Voks nepievils!

Ja tev garšo Austrumu ēdieni, kas viegli ļauj īstenot veselīgas ēšanas pamatprincipus, un tu priekšroku labprātāk dod visam, kas cepts, bet garšā daudzveidīgs, iegādājies voku! Nenožēlosi.
Pusapaļā, lēzenai bļodai līdzīgā metāla panna der gan cepšanai, gan vārīšanai eļļā, gan sautēšanai un tvaicēšanai (tad gan papildus jāiegādājas īpašs piemērota diametra sietiņš, ko uztupina uz voka malām). Lielākā vokā var izvārīt pat zupu, ko ķīnieši savā dzimtenē arī dara. Ja ir nazis un voks, iespējams pagatavot jebkuru ēdienu, pārliecināti voka izgudrotāji – ķīnieši. Ir dzirdēts, ka uz voka daži pat pamanās cept steiku – un sanākot labu labais, tāds ar kraukšķīgu garoziņu, bet sārtu asinspili iekšpusē.
Tradicionāli voks ir apaļš, turklāt vēlams viscaur. Un ļoti plāns, salīdzinot, piemēram, ar labu daudzslāņu pannu. Tieši apaļā nošķeltas lodes forma veicina karstuma vienmērīgu sadali pa visu virsmu un šķidruma ātrāku iztvaikošanu, kas nosaka voka priekšrocības, salīdzinot ar tradicionālas formas pannu. Savukārt plānie voka sāni ļauj momentā saņemt visu liesmas karstumu, tādējādi cepšana notiek strauji, dārzeņi vai gaļa, vai zivis iegūst brūnu garoziņu, kas pilda hermētiska apvalka funkciju un neļauj aromātam un sulām izkūpēt gaisā. (Pārbaudi – gatavojot vokā, virtuvē būs jūtams mazāk smaržu, nekā kaut ko vārot katlā vai cepot krāsnī.) Vienlaikus tas garantē ēdiena veselīgumu – termiskā apstrāde nav ilga, tātad maksimāli saglabājas vitamīni un visas bioloģiski aktīvās vielas, kas jutīgi reaģē uz ilgu karsēšanu, kā arī cepamgabaliņi nemirkst ūdenī vai buljonā, kurā izskalojas visi labumi no topošā ēdiena.
Vislabākais voks ir no plāna čuguna gatavotais, kaut arī šim materiālam vajag īpašu kopšanu. Pēc katras voka lietošanas to izmazgā ar karstu ūdeni, rūpīgi noslauka ar dvieli un viegli ieziež ar pāris pilieniem eļļas, lai čuguna virsma nerūsētu. Tāpat kā tējas traukus, arī voku nemazgā ar ķīmiskajiem trauku mazgājamiem līdzekļiem. Netīrumus vai piedegumu noberž ar bambusa slotiņu. Nekādā gadījumā neberz ar drāšu vīkšķi, jo voks nav nekāds prastais bleķis, ko var skrāpēt.
Kā sagatavot darbam jaunu voku
Nepieciešams:
Vokpannā uzkarsē eļļu un tajā uz straujas uguns liek cepties sagrieztus dārzeņus (sāk ar cietākajiem, piemēram, burkāniem, ziedkāpostu, sīpoliem, ko apcep un pabīda uz voka malām, tad ar mīkstākiem – papriku, tomātiem) un turpina cept apmēram piecas minūtes. Beigās pievieno sasmalcinātu ķiploku, ingveru, piparus un sojas mērci, medu un apelsīnu sulu. Izmaisa, uzber sēkliņas un vēl mazliet pacep, lai dārzeņi iegūst karamelizētu apvalciņu. Ja vēlas, pārkaisa ar svaigiem zaļumiem. Sāli neliek, jo tā ir pietiekami sojas mērcē.
Var ēst kā pamatēdienu vai ar vārītiem rīsiem. Eksotikai vari pasniegt melnos savvaļas rīsus.
Līdzīgi var gatavot vistas fileju, sēnes vai garneles, vai visu kopā – būs īsti ķīniska maltīte.

3 komentāri
  1. Šitie raksti tik smuki, tik veselīgi…bet kāds man var pateikt, kas man vainas, ja visi šitie dārzeņu ēdieni nevilina? nepatīk termiski apstrādāta paprika, burkāni vārīti, cepti tomāti, jo neciešu to mizu, kas nost lobās…negaršo arī kukurūza. Nedod dievs kaut kur jāpievieno selerijas sakne…no smaržas vien pamatīgi apskrienas dūša. Ingvers, sitiet mani nost, garšo pēc odekolona….

  2. zebest, viss kārtībā un nav nekādas vainas! Tomātus un papriku pirms termiskās apstrādes jānomizo (karstā ūdenī, aukstā ūdenī un miza novelkama īzī, papriku var apcept cepeškrāsnī vai uz gāzes degļa, tad paturēt celofāna maisiņā – arī miza būs vnk nobraukāma nost un vairs pa ēdienu nestaipīsies). Vārīti burkāni man arī negaršo, tādēļ es tos vienmēr cepu – vai lieku sautējumā, vai zupā, vai mērcē, ceptiem ir pavisam cits smeķis. Selerijai ir arī kāti – kad tos nomizo, garša un smarža daudz maigāka un patīkamāka, kā saknei. Bet, ja nu nekādi, tad ir taču uz pasaules papilnam citu dārzeņu. Esmu pamanījusi, ka latviešiem parasti tīk visu vārīt ūdenī un kā čigānam olu – stundu, divas…bet, kad dārzeni pagatavo, tā teikt, al dente – mīkstu, bet vēl kraukšķīgu – mmmm, dievinu!!!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.