Virtuves padoms. Mājās gatavota majonēze

Lai gan esam pieraduši iepirkt burciņas un paciņas ar gatavu majonēzi, diemžēl veikala plauktos atrodamajai majonēzei ir pārāk daudz dažādu, neveselīgu piedevu. Arī garšo tā savādāk, nekā īstai majonēzei pieklātos. Pamēģini to uzmeistarot pati!

  • Lai majonēze izdotos, visām sastāvdaļām jābūt vienādā temperatūrā – tāpēc, pirms ķeries pie darba, uz laiciņu visus produktus izņem no ledusskapja. Lai sasilst.
  • Slēgtā traukā ledusskapī gatavo majonēzi var uzglabāt pat nedaudz ilgāk par mēnesi.
  • Pirmo reizi gatavojot majonēzi, tā var sabiezēt. Ja tā notiek, pievieno nedaudz sinepju. Pavisam biezu majonēzi var labot, turpinot maisīt un pievienojot vēl vienu olas dzeltenumu.
  • No majonēzes pamatreceptes var atvasināt daudzas gardas mērces. Piemēram, majonēzei pievieno rīvētus ābolus (var izmantot arī nesaldinātu ābolu biezeni), mārrutkus un sinepes.
  • Ja vēlies majonēzi padarīt gaisīgāku, tai var pievienot putotu saldo krējumu. Bet garšas uzlabošanai noderēs dažādi zaļumi.

Sastāvdaļas
2 olas dzeltenumi
350 g eļļas
1 tējkarote sinepju
1 ēdamkarote vīna etiķa vai 1 ½ ēdamkarotes citrona sulas
¼ tējkarotes sāls
¼ tējkarotes piparu

Pagatavošana
Visas sastāvdaļas, izņemot eļļu, liek virtuves kombainā un iedarbina to. Caur piltuvi lēni pievieno eļļu. Ja vēlies majonēzi padarīt nedaudz šķidrāku, beigās var pievienot nedaudz ūdens.

9 komentāri
  1. Šadi majonēzi gatavoju jau vairāk par gadu- veikala majonēze šķiet pliekana un ķimiska 🙂 Pats vari regulēt sastāvdaļas un stiprumu, pievienot daž’das garšvielas! Un cik ļoti gards iznāk rosols ar šo majonēzi!!!! mmmmmm…

  2. vislabāk,ja vienu no dzeltenumiem ņem cieti novārītu un smalki saberztu…ja vēl pievieno dažus piilienus biešu sulas(var arī no marinētu biešu burciņas)-majonēze iznāk-maigi rozā!!!

  3. Kristīne
    pirmo reizi gatavojot pēc šīs receptes majonēze izdevās vienkārši fantastiska!
    Diemžēl tā bija arī vienīgā reize, kad mums izdevās 🙁 Pārējās divas reizes tā sanāca nelietojama, jo bija ļoti rūgta 🙁 Varbūt kāds zin, kas par lietu un vai to var labot?!

  4. nikam
    majonēze bij rūgta, tāpēc ka eļļa rūgtā paņemta. citi iemesli it kā nevarētu būt.

  5. Nezinu kā jums,bet man sanāca nevis majonēze,bet nenosakāmas krāsas eļļa ar pipariem,īsāk sakot izd…ts laiks un materiāli.

  6. Majonēzei vajag neitrālu eļļu, kukurūzas, sinepju, rapšu, sezama derēs. Arī no olīveļļas majonēze būs rūgta. Jo vairāk eļļas jo biezāka majonēze. Arī ja etiķa būs par maz, majonēze nebiezēs. Uz plikas citrona sulas noteikti nesanāks, tā nav pietiekami skāba un aktīva. Piparus lai autors sev labāk dupsī ieber, tie majonēzei galīgi nav vajadzīgi. Un majonēzi gatavo uz olām nevis tikai uz dzeltenumiem. Tie kas raksta šitādas receptes visticamāk paši majonēzi nekad nav gatavojuši.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.