Ir motivācija beidzot pamēģināt! Jāiet uz mājām caur tirgu:)

  8. Garšīgi, garšīgi! Ikreiz, kad te parādās receptes, es kaut ko no piedāvātā sagatavoju. Laikam esmu tipisks reklāmas upuris:)

  9. Labu labie ieteikumi ēdienkartes dažādošanai! citādi mums pašām fantāzija atraisās, ja nāk ciemiņi, bet ikdienas vakariņām un pusdienām gatavojam vienu un to pašu – un atkal visu no sākuma un vēlreiz. Paldies

  10. Mani arī uzrunāja zilidzeltenie salāti tā ķirbja dēļ. Māku tikai ķirbi marinēt, a nekur kulinārijā izmantot neprotu. tagad pamēģināšu.

  11. A es vakar tiešām nenoslinkoju un arī pati uztaisūju salātus – siltos kartupeļu. Tikai balzametiņa un sarkanvīna etiķa vietā izmantoju citronu sulu. Garšīgi bija! Mājinieki novērtēja:)

  12. nu ja nu ja – atkal tuvojas pusdienaslaiks un var sevi iesildiit palasot receptes. gardu gardas.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.