Vitamīniem bagāti SULU kokteiļi – 6 lieliskas receptes

Ja ziemas laikā organismā izsīkuši visi vitamīnu krājumi, ķeries pie sulas glāzes! Svaigi spiesta sula satur gandrīz it visu, kas organismam nepieciešams labsajūtai – tajā ir gan vitamīni, gan minerālvielas un antioksidanti, gan ēteriskās eļļas, kas uzmundrina nogurušu garu. 

Droši vien tev rodas jautājums, kāpēc jādzer sulas, ja var ēst svaigus augļus un dārzeņus. Atbilde ir vienkārša. Lai tavs uzturs būtu veselīgs, dienā ir jāapēd ļoti daudz dārzeņu un augļu. Iedomājies – trīs reizes dienā pa 400 g burkānu un puskilogramam apelsīnu. Bet arī tā vēl nav visa nepieciešamā augļu un dārzeņu porcija. Taču izdzert trīs glāzes svaigi spiestas burkānu un apelsīnu sulas nav pārāk sarežģīti. Turklāt vēl viens arguments par labu sulu dzeršanai, nevis ēšanai zupās un sautējumos, ir tas, ka dārzeņi un augļi tajās ir svaigi, termiski neapstrādāti.  Turklāt sulas organismam ir gaužām viegli pārstrādāt, tās ātri uzsūcas. Un tu iegūsti daudz vairāk vitamīnu un minerālvielu. Arī kālija un nātrija attiecība sulā (aptuveni 10 pret 1) ir tāda, ka tā veicina liekā šķidruma izvadīšanu. Līdz ar to ir cerības, ka sulu dzeršana uzlabos tavu figūru. Un noteikti – sejas krāsu. Visbeidzot, sulas dzert ir vērts kaut vai tikai tāpēc, ka tās ļoti labi garšo un papildina tavu ēdienkarti. Padara to garšīgāku, daudzveidīgāku un, protams, veselīgāku.

Daži ieteikumi sulu dzeršanā

  • Svaigi spiestu sulu centies izdzert uzreiz. Ilgstoša saskare ar gaisu var bojāt dzēriena labo garšu un arī daļa vitamīnu un ēterisko eļļu neatgriezeniski zūd.
  • Daļu biezumu, kas rodas sulas spiešanas procesā, iemaisi atpakaļ glāzē ar sulu. Tā tu padarīsi to veselīgāku, jo pievienosi dzērienam balastvielas. Līdz ar to mazāk niķosies vēders un enerģijas padeve būs vienmērīgāka.
  • Ja izspiestā sula sanākusi īsts skābulītis, atšķaidi to ar ko saldāku (piemēram, burkānu vai apelsīnu sulu) vai pievieno karoti medus.
  • Atceries, ka veselīga ēdienkarte ir daudzveidīga. Tas attiecas arī uz sulām. Neiestrēgsti pie vienas iemīļotās sulas. Parūpējies, lai tās būtu pēc iespējas dažādākas.
  • Ja vēlies ne tikai uzlabot pašsajūtu, bet arī  nomest pāris lieko kilogramu, uzrīko reizi nedēļā īpašo sulu dienu. Šai dienā neko neēd, tikai dzer dažādas augļu sulas.
  • Vēl efektīvāks notievēšanas līdzeklis ir sulu kūre. Sagādā sev tādu mājās. Piecas dienas pārtiec vienīgi no svaigi spiestas sulas, dārzeņiem un pilngraudu produktiem. Un ne kripatas cukura un sāls.
  • Nebaidies miksēt dažādas augļu un dārzeņu sulas. Vienīgais cenzors ir tavas pašas garšas izjūta un organisma reakcija.
  • Tomēr ievēro vienu noteikumu – lielākoties dārzeņu sulas sader ar dārzeņiem un augļu sulas ar augļiem. Vienīgie, kas brīvi šķērso visas robežas, ir āboli un burkāni.
  • Katrai ēdienreizei piemērota cita sula. No rīta izvēlies kādu saldu augļu sulu. Piemēram, ābolu miksli. Tā dos enerģiju dienas sākumam un attīrīs organismu no sārņvielām.
  • Pēcpusdienas uzmundrinājumam noder salda dārzeņu sula ar burkāniem vai bietēm. Tā ļaus atjaunot izsīkušos spēka krājumus.
  • Vakaram labāka kāda stiprāka dārzeņu un garšaugu sula. Tā nomierinās un dziedēs.
  • Jo sulai tumšāka kāsa, jo tā stiprāka. Tādas sulas pirms lietošanas ieteicamāk atšķaidīt ar ūdeni vai kādu vieglāku sulu. Sula jāatšķaida arī tad, ja to piedāvāsi maziem bērniem.
  • Ja vien iespējams, dārzeņus un augļus nemizo, bet tikai nokasi mizas virskārtiņu. Šī iemesla dēļ labāk izvēlies ekoloģiski audzētus dārzeņus un augļus no laukiem.
  • Ir daži augļi un dārzeņi (piemēram, banāns un avokado), no kuriem sulu izspiest nav iespējams. Tomēr tos var sablendēt un pievienot, lai biezinātu sulu.
  • Vasarā svaigi spiestu sulu var sasaldēt un lietot kā ledus gabaliņus citu sulu atvēsināšanai vai aromatizēšanai. Šim nolūkam der arī sasaldēti melones gabaliņi, kas ir gan garšīgs, gan izskatīgs sulas papildinājums.
  • Kad esi iemanījusies sulu spiešanā un miksēšanā, tās garšu var uzlabot ar dažādām piedevām. Tam ideāli piemēroti dažādi garšaugi un sēkliņas. Vari izmantot arī garšvielas – tikai ne sāli saturošas un cukuru.
  • Savukārt garšas uzlabošanai un arī sāta sajūtas radīšanai no sulām var pagatavot smoothies. Diētiskā variantā augļu sulai pievieno pienu vai mazprocentu kefīru. Bet, ja vēlies sātīgāku – jogurtu bez piedevām vai saldējumu. Saldumiņam var piemest kādu karoti medus vai banānu. Lai kokteilītis sanāktu gaisīgāks un garšīgāks, ļauj tam kārtīgi sablendēties.

6 GARŠĪGAS UN VESELĪGAS RECEPTES

Āboli ar ananasu un ingveru
Šis būs lielisks kokteilītis salnas nosaldētam rītam. Salda un sildoša… Turklāt ingvers palīdzēs mazināt mēnešreižu sāpes. Savukārt ananass un ābols tavam organismam ir kā pavasara lielā tīrīšana ar uzmundrinošu efektu. Tāpēc izvēlies to brīžos, kad šķiet, ka pavasara nogurums un vīrusi pārāk tuvu.

Bumbieris un banāns
Ideāli piemērots kokteilis stresainas un nogurdinošas dienas uzsākšanai. Gan banāns, gan bumbieris tevi uzmundrinās un dos enerģiju jaunu varoņdarbu uzsākšanai. Turklāt padarīs stiprāku tavu sirdi.

Kivi kokteilis
Sajauc sulu, kas izspiesta no trim kivi, neliela vīnogu ķekariņa un ābola. Pievieno blendētu banānu.
Gardais kokteilis tevi uzmundrinās un attīrīs. Bet tā labākā īpašība ir pozitīvā ietekme uz ādu. Tas darbojas kā grumbiņu izlīdzinātājs.

Apelsīnu un greipfrūtu sula
Tā kā šī sula ir īsta C vitamīna bumba, tā noder brīžos, kad  šķiet, ka tavai imunitātei nepieciešama draudzīga dunka. Turklāt skābeni sīvā garša sapurinās miegainā rītā un atvērs acis pat lielām miegamicēm. Bet smarža uzlabos noskaņojumu nomāktajām.

Zemeņu sula
Ir tik garda, ka būtu grēks to ar kaut ko jaukt. Turklāt tā ir arī ļoti veselīga. Zemenes ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem.  Regulāri baudot sārtās ogas, tiek samazināts vēža rašanās risks. Turklāt zemenēm piemīt arī pretvīrusu iedarbība. Un zini, ka glāze zemeņu sulas iedarbojas līdzvērtīgi aspirīna tabletei reizēs, kad sāp galva.

Burkānu un ābolu sula
Sulu klasika – burkānu un ābolu sula ir arī veselīga. Tā noder imunitātes stiprināšanai un sevis attīrīšanai pavasarī. Turklāt palīdz uzlabot ādas veselību un krāsu. Tā kā burkānu sula jau pati par sevi ir ļoti salda, iespējams, tev patiks izmantot skābākus ābolus. Kad sula gatava, piepilini pāris pilienu augstvērtīgas eļļas, lai burkānos esošie taukos šķīstošie vitamīni uzsūktos labāk.

Saistītie raksti

4 komentāri
  1. Ņemot vērā, ka mūsu ģimene dienā vidēji patērē 3 L sulas, kas diezgan normāli jūtās naudas makā, esam jau 6 mēnešus pārgājuši uz aukstu kumēlīšu tēju ar medu un citronu. 1L tējas, 1 ēdamkarote medus un izspiesta 1/2 citrona sula. Ir garšīgi. Pats dienā izdzeru ~ 1.5 – 2 L šitādas dzidras. Nezinu cik tur to vitamīnu un cik tas ir veselīgi, toties ir garšīgi un lēti.

  2. negribetu piekrist ka sulu dzersana ir notievesanas lidzeklis. jo sullas ir daudz oglhidratu ipasi moho un disaharidu veidaa, kuri atri zarnu trakta uzsucas un tie, kas paliek neizmantoti energijas iguvee, uzkrajas tauku veidaa. bet, ja edisim veselus auglus, kur ir ari daudz skiedrvielas un balastvielas, tad tie cukuri tik atri neuzsuksies un dalja neuzsuksies vispar, un tiks izvadita araa. luk ta gan atrak notievet. tiras sulas ir labs veids, ka pienemties svaraa 🙂 tas taa, visparejai zinasanai tiem , kas lieto daudz svaigi spiestas sulas ikdienaa. 🙂

  3. Godiigi sakot, sulu spieshana man liekas tiiraa izshkjeerdiiba – puse labuma aiziet miskastee. Daudz labpraataak gatavoju tos pashus ‘smuuzijus’. Sablendereeju augljus un, ja par biezu, pieleju sojas vai riisu pienu. Ja taisu brokastiim, piemalju klaat klijas vai kaadas no pilngraudu brokastu paarslaam.

  4. Super receptītes! Šorīt jau vienu izmēģināju – to, kas ar kivi. Ņamm, ņamm! Man tie skābenie garšo! Un nav jādomā par brokastīm! 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.