Ekopārtika – emocionāls komforts organismam

Gadiem ejot, arvien vairāk apzināmies, ka veselīgs dzīvesveids ir nepieciešams mūsu fiziskajai un garīgajai labsajūtai – sportojam, nodarbojamies ar jogu, meditējam, ievērojam gavēni, uzturā lietojam pārtiku ar vērtīgām vielām un vitamīniem. Arvien vairāk apzināmies arī to, ka mūs esam tas, ko ēdam, tāpēc, pieejot pie produktu plaukta veikalā, vispirms rūpīgi izpētām, kas lācītim vēderā vai no kā sastāv produkts un no kurienes tas vests.
Pēdējos gados popularitāti ir ieguvusi tā dēvētā ekopārtika jeb bioloģiski audzēti produkti. Bieži vien apkārt dzirdams: „Es ādu TIKAI ekoloģiski tīru p??tiku” vai „Es cenšos…”, ar to domājot no laukiem atgādātos labumus vai produktus, kas iegādāti tirgū pie mīlīgas tantiņas. Valda arī uzskats, ka eko – tas ir dārgi un ekskluzīvi. Iespējams, iemesls šādam uzskatam ir veikali, kuri specializējas bioloģiski audzētas produkcijas tirdzniecībā un kuros cenas ir salīdzinoši augstākas. Bieži vien tāpēc, ka bioloģiski audzēta produkcija ir sinonīms veselīgai, dabiskai pārtikai, bet mūsdienās veselīgs un dabisks pircējam tiek pasniegts kā ekskluzīvs un dārgs produkts.
„Atš?ir?ba starp bioloģiski audzētu produkciju un mūsu zemnieku laukos audzētu produkciju ir tāda, ka bioloģiska produkcija ir audzēta bez jebkādām ķimikālijām un hormoniem,” skaidro bioloģiskās saimniecības Stūrēni zemnieks Valentīns Stuka. Bez jebkādām vārda tiešajā nozīmē – pat ne to mazumiņu, ko kāds no mūsu radiņiem vai paziņām laukos uzber, lai cīnītos ar kukaiņiem, kas ir vieni no lielākajiem labas ražas ienaidniekiem. Bioloģiskā saimniecībā ķimikālijas netiek lietotas no pašiem pirmsākumiem – arī lopi tiek baroti tikai ar ekoloģiski tīru produkciju, netiek dots kombikorms jeb kombinētā barība, ko izmanto parastās zemnieku saimniecības – pamatideja ir audzēt produkciju tā, kā to darīja mūsu senči. Tam visam apliecinājums ir Vides kvalitātes sertifikāts, kas tiek piešķirts bioloģiskai saimniecībai pēc ilgām, rūpīgām pārbaudām, turklāt katru gadu tiek atjaunots, garantējot, ka šādā saimniecībā tiek iegūta bioloģiski tīra pārtika.
Ja ir lauki, kuros mūsu tuvinieki audzē produkciju dabiskā veidā, tad sertifikāts nav vajadzīgs – varam būt laimīgas, ka ēdam patiešām veselīgu un dabisku produktu. Ja lauku nav un pārtiku iegādājamies lielveikalos un tirgū, taču gribam ēst veselīgi un dabiski, tad šis sertifikāts apliecina un garantē, ka mūs tiešām uzturā lietojam veselīgu un dabisku produkciju. Tāpēc iepērkoties katram, kurš apgalvo: „Man ir bioloģiski audzēta produkcija,” mierīgi varat palūgt, lai uzrāda sertifikātu… Ne visi cilvēki ir godīgi un saka patiesību, tāpēc labāk ir pārliecināties un būt simtprocentīgi droša
Uzskats, ka bioloģiski audzēta produkcija ir dārga un ekskluzīva, nav gluži patiess. Ekskluzīva – tam var piekrist, jo veikalu piedāvājuma klāstā diemž?l ir salīdzinoši maz veselīgas un dabiskas pārtikas. Bioloģisko produkciju var iegādāties specializētajos eko veikaliņos, Berga bazāra rīkotajā Zaļajā tirdziņā, ir arī saimnieki, kuri pieved ekoprodukciju pēc pasūtījuma, ja esat gatavi maksāt 10% līdz 50% dārgāk nekā par veikalā nopērkamo. Kā stāsta Valentīns Stuka, ja cilvēki brauktu pie viņa uz saimniecību pēc produktiem paši, cenas nepārsniegtu veikalu produktu cenas. Tātad ekoloģiski tīru produkciju iespējams iegādāties arī par pieņemamām cenām. Bioloģiski audzētu produkciju ēdienu gatavošanā izmanto arī Rīgas labākie restorāni, kuri to iegādājas no pārbaudītām, uzticamām zemnieku saimniecībām. Ja tiešām ir vēlme ēst veselīgi un dabiski, www.google.lv meklētājā ierakstot “biolo?iski/ ekoloģiski tīra produkcija”, atradīsiet daudz saimniecību, kas nodarbojas ar šo rūpalu. Atliek doties nelielā ekskursijā uz lauku sūtu, apvienojot jauku izbraucienu ārpus pilsētas un aizvietojot iepirkšanos lielveikalā.
Jāsaprot, ka tīru produkciju audzēt ir ļoti dārgi, jo nedrīkst izmantot līdzekļus, kas atvieglo audzēšanu. Papildus jārēķinās, ka bioloģiski audzēti produkti ātri bojājas (jo nesatur ķīmiskas vielas) un tie nav vizuāli tik pievilcīgi kā, piemēram, skaistie tomāti, āboli un burkāni veikalos. Bet mūsu veselība ir pamats visam, lai mūs justos labi. Un katrs, nobaudījis ekoloģiski tīru pārtiku, noteikti spēs novērtēt garšas atšķirību un sajūtu, kādu sniedz veikalā iegādātā pārtika un kādu – ekopārtika.
Iemesli, kāpēc uzturā jālieto bioloģiski audzēta produkcija
Konsultējis Valentīns Stuka, bioloģiskās saimniecības Stūrēni (Aizkraukles pagasts) zemnieks

Saistītie raksti

17 komentāri
  1. Es arī jau labu laiku iepērkos tikai eko veikalos, jo man ir svarīgi, ko es ēdu pati un ko ēd mans bērns. Un citiem varu ieteikt tiekai to pašu. Lai ir dārgāk, toties tas ir veids, kā drusku savu veselību pasaudzēt no liekas ķīmijas.

  2. Ja kādam pietiek naudas ekoveikalu ekskluzivitātei – ok, bet prātīgāk tomēr ir piedalīties stādīšanas darbos pie saviem lauku radiem un saņemt daļu novāktās ražas. Veselīgi, savs un noteikti ne tik dārgi kā Rīgas ekoveikalos.

  3. Es, piemēram, visu ziemu vienā mazā lauku produktu veikaliņā pirku medu un piena produktus un olas. Un tas pt nav tik daudz tā dabiskuma dēļ, bet gan tāpēc, ka es tur kļuvu par savējo. Ar mani sveicinājās, aprunājās, mani gaidīja. Tā nekad nenotiks lielveikalā.

  4. Esmu PAR darzenu, auglu pirksanu no zemniekiem pa tiesu, audzesanu pie lauku radiem, vai sava darzina kopsanu.

  5. Man jau šķiet, ka, ja pērk pārtiku tirgū – arī nav ne vainas. Bet recepšu arī man pietrūkst. Pievienojos Puspavārītei.

  6. Kopš uzzināju, kā atpazīt to vistu olas, kuras visu savu mūžu pavada kastē, nekad neiet ārā un tiek barotas ar nez ko, lai augtu ātrāk un kļūtu treknākas, nekad vairs tādas nepērku. Varu padalīties, ka uz “sliktajām” olām ir atzīmīte 3. To vistu olas, kuras staigā brīvā laukā un ēd normālu lauku vistu pārtiku, apzīmētas ar cipariņu viens. Iesaku pievērst uzmanību.

  7. man arī patīk tā sajūtam kā tevi appuišo mazā veikaliņā. pat ne obligāti zemnieku, vai eko. personiskā attieksme ir tas, kas ļoti daudz ko maina.

  8. Tā kā šobrīd vēroju nevis svarus :), bet gan maciņa saturu, tad varu teikt, ka vislabāk ir nodibināt labas attiecības ar kādu zemnieku saimniecību vai pat vairākām un pirkt pa tiešo, jo eko veikalos – dārgi.

  9. Kad nav slinkums, iepērkos turgū un man ir sajūta, ka tā ir zaļa un veselīga izvēle. Bet eko viekali vienkārši ir bizness, kas šobrīd labi rullē.

  10. Tu mani izglītoji par tiem viennieciņiem un trijniecieņiem. Vakar paskatījos Prizmā un Maximā olas – visas ir tikai ar trijnieciņiem. Tad sanāk, ka ar viennieciņiem ir tikai eko veikalos un pie omes laukos?

  11. Ļoti trāpīgs virsraksts rakstam, jo, kad esi nopircis un gatavojies lietot “labu” pārtiku arī uz sirds kļūst labi:) Jo ir sajūta, ka dari LABU darbu!

  12. Tirgus mīnuss – jāzin pie kā pirkt, jo lielāka daļa ir poļu preču izplatītāji, bet stāsta ka protams pašu audzēts

  13. Esmu dzirdējusi, ka olas ar 1 ir Stockman.. 😉 Būs man ar jāpiedomā nopietnāk pie šīm lietām, jo doma par hormoniem mani neatstāj ēdot vistiņu.. 🙁

  14. nu loti skaists raksts! dikti veseligs. O.K., piekritu, ka eko un bio ir organismam veseligi produkti, bet tas BET ir dikti liels!!! Vai macins var to visu apmaksat? Piedod, bet, ja perkot “neveselaja” veikala par 150gr jogurtu maksaju ap 0,50€, bet “veselaja” par biojogurta bekeriti 100gr maksaju sakot no 0,50€… nu sorry!!! Tad ir jaizvelas-vai nu partiec TIKAI no biojogurta, vai tomer kalkulee, kur, kas ir macinam draudzigaks.
    Un vel-ko gan darit tiem, kuriem nav radu, kuri dzivo laukos? Nu, diez vai kads uz balkona audzes kartupelu plantazhu, un vannas istaba tures govi.
    Otrkart-man skiet tas smiekligi, ja viens zemnieks audze bio un eko produktus, bet kaimins blakus, varbut kadu puskilometru talak, smidzina pesticidus uz saviem laukie-par kadu bio un eko partiku varam runat?! Gribat mums iestatit, ka vejs nepush uz bio laukiem pesticidus, bites, kamenes, un parejie insekti lido TIKAI pa biolauku?
    Ta ka-visa shita bio pasaka ir vistirakiem biomeli!
    Bet atkarojos velreiz-es ticu, ka bio un eko produkti ir veseligi!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.