Vitamīnu bumba SPINĀTI – 4 receptes tavai IEDVESMAI

Pēc garajiem, pelēkajiem mēnešiem, kad zaļa lapiņa veikala plauktā redzama vien no tālām zemēm nākusi, ievīstīta plēvītē un apsmidzināta ar ķīmiju, spināti ir kā īsts pavasara brīnums. Maigi un delikāti garšā, bet trieciennieki vitamīnu un minerālvielu daudzumā.

Pirmajā mirklī, nogaršojot spinātus, vairākums sarauc degunu. Nu zāle, kas zāle, ne izteiktas garšas, ne kā… Tomēr, iepazīts un dažādos ēdienos sagatavots, spināts ir īsts brīnums. Ne vien veselīgs, bet arī apbrīnojami gards.

Veselīgā puse
Spinātos esošo vitamīnu un minerālvielu saraksts patiešām ir iespaidīgs. Tie ir slavināmi lielā dzelzs daudzuma dēļ (tas ir iemesls, kāpēc spinātus iesaka ēst bērniem un sievietēm). Spinātiem piemīt arī īpašība veicināt audu reģenerāciju un augšanu, kāpēc tos iesaka atveseļošanās periodos un maziem bērniem. Bērnu ēdienkartē spināti iederas savas mīkstās faktūras un vieglās sagremojamības dēļ.

Pieminams arī vitamīnu klāsts – spinātos ir A, C, P, PP, K, B2, B6 un E vitamīns, beta karotīns, pantotēnskābe, folijskābe, kalcijs, magnijs, cinks un vēl citi.

Turklāt spināti satur arī daudz olbaltumvielu – šai jomā augu valstī pārākas vien pupas un zirņi.

Jāuzmanās, ēdot spinātus, vien tiem, kuriem švakākas nieres, aknas vai raksturīgas locītavu problēmas – tas lielā skābeņskābes daudzuma dēļ.

Gatavojot spinātus, ņem vērā vienu vienīgu nosacījumu – gatavos ēdienus nav vēlams ilgstoši glabāt un sildīt. Vārītos spinātos aptuveni diennakts līdz divu laikā rodas slāpekļskābes savienojumi, kas īpaši bīstami maziem bērniem. Tāpēc spinātu ēdienus vienmēr centies notiesāt tajā pašā dienā, kad tos pagatavo.

Daži padomi, apgūstot spinātus

  • Pirms gatavošanas spinātus vienmēr rūpīgi nomazgā. Starp lapiņām parasti slēpjas smiltis, kas var izbojāt visu ēšanas prieku.
  • Ja spināti iegādāti vairāk, nekā šodien nepieciešams, daļu var apsmidzināt ar ūdeni un ielikt pārtikas maisiņā ledusskapī. Tā spinātus var uzglabāt pat vairākas dienas.
  • Spinātus var sasaldēt arī ziemai speciālos saldējamos maisiņos.
  • Visgaršīgākie spinātu salāti ir tad, ja tos nevis skaisti sagriež, bet gan tāpat kā parastās salātu lapas saplucina ar rokām.
  • Lai gan sulīgie kātiņi nav peļami, zupās un sautējumos tie nav visai gardi – tāpēc šefpavāri iesaka tos nogriezt un izmest.
  • Ja spinātu garša pārāk nepatīk, salātos tos var pievienot kā neuzkrītošu papildinājumu tomātiem un gurķiem vai salātu lapām. Un nebaidies eksperimentēt, izmēģini spinātus pievienot gan salātiem, kas aizdarīti ar etiķi, gan tādiem, kuru mērces pamatā krējums.
  • Dažādām mērcēm un sautējumiem spinātus var sagatavot sautējot. To dara šādi – ieliek nomazgātas, nedaudz mitras lapas katliņā un, nepārtraukti apmaisot, sautē, līdz tās sakrītas.
  • Biezeņiem un dažādu ēdienu krāsošanai no spinātu lapām izspiež sulu. Bet var arī lapas vienkārši applaucēt, sakapāt un sablendēt. Garšas uzlabošanai spinātus sajauc ar apceptiem sīpoliem, kausētu sviestu vai krējuma sieru.
  • Jebkurā kombinācijā spināti lieliski garšo ar olām vai sieru.
  • Par spinātu garšvielu dēvē muskatriekstu. Tā saderība ar spinātu ēdieniem ir vienkārši lieliska.
  • Ja spinātu zupa, salāti vai mērces šķiet garšā pārāk garlaicīgas, aizvieto daļu spinātu ar skābenēm.

Jauno dārzeņu zupa
200 g spinātu
200 g cukurzirnīšu pākšu
6 burkāni
1 ziedkāposts
1,5 l dārzeņu buljona
½ tējkarote balto piparu
100 ml saldā krējuma
1 olas dzeltenums
1 ēdamkarote sakapātu pētersīļa zaļumu

Uzvāri buljonu. Pievieno notīrītus un šķēlītēs sagrieztus burkānus, ziedkāposta
rozetītes un piparus. Pēc aptuveni piecu minūšu vārīšanas pievieno uz pusēm pārgrieztas zirņu pākstis un sasmalcinātus spinātus. Visu turpini vārīt vēl piecas minūtes. Nocel no uguns. Saldo krējumu sakul ar olas dzeltenumu un lēnām, visu laiku maisot, pievieno zupai. Uzber zaļumus un, ja vēlies, vēl piparus un sāli. Pasniedz ar svaigu maizi, nekavējoties.

Spinātu salāti
200 g nelielu spinātu lapiņu
1 sīpols
1 saišķītis redīsu
1 ābols
4 tomāti
2 vārītas olas
1 tējkarote saulespuķu eļļas
½ citrona sulas

Mērcei

200 g jogurta bez piedevām
50 skābā krējuma
1 ķiploka daiviņa
1 saišķītis diļļu
1/2 tējkarote mārrutku
1 ēdamkarote kečupa
Sāls un pipari pēc garšas

Sīpolus sagriez kubiņos un eļļā apbrūnini, atdzesē. Spinātus nomazgā un nosusini. Redīsus sagriez šķēlītēs, ābolu nomizo un arī sagriez kubiņos, apsmidzini ar citrona sulu, lai nesamelnē. Tomātu nomizo, sagriez šķēlītēs (ja vēlies, izņem sēkliņas). Rūpīgi samaisi visas sastāvdaļas un gatavo mērci. Ķiploku izspied, dilles sasmalcini un sajauc kopā ar citām mērces sastāvdaļām. Salātus kārto porciju trauciņos, pārlej ar mērci un pārkaisi ar sakapātām olām.

Gardie makaroni ar spinātu, vistas un tomātu mērci
200 g garo makaronu
2 vistas filejas
1 sīpols
300 g spinātu
1 ķiploka daiviņa
3 tomāti
50 g saldā krējuma
1 ēdamkarote olīveļļas
Sāls un baltie pipari pēc garšas
Sakapāti maurloki dekorēšanai

Spinātus kārtīgi nomazgā un sagriez nelielos gabaliņos. Apcepini pannā, līdz lapiņas saplok. Katliņā sakarsē eļļu un apcepini nomizotu, sagrieztu sīpolu. Pievieno gaļu un nedaudz apcep. Pieliec garšvielas un izspiestu ķiploku. Tad pievieno spinātus, nomizotu un sagrieztu tomātu un saldo krējumu. Vāri aptuveni piecas minūtes. Tikmēr citā katliņā izvāri makaronus. Tos notecini un sajauc ar gatavo mērci. Pirms pasniegšanas pārkaisi ar maurlociņiem.

Krēmīgā spinātu mērce
750 g spinātu lapu
50 g sviesta
125 ml saldā krējuma
¼ tējkarote rīvēta muskatrieksta
2 ēdamkarotes Parmas siera
Sāls un melnie pipari pēc garšas

Spinātus nomazgā un atdali no kātiņiem. Katliņā izkausē sieru un apcep spinātus, līdz sviests tajos sasūcas. Pieliec garšvielas un pusi no saldā krējuma. Kārtīgi samaisi. Ievieto visu karstumizturīgā traukā un pārlej ar atlikušo krējumu un Parmas sieru. Liec grilā uz dažām minūtēm, līdz sautējuma virsma nedaudz apbrūnē.

Saistītie raksti

13 komentāri
  1. spinaats nekad nav intereseejis eediena zinjaa bet palasot rakstu un receptes taa vien gribas izmeegjinaat 🙂 Paldies par info un recepteem 😉

  2. Vēl ļoti garšīgi ir pagatavot lazanju. Precīzi recepti nezinu, bet ļoti labi garšo spināti ar krēmīgo mērcīti un sieru, pildīti lazanjas rullītī 🙂

  3. Dievinu spinātu-olu kārtainās maizītes :)) Un piekrītu Zane ka tavi minētie ēdieni ir garšīgi…:) būs arī lazanja jāpagatavo!

  4. vai šitos brīnumus mazdārziņā Latvijas apstākļos vai uz palodzes podiņā arī var izaudzēt?

  5. tos pilditos makaronus ar spinatiem, malto galvu uc dazhadam piedevam sauc par caneloni. variacijas dazhadas 😉 bet garshigi nu ljoti..

  6. Tie brīnumi Lv zemē aug griezdamies (tāpat kā skābenes). Tirgū tantiņām ir pilns ar spinātiem, bet ja ir iedvesma, vari uz palodzes mēģināt pieaudzēt.

  7. Spināti ir ļoti garšīgi zaļi. Nesaprotu, kāpēc kāds izdomājis tos lietot tikai sautētā veidā.

  8. šogad sāku ēst spinātus, jo mamma ieteica pagaršot ! tā kā dārzā tie aug, tad ēdīšu vēl cītīgāk! Pladies par rakstu, nemaz nenojautu, ka tur pat ir B6 vitamīns, kas , personiigi man, ir nepieciešams un arii citi vitamiini. Man vislabāk garšo uzreiz svaigā veidā tos pievienot salātos vai vnk nopluukt un apēst 🙂

  9. Dārzā izaudzēju spinātus,bet nezināju ko ar tiem iesākt.Mamma ieteica taisīt kokteilīti,es lieku spinātus,svaigo gurķi,kivi,banānu,zemenes un pieleju kefīru.Šādu kokteili dzeru katru rītuun pēc nedēļas pamanīju,ka man uz sejas pazūd pigmenta plankumi,kas bija parādījušies grūtniecības laikā.

  10. Man dārzā labi aug spināti, bet kastīte uz palodzes neizauga. Iespējams, ka dēļ zemes. Izauga līdz 10 cm un nokalta. Izmantoju parasto dārza zemi un zeme izskatās tagad ļoti cieta. Bija gan saulīte, gan ūdens, gan svaigu zemi pabēru, bet izskatās ka nosmaka dēļ dārza zemes 😀 Nākamreiz cits mēslojums būs , tad arī izaugs

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.