Aukstā zupa – 8 neparastas SĀĻĀS un SALDĀS receptes

Šoreiz espati.lv lauž uzskatus, un piedāvā tev astoņas absolūti neparastas auksto zupu receptes, kuru klāstā atradīsi gan sāļās, gan arī saldās aukstās zupas. Ja arī dažas no receptēm šķitīs pavisam eksotiskas, mūs tomēr iesakām – nebaidies un izmēģini! Visas receptes ir ļoti vienkāršas, ļoti ātri pagatavojamas, kā arī atstāj vietu tavai fantāzijai! Lai labi garšo!
SĀĻĀS AUKSTĀS ZUPAS
Maigā burkānu aukstā zupa. Maiga, krēmīga un pat nedaudz saldena – tā ir raksturojama šā aukstā zupa, kurai turklāt piemīt arī brīnišķīgi vasarīga krāsa! Ja esi burkānu cienītāja, tad noteikti izmēģini šo recepti. Zupa ir ātri pagatavojama, taču tajā pašā laikā neticami sātīga! Sastāvdaļas – burkāni, sīpoli, sviests, pētersīļi un garšvielas pēc izvēles. Pagatavošana – burkānus un sīpolus smalki sagriež un sajauc ar aptuveni 2 ēdamkarotēm sviesta un garšvielām. Visu apcep un pasautē aptuveni 5 minūtes. Tad pielej ūdeni un vāra, līdz burkāni un sīpoli mīksti. Zupu atdzesē, tad sablenderē biezzupā. Liek ledusskapī un atdzesē pavisam. Pasniedzot rotā ar pētersīļa lapiņām. Ja esi gaļas mīļotāja, šādai zupai mierīgi vari pievienot arī apceptus vai novārītus savas iecienītākās gaļas gabaliņus!

Krēmīgā avokado aukstā zupa.
Krēmīga un sātīga aukstā zupa tām, kurām garšo avokado! Sastāvdaļas – Avokado, kartupeļi, puravi, sviests, buljons un nedaudz koriandrs. Pagatavošana – Katliņā liek divas ēdamkarotes sviesta, sagrieztus kartupeļus un puravus, visu maisot sautē aptuveni 5 minūtes. Lej klāt buljonu un uz lēnas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti. Visu sablenderē un ļauj atdzist. Kad zupa atdzisusi, tajā iemaisa rupji sagrieztus avokado mīkstuma gabaliņus. Dekorēšanai izmanto koriandra zariņus.

Garneļu gaspačo.
Garda un sātīga aukstā zupa tiem, kuri sevi var dēvēt par jūras velšu cienītājiem! Sastāvdaļas – tomātu sula, garneles, 4 avokado, 1 gurķis, 3 tomāti, 1 sīpols, koriandrs, citronu sula, sāls un pipari. Pagatavošana – avokado mīkstumu sagriež gabaliņos, gurķi arī, tomātus sakapā, sīpolu arī. Visu sajauc kopā ar tomātu sulu, garnelēm, pievieno nedaudz svaigi spiestas citronu sulas, sāli un piparus pēc garšas. Liek ledusskapī un atdzesē. Pirms pasniegšanas dekorē ar koriandra zariņiem.

Saldo kartupeļu maigā aukstā zupa.
Kartupeļi mums latviešiem, protams, ir ļoti pazīstami un plaši jo plaši izmantoti visdažādākajos ēdienos. Taču aukstā zupa, kas pagatavota no saldajiem kartupeļiem noteikti būs jaunums ne vienā vien latviešu virtuvē! Noteikti iesakām – izmēģini! Šī zupa garšos kā lieliem, tā maziem, turklāt arī stiprā dzimuma pārstāvji atzīs – tā ir gana sātīga! Sastāvdaļas – 3 lieli saldie kartupeļi, 3 glāzes buljona (pēc izvēles – gaļas vai dārzeņu), brūnais cukurs, sāls, muskatrieksts, melnie pipari, kajēnas pipari, saldais krējums. Pagatavošana – uzkarsē cepeškrāsni līdz aptuveni 175 grādiem un cep kartupeļus, līdz tie mīksti. Ļauj nedaudz atdzist. Tad blenderē kopā ar buljonu, līdz veidojas viendabīga masa (tās šķidruma pakāpe atkarīga no gaumes!). Iegūto biezzupu lej katliņā un liek uz lēnas uguns, lai uzsilst, pievieno visas garšvielas pēc sajūtām! Vāra aptuveni 10 minūtes, tad noņem no uguns un iemaisa saldo krējumu (arī pēc izjūtām – jo vairāk, jo zupa gardāka un krēmīgāka). Kārtīgi atdzesē, pirms pasniegšanas, var dekorēt ar dažādiem zaļumiem. Ja prasās pēc gaļas, tad šādā zupā var pievienot ceptus vai vārītus gaļas gabaliņus – zupa kļūs vēl sātīgāka!

Arbūzu un fetas siera aukstā zupa.
Jā, izrādās, ka vasarai tik raksturīgo lielo ogu arbūzu, nebūt ne vienmēr nav jābauda tikai saldos desertos un variācijās! Šoreiz piedāvājam izmēģināt, kā arbūzs garšo kopā ar tomātiem un kazas sieru vienā lieliskā aukstās zupas receptē! Sastāvdaļas – arbūza mīkstums, tomāti, viens gurķis, piparmētru lapas, olīveļļa, citronu sula un fetas siers. Pagatavošana – arbūzu atbrīvo no sēklām, mizas un sagriež kubiņos, tomātus sakapā, gurķi nomizo un sagriež smalkos kubiņos, visu sajauc. Nedaudz (pēc garšas) piparmētru lapas un aptuveni 60ml olīveļļas sablenderē. Visu sajauc, pievieno nedaudz citronu sulas un gabaliņos sagrieztu fetas sieru. Dekorē ar piparmētru lapām.


SALDĀS AUKSTĀS ZUPAS
Saldā zemeņu un apelsīnu aukstā zupa. Piedāvājam tev izmēģināt auksto zupu no zemenēm, kura garšos visai ģimenei! Sastāvdaļas – zemenes, jogurts bez piedevām (var būt arī vaniļas), svaigi spiesta apelsīnu sula, piparmētru lapiņas, cukurs, laima sula, samalts čilli, saldējums vai putukrējums. Pagatavošana – bļodā sajauc aptuveni 2 glāzes jogurta ar ¼ glāzes apelsīnu sulas un 1 glāzi sasmalcinātu piparmētru kopā ar cukuru (pēc garšas). Otrā bļodā sajauc divas glāzes sagrieztu zemeņu ar divām ēdamkarotēm svaigo spiestās laima sulas, divām ēdamkarotēm cukura un vienu tējkaroti čilli pulvera (var arī mazāk – pēc vēlēšanās). Abas bļodas ievieto ledusskapī un atdzesē (aptuveni 2 stundas), ik pa brīdim apmaisot. Pasniedzot par pamatu izmanto zemeņu maisījumu, kuram pievieno karoti (var vairāk) piparmētru jogurta, dekorē ar saldējuma bumbu vai putukrējumu – pēc izvēles.

Dzirkstošā ananāsu aukstā zupa.
Ļoti atsvaidzinoša un interesanta saldā aukstā zupa, ko patiesībā var uzskatīt arī par gardu desertu! Tveicīgajās dienās noteikti iesakām – izmēģini! Sastāvdaļas – ananāss, citronu sula, dzirkstošais vīns un grauzdēts kokosrieksts. Pagatavošana – ananāsu sarīvē uz rupjās rīves, samaisa ar dzirkstošo vīnu, pievieno pavisam nedaudz svaigi spiestās citronu sulas un dekorē ar grauzdēto kokosriekstu gabaliņiem. Pasniedz nekavējoties, kamēr zupa ir dzirkstoša!
Pikantā meloņu aukstā zupa. Kas gan tas par gadalaiku, kurā netiek baudīts šis saulainais un saldais auglis – melone? Šī recepte piedāvā tev nobaudīt meloni jaunās un interesantās variācijās – saldā, taču arī nedaudz pikantā aukstajā zupā! Sastāvdaļas – melone, kokosriekstu piens (iegādājams veikalos bundžiņās), laima sula, ingvers, nedaudz sāls un grauzdētas pistācijas dekorēšanai. Pagatavošana – melones mīkstumu atbrīvo no sēklām, mizas un sagriež gabaliņos (to lielums – pēc izvēles), pievieno kokosriekstu pienu, aptuveni tējkaroti svaigi rīvēta ingvera (tā daudzums atkarīgs no gaumes – jo pikantāku zupu grib, jo vairāk ingveru var pievienot), nedaudz svaigi spiesta laima sulas (pēc garšas) un sāli arī pēc izjūtām. Visu samaisa un dekorē ar grauzdētām, nedaudz sasmalcinātām pistācijām.
 
3 komentāri
  1. Mūsu mājā par vienīgo auksto zupu atzīst to pašu biešu-vulgaris, citas neņem pretim, bet lasot receptes radās iespaids, ka šīs pašas zupas var ēst arī kā siltās biezeņzupas, nu vismaz tās sāļās.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.