5 GARDAS receptītes PAVASARĪGAI noskaņai

Kamēr līdz pirmajām tulpēm sētā vēl jāgaida, der padomāt par krāsainību savā ēdienkartē. Tā, lai gan oma priecīgāka, gan vēders apmierināts.

Tieši tāpēc šoreiz nebūs gara ievada vai teorijas par to, kas kādā produktā labs vai veselīgs. Bet gan tīras un baudāmas receptes vēdera priekam un acu tīksmināšanai. Lai pavasarīgs prieks sirdī un garšas kārpiņas atmostas neviltotā gandarījumā.

Laša tatārmaize rīta modināšanai
200 g mazsālīta laša
½ sarkanā sīpola
½ dzeltenās paprikas
½ zaļās paprikas
½ ēdamkarotes olīveļļas
Šķipsniņa balto piparu
2 šķēlītes baltmaizes vai saldskābmaizes
50 skābā krējuma
Lasi sagriez ļoti smalkos gabaliņos. Sīpolu un paprikas pusītes sasmalcini. Ēdamkaroti dārzeņu atliec malā dekorēšanai, bet pārējos samaisi kopā ar lasi. Pievieno eļļu un piparus. Ja šķiet, ka lasis par maz sāļš, var pievienot vēl nedaudz sāls. Laša masu savel divās bumbiņās un liec uz maizes šķēlītēm. Blakus uz šķīvja liec ēdamkaroti skābā krējuma, ko izrotā ar atlikušajiem dārzeņiem.

Burkānu salāti ar žāvētām aprikozēm saules krāsā
200 g burkānu
200 g aprikožu
1 apelsīns
200 krējuma
100 g grieķu riekstu un mandeļu
1 ēdamkarote eļļas
1 ēdamkarote cukura
Burkānus sagriez kubiņos, pievieno 100 ml karsta ūdens, eļļu, cukuru un vīri, līdz tie ir mīksti. Žāvētās aprikozes nedaudz pavāri, līdz tās ir mīkstas, notecini, apžāvē un sagriez mazos gabaliņos (tādam pašam efektam aprikozes var iepriekšējā vakarā apliet ar verdošu ūdeni un no rīta nokāst). Apelsīnu noplaucē un ar visu mizu sagriez gabaliņos. Samaisi un pārlej ar krējumu, kas samaisīts ar riekstiem.

Maljorkas mandeļkūka siltākām izjūtām
6 olas
160 g pūdercukura
½ ēdamkarotes vaniļas cukura
1 citrona miziņa
1 tējkarote malta kanēļa
200 g mandeļu
Olu dzeltenumus atdali no baltumiem. Dzeltenumus un pūdercukuru saputo, līdz tie kļūst gaiši un palielinās apjomā. Pievieno vaniļas cukuru, noplaucēta citrona rīvēto miziņu un kanēli. Mandeles, ja nepieciešams atbrīvo no miziņas un samal. Iemaisi saputotajos olu dzeltenumos. Atsevišķā traukā ar tīru putotāju saputo olu baltumus un pievieno dzeltenumiem. Uzmanīgi – nemaisi pārāk intensīvi, lai mīkla nesaplaktu.
Iezied kūku veidni ar noņemamām malām ar sviestu, iekaisi nedaudz rīvmaizes un iepildi tajā mīklu. Cep 175 grādos aptuveni 40 minūtes. Atdzesē un izņem no veidnes. Pārkaisi ar pūdercukuru un pasniedz ar vaniļas saldējumu, kurš pārkaisīts ar kanēli.

Avokado ar tomātu un piparmētru pildījumu svaigumam
2 lieli, stingri tomāti
1 gatavs avokado
1 ēdamkarote svaigu, kapātu piparmētru
Mērcei
2 tējkarotes baltvīna etiķa
1 tējkarote Dižonas sinepju
2 ēdamkarotes olīveļļas
¼ tējkarote pūdercukura
Sāls un melnie pipari
Atbrīvo tomātus no miziņas (iegriez krustiņu tomāta galā un iegremdē tos verdošā ūdenī. Miziņa daļēji pati atdalīsies, bet palikušo nebūs grūti novilkt). Sagriez palielos gabalos.
Mērcei mazā bļodiņā sakul etiķi un eļļu, pakāpeniski pievieno sinepes un garšvielas.
Avokado pārgriez uz pusēm un izņem kauliņu. Mīkstumu apslaki ar salātu mērci, lai tas nemainītu krāsu.
Sajauc tomātu kubiņus, piparmētras un salātu mērci un pildi avokado pusītēs. Izgrezno ar piparmētru zariņiem.

Cepti kartupeļi ar spinātu pildījumu spirgtam zaļumam
4 kartupeļi, piemēroti cepšanai ar mizu
250 g spinātu
1 ēdamkarote olīveļļas
1 neliels sīpols
125 g Ricotas siera
¼ tējkarote maltu muskatriekstu
Sāls un melnie pipari
Kartupeļus noberz un nomazgā, sadursti ar dakšiņu un liec 200 grādos karstā cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu, līdz tie ir mīksti.
Spinātus nomazgā, bet nenosusini, liec katliņā un karsē, līdz tie apvīst. Izspied atlikušo ūdeni un spinātus smalki sakapā. Sīpolu sasmalcina un apcep olīveļļā, bet uzmani, lai tie nemaina krāsu.
Kartupeļus pārgriez gareniski un izdob vidu. Kartupeļa mīkstumu kopā ar sieru, spinātiem un sīpoliem, kā arī garšvielām kārtīgi samaisa. Liec atpakaļ kartupeļu miziņās un cep vēl aptuveni 20 minūtes.

Saistītie raksti

15 komentāri
  1. Ceptu kartupeļu recepte ar spinātiem, ceptiem sīpoliem un karstu sieru izklausās vienkārši dievīgi! Arī piekrītu, ka šī ir viena no labākajām portāla sadaļām, jo te nestāsta, ka jāsporto, jāmasē celulīts, jārisina smagas attiecības: ) – te vienkārši ir garšigi jāēd:)

  2. Lašmaizīšu receptīte – iiiideāla brīvdienu rītam. Rīt pat mīļumam uzmeistarošu.

  3. Ai, te viss visādām gaumēm un noskaņojumiem. Gan salds, gan sāļš. Eh, ka man kāds kaut ko tādu sagatavotu…

  4. Te jau no izejvielu košuma un krāsainuma vien iestājas pavasris. Ja ne kur ictus, tad uz šķīvja noteikti.

  5. Nē, a kas vainas attiecību sadāļai, vai paralēli tam, ka garšīgi jāēd, arī jāpasporto, lai neuzdzītu sirdij tauku mētelīti? Varbūt tev kādu kulinārijas portālu pameklēt?

  6. Dižonas sinepes…kas tās tādas? Es te reāli pavārmākslas slengu mācos:) Tomēr, kad izlasu kādu jaunvārdu, tas izraisa tādu bijību, ka gatavot ko tādu rokas vairs neceļas:)

  7. Zanda! Paldies, ka raksti šim portālam. Zelta vērts! Bravo! Jebkurš cits (pat specializētais virtuves) portāls nobāl!

  8. Tiešām noprovēju lašamizītes šorīt no rīta. Tik krējuma vietā citrona suli izmantoju. Varu apliecināt – garšīgi!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.