ZEFĪRS desertos – 3 vieglas receptes

Pūkains, mīksts un mutē kūstošs. Tik pazīstams vēl no bērnības, pilnveidojies un izaudzis līdz ar tevi. Nav daudz tādu gardumu, kas ir unikāli, radīti tieši mūsu zemītē un tik ideāli piemēroti mūsu garšas izpratnei. Iekožoties šajā gaisīgajā, mīkstajā kārumā, man vienmēr nāk prātā bērnība, degošu svecīšu smarža dzimšanas dienas tortē un svētki. Ne vien gards, bet arī pilns atmiņām, tīksmes un brīža, kas ļauj ieslīgt patīkamās emocijās. Iespējams, tieši tāpēc zefīrs ir kļuvis par vienu no iecienītākajiem gardumiem. Iederēdamies viskrāšņākajā svētku galdā, tas spēj radīt svētkus arī ikdienā. Demokrātisks cenas ziņā, ideāls garšas īpašībās un draudzīgs figūrai. Atliek vien teikt Mārtiņa vārdiem: „… kas var būt labāks par šo…”

Unikāls un neatkārtojams

Lai gan pasaulē ir daudz un dažādu saldumu, no kuriem dažs varbūt iztālēm atgādina zefīru, tādi, kā tie ir pie mums, zefīri nav nekur. Varbūt tāpēc, ka pirms daudziem gadiem tieši Latvijā daži kārumnieki ar asu prātu izdomāja, kā no ābolu biezeņa, putota olas baltuma un pektīna pagatavot veselīgu un bezgala gardu gardumu.

Lieki piebilst, ka zefīrs, būdams tik kārdinošs, ir arī viens no veselīgākajiem un diētiskākajiem saldumiem, kādus vien varam iedomāties.

Zefīra sastāvā ir olbaltums un želējošās vielas – ābolu pektīns (dabisks polisaharīds, kas atrodams daudzos augos). Šī viela ierobežo cukura daudzuma palielināšanos asinīs, turklāt tiek uzskatīts, ka pektīns regulē gremošanu, palīdz izvadīt no organisma radioaktīvas vielas un smagos metālus, bet tas ir īpaši svarīgi pilsētniecēm, kuru ikdiena paiet izplūdes gāzu pilnās ielās. Tā kā pektīns satur maz tauku, tajā ir salīdzinoši mērens kaloriju daudzums. Aptuveni 100 g zefīra satur 300 kcal. Tātad, ja neaizrausies un nepārspīlēsi, šis ir gardums, ko laiku pa laikam vari atļauties, pat ja cīnies par slaidas figūras saglabāšanu vai iegūšanu.

Noslēpumains un dažkārt neizprotams
Lai gan šķiet, ka nav cilvēka, kurš nezina, kas ir zefīrs, tomēr ārzemēs šo mūsu, teju vai nacionālo gardumu daudzi nemaz nepazīst. A/S Laima ir veikusi aptauju, lai noskaidrotu, ko ārzemnieki zina par zefīru. Pārsteidzoši, bet daudzi, kas dzīvo ārpus Latvijas, nemaz nav dzirdējuši par gardumu ar šādu nosaukumu un vaicāti, kas ir zefīrs, sniedza interesantas un dažkārt pat uzjautrinošas atbildes. Tā, piemēram, kāds austrālietis apgalvojis, ka zefīrs ir plēsīga okeāna zivs. Vairākums eiropiešu uzskata, ka zefīrs ir dārgakmens (iespējams, safīram līdzīga skanējuma dēļ). Dažiem šis vārds asociējas ar naktsklubu, bet Spānijā kāds respondents minējis, ka zefīrs varētu būt sērfošanas veids. 

Jāpiebilst, ka, nogaršojot zefīru, daudziem ārzemniekiem tas šķita pārāk salds un pārāk liels, tāpēc jādomā, ka mēs esam daudz lielāki saldummīļi nekā mūsu Rietumu kaimiņi. Turklāt liela daļa cilvēku uzskatīja, ka šis ir Austrumu saldums. Jāpiebilst, ka zefīrs, lai gan būdams unikāls Latvijas produkts, tik tiešām atgādina našķi, kas radies pirms vairākiem tūkstošiem gadu Austrumos. Iespējams, tieši šo Austrumu tradicionālo saldumu nogaršošana savulaik palīdzējusi zefīra izgudrotājiem rast iedvesmu.

Latvijas iedzīvotājiem atbilde uz jautājumu, kas ir zefīrs, bija nekļūdīga. Vairākums to asociē ar ko saldu, gaisīgu, pūkainu un sapņainu. Turklāt mēs tradicionāli uzskatām, ka zefīram jābūt vai nu baltā vai rozā krāsā.

Zefīra dažādās sejas

Lai gan, runājot par zefīru, mutē saskrien siekalas un vienmēr iedomājamies vienu un to pašu zefīru, šim gardumam piemīt dažādība. Pašlaik veikalos nopērkami vairāki zefīra veidi, piemēram, Laima ražo krējuma, kapučīno, ķiršu gabaliņu, dzērveņu, vaniļas un aprikožu jogurta zefīru. 

Turklāt zefīrs ir lieliska sastāvdaļa dažu ātru un gardu saldēdienu pagatavošanai. Tāpēc, ja apnicis ēst klasisku vērtību un gribas iemīļoto garšu izjust jaunās niansēs, izmēģini receptes ar zefīru. Lai tev gards eksperiments!

Zefīra un augļu putas
Sastāvdaļas:

18 zefīriņi 
300 g žāvētu aprikožu  
300 g žāvētu plūmju
Pusglāze cukura 

1 l saldā krējuma

1 paciņa Selgas cepumu
Želatīns (tā kā to ir vairāki veidi, skaties norādi uz paciņas, cik daudz želatīna nepieciešams viena litra sarecināšanai)


Pagatavošana:
Zefīrus, aprikozes un plūmes sagriez smalkos gabaliņos. Saldo krējumu un cukuru saputo. Putukrējumā lēni iecilā uzbriedinātu, ūdenī uzkarsētu (nedrīkst uzvārīt) un atdzesētu želatīnu, bet pēc tam – zefīrus un žāvētos augļus. Sagatavoto maisījumu lej formā, kas izklāta ar cepumiem, un 2-3 stundas atdzesē ledusskapī. Vari dekorēt ar augļu gabaliņiem, riekstiem, šokolādi vai ko citu pēc savas gaumes. Pasniedz sagrieztu gabaliņos. Ideāla pēcpusdienas kafijai.
Tā kā ir ogu un augļu laiks, izmēģini šo recepti ar svaigiem ķiršiem, plūmēm un avenēm!

Gaisīgā zefīra torte
Sastāvdaļas:
1 kg vaniļas zefīra
500 g zemeņu vai jebkuru citu saldu ogu vai augļu (īpaši maigas garšas cienītājām ieteicama melone)
0,5 l saldā krējuma
Cukurs pēc garšas (atkarībā no ogu skābuma)
Paciņa vaniļas cukura
Pagatavošana:
Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļu. Zefīru bumbas sadali četrās daļās. Augļus sagriez palielos gabalos. Liec kārtām zefīra gabaliņus, putukrējumu, ogas un augļus. Grezno ar augļu šķēlītēm un veselām ogām. Ja vēlies, vari pārliet ar želeju. Liec ledusskapī dzesēties.

Zefīra un maskarpones deserts
Sastāvdaļas:
200 g maskarpones siera (vai cita svaigā siera)
200 ml saldā krējuma
Cukurs pēc garšas (var arī nebūt vispār)
Paciņa vaniļas cukura vai tējkarote dabiskā vaniļas ekstrakta
8 krējuma vai vaniļas zefīri
Sauja aveņu un melleņu vai citu ogu
Pagatavošana:
Saputo saldo krējumu ar vaniļu, cukuru un saplucini zefīrus nelielos gabaliņos. Visu iecilā maskarpones siera masā. Liec deserta trauciņos un pārkaisi ar ogām. No tām var pagatavot arī ogu mērci (sablendējot), ko pārlej desertam. Ja ir, dekorē ar svaigām piparmētras lapiņām.

Saistītie raksti

18 komentāri
  1. man tieshi no vakardienas sagribeejaas zefiiru un sodien obligaati nopirkssu lai pec darba vareetu nobaudiit :))

  2. Man atkal zefīri negaršo. Gribās kaut ko kreptīgāku. Te arī sen nav bijis nekas tāds nopietnāks – ēšanas ziņā.

  3. Paskat – ir mums zefīri, a mēs pat palepoties ar tādu savu īpatnību nemākam! Tiem, kas reklamē mūsu valsti, starp banālajām idejām par dzintariem utml., vērts pamanīt arī šitādu!!!!!!!

  4. Nē, nē – zefīrus jāed atsevišķi – man tā šķiet. Pārāk laba lieta, lai viņu tur kaut kur bērtu klāt, lauztu gabaliņos un tā. Baigi saldi tad sanāk, manuprāt.

  5. Vācijā un Austrijā ir ne sliktāki zefīri par mūsējiem. Es tur vairāus gadus nodzīvoju. Zinu droši!

  6. Perfekta tā ideja, ka blakus vienam garšīgam rakstam ir vairākas galviņas citiem garšigiem rakstiem! Smuki un mudina iedziļināties. Es gan neesmu zefīru fane, bet receptes vienmēr saimniecībā noder!

  7. Ļoti patika Reklāmistes koments. Tur ir daudz taisnības. Lai reklamētu Latviju, bieži izmanto kaut kādas banālas asociācijas, kas neko par mums nepasaka. Ideja par zefīriem tādā kontekstā tiešām ir novatoriska. Un tādas vajadzētu pamaklēt vēl!

  8. Es nemaz nezināju, ka zefīrs ir mūsu pašu izgudrojums, nu re – ir vēl viena lieta ar ko lepoties!!!
    Paldies par rakstu.

  9. zin, kas ir? taa akcija ir taada, ka jaanopeerk tie zefiiri, tad turn apakshaa ir loterijasw numurs, tev jaanosuuta sms un tad tu piedalies. nav raa, ka pacinjas ir jau gatavs lidojums. es drusku viilos. bet zefiiri – garshiiga lieta – skaidrs, ka:_) Un cilveeki shobriid ari ta chakli peerk. vismaz tajaa vecii, kur es biju – pirka.

  10. Esmu ārzemēs un te tāda garduma nemaz nav….Un tā gribās ka laikam jāmēģina būs taisīt pašai!

  11. Laima ražo Vaniļas, Krējuma un Melleņu zefīrus. Kā arī zefīru Maidums vaniļas un vaniļas ar aveņu kraukšķiem. Iesākumā noskaidrojiet patiesību un tad tikai taisiet rakstu.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.