ZEMENES ēdienos un dzērienos – 4 GARDAS receptes

Vasara vienmēr saistās ar zemenēm. To lasīšanu, ēšanu un vēlāk – gatavošanu ziemai. Sārtās, sulīgās ogas ir kā saulainās sezonas simbols, jo tikai tad, kad vēders pilns zemeņu, tā pa īstam saproti, ka vasara ir sākusies.

Vislabāk zemenes baudīt pilnām mutēm, turpat no dobes. Ja nu esi zvērināta pilsētniece un savas dobes tev nav, tad pa taisno no tirgus. Bet, kad manta tīrā veidā apnikusi, sāc rosīties ap zemeņu ēdieniem.

Zemenes ar putukrējumu, zemenes šampanietī vai iemērktas šokolādē… Tā kļuvusi par klasiku. Bet cik gan daudz vēl citu – gan saldu, gan pikantu ēdienu, kam lieliski piemērotas zemenes.

Ja zemeņu ēšana ir tava kaislība – vari pat izmēģināt zemeņu diētu un pāris dienas pārtikt tikai no sulīgajām, sārtajām odziņām.

Veselīgās
Par to, cik zemenes veselīgas, jau runāts bezgalīgi daudz. Tomēr der atgādināt, ka gardās ogas ir viens no pirmajiem Latvijas saulītē briedušajiem C vitamīna avotiem. Turklāt tik bagātīgs, ka šai ziņā izslavētais apelsīns un citrons spiesti nobālēt zemenes priekšā. Pietiek ar 200 gramiem ogu dienā, lai tavas C vitamīnu rezerves būtu pilnībā uzpildītas. Ne mazāk slavējams ir folijskābes daudzums zemenēs, kas palīdz šūnu attīstībai un asins jaunradei. Tāpēc zemenes ieteicams ēst jaunajām māmiņām. Tikai atceries, ka zemenes mēdz būt arī ļoti spēcīgs alergēns. Tāpēc, ja esi alerģiska, uzmanies un nepārspīlē. Šai ziņā īpaši nejaukas ir meža zemenes, kas ir daudz spēcīgākas gan garšas, gan arī sastāva ziņā par savām kulturālajām māsām.

Savukāt pilsētniecēm īpaši svarīgi varētu šķist zemenēs esošais lielais antioksidantu daudzums, kas ļauj cīnīties ar pilsētas izgarojumu graujošo ietekmi uz izskatu.

Vēl tikai jāpiebilst, ka tad, kad zemenes pieēsts pilns vēders un saldētavas plauktos stāv krājumi ziemai, zemenes var izmantot arī skaistumkopšanā. Tās ir lielisks dabisks līdzeklis augļskābju pīlingiem un dažādām maskām.

Un vēl viena laba ziņa – jaunākie pētījumi medicīnā liecina, ka zemenēs ir vielas, kas palīdz remdēt galvassāpes. Zinātnieki apgalvo, ka sauja zemeņu ir tikpat spēcīgs līdzeklis pret galvassāpēm kā tablete aspirīna. Varbūt vērts izmēģināt?

Kā nopirkt labākās
Kurai gan nav gadījies, ka tirgū tik skaistās, par bargu naudu pirktās zemenes, pārnākot mājās, izskatās visai nožēlojami. Šķiet, kas gan var būt vienkāršāks par zemeņu pirkšanu, tomēr arī šajā mākslā ir savi knifiņi.

  • Zemenēm jābūt sausām un viegli matētām. Slapjš spīdīgums nozīmē, ka tās ir saspaidījušās vai arī lasītas lietū. Abos gadījumos ogas jau pēc mirkļa sāks rūgt un zaudēs formu.
  • Nepievērs uzmanību zemeņu krāsai – ne vienmēr tumšāks tonis nozīmē saldāku ogu. Dažu šķirņu zemenes arī gatavas ir maigi rozā, kamēr citas sārtojas vēl ilgi, pirms iegūst saldo garšu. Vienīgais pluss par labu tumšajām ogām – tās satur vairāk C vitamīna. Tomēr šis vitamīns organismā neveido rezerves, tāpēc tā pietiks arī gaišajās.
  • Kvalitātes zīmes ir arī gliemeža pēdas uz zemenes sāniem vai kāds zāles stiebriņš starp ogām. Sausā spīdīgā plēve liecina, ka oga augusi dabiski, nevis siltumnīcā uz stikla vates vai zem ķīmijas mākoņa.
  • Apskati arī taru, kādā ogas nogādātas līdz tirgum. Lai zemenes netiktu bojātas, tās jāliek zemās kastēs, kurās ogas guļ ne biezāk kā trijos slāņos. Turklāt, ja ogas būs svaigas, tās nedrīkst būt samīcījušās pat tad, ja kāda piespiedusies maliņai vai kastes dibenam. Slikta zīme ir arī puvušas vai iepelējušas ogas – katrā kastē var gadīties kāds brāķītis. Bet to nedrīkst būt vairāk par divām trim ogām.
  • Nebaidies pagaršot, jo tikai tā sapatīsi, kuras tev vispiemērotākās. Svarīga ir arī zemenes struktūra – tai jābūt stingrai un mīkstai vienlaicīgi.
  • Garšojot vari pārbaudīt vēl vienu kvalitātes un svaiguma pazīmi – zemenes lapiņas un kātiņu. Ja tās lasītas tai pašā rīta, kātiņš un lapiņas būs svaigas un nesavītušas. Savukārt par gatavību liecina, ja, noraujot kātiņu, līdzi nāk arī zemenes serdīte.
  • Lai gan tirgū gandrīz visas zemenes ir vietējās, patiesībā vairums ogu ir ievestas no Lietuvas, Polijas vai vēl tālākas vietas. Ir vairākas pazīmes, kas apliecinās, ka pērc patiešām vietējo produkciju. Izpēti, vai stendā, kurā tirgo tevis noskatītās zemenes, nepārdod arī banānus, persikus un citus aizjūru labumus. Kā arī pievērs uzmanību, vai pārdevējam ir vienas šķirnes dažāda lieluma ogas. Ievestajām būs tikai lielas un apaļas, bet vietējām nopērkamas arī maziņas un nestandarta formas.
  • Pavēro arī, kā pārdevējs iepako zemenes, ja bezrūpīgi samet maisiņā, tā nav viņa produkcija. Nepērc zemenes, kas jau skaisti sapakotas kastītē, jo lielākoties tas ir veids, kā pārdot nekvalitatīvas ogas, kas paslēptas zem skaistas virskārtas.
  • Un vēl – zini, kurš putniņš agri ceļas, agri slauka deguntiņu. Laucinieki parasti savu produkciju uz tirgu ved rīta agrumā. Ja gulēsi līdz psudienlaikam, visticamāk tiksi pie pavītušām, karstuma sabojātām ogām, kas palikušas čaklāko pircēju nenopirktas. Bet tu taču esi pelnījusi visabāko!

Saglabāt ziemai
Jau esam pieradušas uz ziemu vārīt zemeņu ievārījumus. Tomēr daudz veselīgāk un, jāsaka, arī gardāk zemenes ziemai saglabāt saldētas. Daudzas šo ideju atmetušas, jo ziemas spelgonī no saldētavas izņemtās ogas pēc atkušanas kļūst ūdeņainas un ne pārāk garšīgas. Tāpēc zemeņu saldēšanā der ielāgot mazu viltību. Lai tās būtu gardākas, pirms saldēšanas zemenēm pievieno pavisam nedaudz cukura un parupji sablendē. Pildi saldējamos maisiņos un gaidi mirkli, kad tev šo gardumu ievajadzēsies. Pēc atkušanas šādi sagatavotas zemenes garšo kā tikko blendētas pašā sezonas viducī.
 
PASTA AR ZEMEŅU UN SIERA MĒRCI
Tagliatelle vai spageti pasta
500 g zemeņu
2 sīpoli ar visiem lociņiem
10 šampinjoni
3 ķiploka daiviņas
20 g jogurta bez piedevām
150 g spinātu lapu
150 g Cambozola siera
1 cers bazilika
Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Izvāri pastu, kā norādīts uz iepakojuma. Sīpolus un šampinjonus notīri, sagriez gabaliņos un pannā apbrūnini. Ķiploku nomizo un izspied, pievieno jogurtam, iemaisi sasmalcinātas spinātu lapas un kārtīgi samaisi. Pievieno sāli un piparus un liec klāt sēnēm. Vēlreiz samaisi. Sagriez gabaliņos zemenes un sieru un pievieno mērcei. Pārkaisi ar sīpollokiem un bazilika lapiņām. Pasniedz ar pastu.

GARDIE ZEMEŅU ČIPSI
500 g lielu ogu
30 g glazūras cukura

Sakarsē cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Zemenes atbrīvo no kātiņiem un sagriez plānās šķēlītēs. Cepamo plāti ar pretpiedeguma klājumu (vai arī parasto ar pārklātu cepampapīru) apkaisi ar cukuru. Izkārto zemeņu šķēlītes un žāvē cepeškrāsnī 60 minūtes. Izņem plāti, apgriez zemenes uz otru pusi un apkaisi ar nedaudz cukura. Turpini žāvēt vēl 30 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns un atdzesēšanas zemenēm jābūt trauslām un kraukšķīgām.
Šādi sagatavotas zemenes ir gan lielisks dekors saldēdieniem, gan gardums pašas par sevi.

ZEMEŅU-VĪNA DZĒRIENS
500 g zemeņu
500 g persiku
1 glāze sausa sarkanvīna
3 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes Amaretto liķiera

Vīnam pielej glāzi ūdens, pievieno cukuru un uzvāri sīrupu. Pievieno liķieri. Augļus nomazgā un sagriez nelielos gabaliņos. Saliec glāzēs. Pārlej ar karstu sīrupu un lēni atdzesē. Pirms pasniegšanas vari pievienot ledus gabaliņus.

ZEMEŅU UN VABIĻAS PARFĒ
Zemeņu parfē
350 g zemeņu
100 g cukura
2 olu dzeltenumi
300 ml 35% saldā krējuma
1 ēdamkarote citrona sulas

Vaniļas parfē

250 ml piena
250 ml 35% saldā krējuma
1 vaniļas pāksts
5 olu dzeltenumi
125 g cukura

Zemenes nomazgā, sablendē un izberz caur sietu. Olas dzeltenumus saputo. Saldo krējumu sakarsē līdz viršanas temperatūrai. Pastāvīgi maisot, pievieno olu dzeltenumus un uz ļoti lēnas uzguns, visu laiku maisot, turpini vārīt aptuveni trīs četras minūtes. Pārliec vēsā bļodiņā un ļauj masai atdzist. Zemenēm pievieno citrona sulu, samaisi. Pievieno olu saldā krējuma mērcei un kārtīgi samaisi. Liec saldētavā, ik pēc 5 minūtēm ar belnderi atkārtoti samaisot.

Tikmēr gatavo vaniļas parfē – pienu sajauc ar krējumu, pievieno vaniļas pāksti un visu uzvāri. Noņem no uguns, uzliec vāciņu un ļauj 15 minūtes ievilkties. Izņem vaniļas pāksti. Olas sakul ar cukuru un pievieno pienam. Vāri uz lēnas uguns  četras minūtes, nepārtraukti maisot. Atdzesē un samaisi. Liec saldētavā un atkal ik pēc 5 minūtēm sablendē. Kad masa kļūst nedaudz biezāka, abas pa kārtai lej plastmasas konteinerā un liec saldētavā atdzist. Pasniedz vafeļu glāzītēs vai saldējuma trauciņos.

5 komentāru
  1. nebiju ssogad zemenes vel eedusi un kaa 6dien metos pie omes zemenu daarzaa taa visu dienu ik pa briidim tur uzkaveejos un peec naakamaas dienas luudzu zemenes man aciis neraadiit!!!laikam paareedos ne pa jokam bet veelme veeljoprojam nav vinas eest 🙁

  2. ak vai.. cik kārdinoši! nu kur es biju agrāk!??? tagad jāciešas līdz nākamajam gadam!!!!

  3. zemenu dietu esmu ieverojusi bet jaasaka naaca klat 4-5kg 😀 tadelj ka organisms baigi skjidrumu aiztur…bet vakar nogarsoju omes darza zemenes un cienaju citus,mmm gardas!!!tikai neesmu zemenju fanaate,man maz vajag pilnai laimei un nakamgad tik atkal uz sezonu apeediishu.es vairak uz nektariiniem un persikiem kritusi!

  4. Zemenes jau var ēst bez visādām kulinārijas brīnumu štellēm, pērc un krāmē puncī.

Komentēt Lita Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.