Viegli un gaisīgi – salātiņi

Līdz ar biezajiem džemperiem, kas, iestājoties vasarai, novietoti skapja tālākajos plauktos, arī barojošo un sātīgo ēdienu receptes gribas noglabāt vēsākam laikam. Savu triumfa gājienu uzsāk salāti – viegli un gaisīgi, bet spēcinoši. Gluži kā pati vasara.

Salāti ir viens no piemērotākajiem ēdieniem vasaras vakariņām, launagam vai pat pusdienām. Tie nav smagi, tomēr gana sātīgi, lai apmierinātu siltajā sezonā pierimušo apetīti. Protams, vari sākt ar kaut ko pavisam klasisku, piemēram, grieķu salātiem vai vinegretu. Bet, ja izdoma darbojas un dvēsele alkst kaut kā interesantāka, izmēģini  ko jaunu.
Gatavojot salātus, tev paveras miljoniem iespējamo kombināciju. Nav nekādu robežu, kas ar ko kopā drīkst atrasties uz viena šķīvja. Šai gadījumā salikuma cenzors ir vien pašas (un to cilvēku, kuri maltīti baudīs) garšas kārpiņu reakcija.
Turklāt salāti ir viens no ēdieniem, kurus ļoti spēcīgi ietekmē sezona. Lai gan daudzi dārzeņi, zaļumi un augļi veikalu plauktos atrodami teju cauru gadu, to īstā un neatkārtojamā garša visizteiktākā un baudāmākā ir tieši noteiktā sezonā. Un tad ir grēks nenogaršot to, ko pati Māte daba piedāvā.
Viens no vasaras salātu pamatiem ir pašas salātlapas. Gardēži var atvieglojumā un labpatikā nopūsties, jo, kopš kritis dzelzs priekškars, arī Latvijas tirgus  tantiņu piedāvājums kļuvis ievērojami daudzveidīgāks. Šeit nu kombinācijas ir bezgalīgas – salātu lapas, biešu lapiņas, spināti, cigoriņi, rukola… Liec kopā visu, kas ir zaļš (bet dažreiz arī sarkans, violets utt.) un piemērots tavām garšas izjūtām. Ja vēlies, papildini ar kādu tomātu, dārzeni, gaļas vai siera gabalu un noteikti neaizmirsti par garšaugiem – no latvietim pierastās dilles līdz pat eksotiskākiem, piemēram, baziliku, timiānu vai rozmarīnu. Aizdari ar savu iemīļoto salātu mērci (tas var būt arī krējums) un šķin iekšā. Ja vēlies, lai salātos gardi kraukšķētu grauzdiņi vai čaukstīgs bekoniņš, to ēdienam pievieno tikai pirms pasniegšanas – lai neizmirkst.
Garšīgi salāti sanāk arī no dārzeņiem un augļiem, ko var papildināt ar sēkliņām, riekstiņiem un citiem gardumiem.

Salātu mērces
Īsti salāti nav iedomājami bez mērces. Gadu laikā esam pieraduši salātiem vienkārši pievienot krējumu vai eļļas un etiķa maisījumu. Tomēr mērce ir pat svarīgāka sastāvdaļa nekā citi salātu komponenti. Jo tās pašas salātlapiņas garšos pavisam citādi, ja nomainīsi mērci.
Klasiski tiek nodalīti divu mērču varianti.

Emulģētās mērces, ko gatavo no eļļas un skāba šķidruma (etiķa, citrusu sulas utt.). Tā kā šīs sastāvdaļas dabiski nejaucas, tās tiek sakratītas kopā, radot interesantu un ļoti gardu piedevu salātiem. Turklāt šāds aizdars ir daudz diētiskāks, tāpēc patiks tiem, kuri salātus baudīt nolēmuši ne vien tādēļ, ka nevēlas neko smagāku, bet arī savas figūras uzlabošanas nolūkos. 
Otras iecienītākās ir krēmveida mērces. Pierastākā no tām – majonēze. To vari  aizvietot ar krējuma, kefīra un citu gardu sastāvdaļu sajaukumu, ko uzlabo ar dažādām garšvielām un citām pikantām piedevām.

Klasiska vinegreta mērce
65 ml pirmā spieduma olīveļļas (extra virgin)
1 ēdamkarote laba baltvīna etiķa
1 tējkarote franču sinepju
sāls un pipari pēc garšas

Sajauc etiķi, sinepes un sāli ar pipariem. Pievieno eļļu un visu liek slēgtā burciņā. Krata, līdz mērce kļūst viendabīga. Kad mērce gatava, to var izmantot salātu aizdarīšanai vai arī uzlabot pēc sava prāta. Lieliski garšo medus piedeva. Bet vari izmantot  arī ķiplokus, garšaugus, apelsīnu sulu un daudzas citas sev tīkama sastāvdaļas.

To der ievērot
•    Ja vēlies, lai salātlapas pēc mazgāšanas nav pārāk slapjas,  bļodā zem salātiem ievieto otrādi apgāztu apakštasīti. Viss liekais šķidrums sakrāsies zem tās.
•    Lai padarītu salātus interesantākus, tos var pasniegt ievietotus veselās, stingrās salātlapās.
•    Izmantojot rūgto salātu šķirnes, izņem serdes, kas parasti ir visrūgtākās.
•    Lai gurķi salātos nesulotos, pirms pievienošanas salātiem apkaisi gurķa šķēlītes ar sāli un noliec uz 15 minūtēm. Tad noskalo un pievieno kopējā traukā.
•    Ja nevēlies, ka sīpoli salātos izceļas vai tev šķiet, ka tie ir par asu, pirms pasniegšanas tos uz 40 minūtēm ievieto aukstā ūdenī un pēcāk notecini.
•    Ja salātiem pievieno tomātus, daļu vari aizvietot ar saulē kaltētiem. Iegūsi eksotiskāku un pikantāku garšu.
•    Pikantākām salātu mērcēm, kā arī kartupeļu salātiem garšas uzlabošanai var pievienot dažas sakapātas anšovu filejas.
•    Lai salātus padarītu eksotiskākus un kraukšķīgākus, pirms pasniegšanas tos var pārkaisīt ar grauzdētiem riekstiem un sēkliņām. Tā uzlabosi arī salātu uzturvērtību.
•    Garšas un arī sātīguma pastiprināšanai salātus var pārkaisīt ar stipru, rīvētu sieru (piemēram, Parmas).
•    Neaizmirsti par grauzdiņiem. Gatavojot grauzdiņus salātiem, vari tos ierīvēt ar ķiploku vai apvārtīt garšaugos, iegūstot jaunas, burvīgas garšas. Starp citu, ļoti gardi ir saulespuķu eļļā cepti grauzdiņi.

Eksotiskie vistas salāti

500 g grilētas vai ceptas vistas krūtiņas
100 g salātu lapu maisījuma
2 mango
1 avokado
1 neliels sarkanais sīpols
2 ēdamkarotes laima sulas
Mērcei
1ēdamkarotes laima sulas
1tējkarote svaiga, sasmalcināta ingvera
1 ēdamkarote vīnogu sēklu (vai citas vieglas) eļļas
1 ēdamkarote sasmalcinātu koriandra lapiņu

Mērces sastāvdaļas ievieto slēgtā burciņā un krati, līdz tā kļūst viendabīga. Sajauc mērci ar salātlapām un kārto porciju trauciņos. Mango nomizo un sagriez. Avokado nomizo, sagriez šķēlītēs un pārslaki ar laima sulu, lai nesamelnē. Abus kārto virs salātlapām. Turpat saliec arī šķēlēs sagrieztu vistas krūtiņu. Pārkaisi ar sīpola riņķīšiem un pasniedz nekavējoties.

Rabarberu – laša salāti

300 g rabarberu
2 ēdamkarotes sviesta
2 ēdamkarotes brūnā cukura
1 sarkanais sīpols
3 ēdamkarotes sinepju
20 g biezpiena
200 g kūpināt laša
Mērcei
5 ēdamkarotes olīveļļas
2 ēdamkarotes balzametiķa
Sāls un pipari pēc garšas

Rabarberus nomazgā, nomizo un sagriež šķēlītēs.  Pannā izkausē sviestu, pievieno rabarberus un cukuru un visu viegli apcep. Sīpolus sagriež plānās šķēlītēs. Biezpienu sajauc ar sinepēm un nelielā daudzumā ietin laša šķēlītēs.
Salātlapas liek trauka apakšā un virsū kārto pārējās sastāvdaļas. Slēgtā burciņā sakrata mērces sastāvdaļas viendabīgā masā un pārlej salātiem.

Kazlodīšu salāti

200 g rukolas lapiņu
3 tomāti (ja vēlies + daži saulē kaltētu tomātu gabaliņi)
2 gurķi
1 sarkanā paprika
1 sīpols
250 g kazas siera lodīšu
Mērcei
5 ēdamkarotes olīveļļas
2 ēdamkarotes balzametiķa
2 ēdamkarotes medus
1 ēdamkarote Krievu sinepju

Pagatavo mērci, sajaucot etiķi ar medu un sinepēm, tad pievienojot eļļu un visu slēgtā traukā kratot, līdz izveidojas viendabīga mērce.
Traukā kārto rukolu un pa virsu šķēlītēs sagrieztu papriku, sīpolu, daiviņās sagrieztu tomātu un sašķēlētu gurķi, kā arī kazlodītes.  Pārlej ar mērci un pasniedz nekavējoties.

2 komentāru
  1. Jūs mani nogalināsiet ar savām receptēm un bildēm. Tik kārdinoši, kaut gan nevaru iedomāties, kā varētu garšot lasis ar rabarberiem.

  2. Oj es ar shiis receptes neesmu dziivee izbaudiijusi bet skan kaardinoshi 🙂 bet jasaka nelietoju ellu,krejumu,majoneezi vai citu meerci uzturaa un visu eedu svaigu un jaasaka gardi arii 🙂 dievinu salaatus no svaiga biezpiena kurus gatavoju katru riitu-aatrus,vienkaarshus,gardus un galvenais saatiigus kas energjiju dod 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.