VASARAS garša tavā virtuvē – 5 FORŠAS receptes

Nav labāka gadalaika virtuves priekiem kā vasara. Un nav labākas garšas par dillēm pārkaisītiem jaunajiem kartupelīšiem, tikko no dobes rautiem kraukšķīgiem gurķiem vai kūpošām cūku pupām ar kefīra glāzi. Tomēr, kad vienkāršās vasaras garšas jau esi piesātinājusies, laiks šos lieliskos produktus pagatavot sarežģītākās receptēs.

Vasaras ēdienkarei ir savas īpatnības. Tā atstāj vēlākam laikam treknās mērces, karstus cepešus un biezas, piesātinātas zupas. Siltais laiks liek dāmām nēsāt vieglas šifona kleitiņas, bet saimniecēm galdā celt gaisīgus un krāsainus ēdienu. Jo kam gan vēl vairāk piestāv raibums kā vasarai!

Nebaidies no dārzeņiem, augļiem un ogām veidot krāsainus rakstus uz pusdienu šķīvja. Jo vairāk krāsu, jo priecīgāks prāts un arī veselība labāka. Uztura pētnieki apgalvo, ka katras krāsas dārzeņi un ogas satur nedaudz savādākus vitamīnus un minerālvielas. Bet tev vajadzīgas tās visas. Tātad ķeries klāt dārza un meža labumiem, piešauj klāt kādu vieglu mērcīti, piparus un garšvielas un baudi pilnu muti, kamēr vēl vari.

Gatavošanas veidi
Lai gan arī vasarā čakla saimniece ne vienu vien stundu pavada pie plīts, šis gadalaiks liek gatavot mazāk. Gan, lai nesakarsētu māju, gan tāpēc, ka ne vienmēr karstā laikā tīkojas karstu ēdienu. Tāpēc vasarā atceries par aukstajām zupām, salātiem un grilētiem ēdieniem, kurus var gatavot ārpus telpām, un vienkārši sagrieztiem dārzeņu un augļu gabaliņiem uzkodām.

Protams, vēsākā dienā, kad pāri Latvijai brāžas kārtējais negaiss, noderēs arī kāda viegla, silta dārzeņu zupa vai tikpat smeķīgs sautējums no jaunajām saknītēm.

Tomēr neaizraujies, jo vairāk zaļu, termiski neapstrādātu dārzeņu un augļu, jo vairāk vitamīnu iegūs tavs organisms. Bet tie visi būs ļoti vajadzīgi, pārciešot garo ziemu.

Savukārt sātīgās viras atstāsim laikam, kad Latvijas laukus atkal pārklās rudens iekrāsotās lapas.

Tomātu – ķiploku zupa
1 klaips itāļu maizes (vēlams vakardienas)
1/2 glāze extra virgin olīveļļas
8 ķiploka daiviņas
Sāls un svaigi malti pipari
6 lieli, gatavi tomāti
1 liels sarkanais sīpols
1 burkāns
1 selerijas kāts
4 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
4 glāzes cāļa buljona
4 šķēles liesas žāvētas gaļas
6 ēdamkarotes svaigu bazilika lapiņu

Sagriez maizi nelielos kubiņos un noliec nedaudz apkalst.
Mazā cepampannā uzsildi ceturtdaļu glāzes eļļas un pievieno 4 izspiestas ķiploka daiviņas. Nedaudz apmaisot, cep uz lēnas uguns, līdz tās kļūst zeltaini brūnas un kraukšķīgas. Noņem no plīts, uzkaisi nedaudz sāls un pārlej vēsā traukā, lai atdziest.

Nomizo tomātus, pārgriez uz pusēm un uzmanīgi izņem sēkliņas un mīkstumu. Centies caur sietiņu ar karoti no mīkstumiem izspiest pēc iespējas vairāk sulas. Bet tomātu ārējo daļu sagriez gabaliņos.

Lielā cepampannā uzsildi atlikušo eļļu un apcep tajā sagrieztu sīpolu, sīki sagrieztu burkānu un selerijas kātu, kā arī divas karotes pētersīļu. Sautē visu, līdz dārzeņi kļūst mīksti (aptuveni 7 minūtes). Pievieno izspiestus atlikušos ķiplokus un turpini aptuveni minūti cept.

Katliņā uzkarsē buljonu, tomātu gabaliņus un to sulu. Tad noregulē plīts karstumu pēc iespējas mazāku un lēnām sautē tomātus, līdz tie izjūk. Pievieno maizes gabaliņus, samaisi un turpini sildīt, līdz daļa maizes izšķīst un iejūk zupā. Noņem no uguns, pievieno sāli un piparus un pārkaisi ar atlikušajiem pētersīļiem un bazilika lapiņām. Ļauj 2 minūtes ievilkties.
Šķiņķi apgrauzdē un pirms zupas pasniegšanas izdekorē ar to katru šķīvi, kā arī pārlej karotīti ķiploku eļļas.

Zaļās pupiņas ar pesto mērci
3 ķiploka daiviņas
60 g bazilika lapiņu
90 g rīvēta Parmas siera
45 g ciedru riekstu (var aizvietot ar mizotām, grauzdētām mandelēm)
125 ml extra virgin olīvu eļļas
Sāls
650 g zaļo pupiņu

Gatavo pesto. Blelnderī vai virtuves kombainā ievieto ķiploku, baziliku, sieru, riekstus un 3 ēdamkarotes eļļas. Blendē, līdz viss pārvēršas viendabīgā masā. Turpinot darbināt blenderi lēnajā režīmā, pielej atlikušo eļļu, līdz masa kļūst bieza. Pēdējā brīdī pievieno sāli.

Pupiņas vāri, līdz tās kļūst mīkstas. Pasniedz ar pesto mērci un pārkaisītas ar ciedru riekstiņiem.
Ja pesto pagatavojies vairāk, to vari uzglabāt slēgtā trauciņā ledusskapī aptuveni 3 dienas. Noderēs pie tomātiem.

Grilēta kukurūza ar laima sviestu
4 lielas vai 8 vidējas kukurūzas vālītes
125 g sviesta
3 ķiploka daiviņas
½ līdz 1 tējkarote čili pulvera
Naža gals paprikas pulvera
Naža gals saberztu ķimeņu
3 ēdamkarotes svaigu, sasmalcinātu kinzas lapiņu
½ laima sulas
Sāls un pipari pēc garšas
1 ēdamkarote olīveļļas

Bļodā samaisi sviestu un izspiestas ķiploka daiviņas. Pievieno paprikas, čili pulverus, ķimenes un kinzu un turpini maisīt, līdz viss kārtīgi sajaucies. Pieber sāli un piparus un laima sulu un atkal visu sajauc. Ievieto slēgtā trauciņā un ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm, lai garšas labāk sajauktos. Tad izņem no ledusskapja un vismaz 30 minūtes pirms pasniegšanas paturi istabas temperatūrā. 

Nelielā trauciņā sajauc tējkaroti laima sviesta un ēdamkaroti olīveļļas. Pārzied ar tām no lapām un stīgām atbrīvotas kukurūzas vālītes un grilē, līdz tās gatavas (5 līdz 6 minūtes). Pasniedz karstas un pārziestas ar laima sviestu.
Ja grils tev šobrīd nav pieejams, kukurūzas vālītes vari pagatavot, vārot sālsūdenī.

Ērkšķogu krēms
500 g ērkšķogu
20 g sviesta bez sāls
200 g smalka cukura
300 ml trekna saldā krējuma

Ērkšķogām nogriez galiņus. Ogas ieliec katlā un lēnām uzsildi kopā ar sviestu un cukuru. Nepārtraukti maisi ogas, lai sviests un cukurs nepiedegtu, līdz ogas sāk izdalīt sulu. Joprojām maisot, turpini karsēt aptuveni 10 minūtes, līdz ērkšķogas kļūt mīkstas. Izspied ogas caur sietu.

Saldo krējumu saputo stingrās putās un iecilā mazliet padzisušā ogu biezenī. Sapildi krēmu trauciņos un līdz pasniegšanai, ievieto ledusskapī.

Gardie augļu salāti
3 nektarīni
1 maza melone
1 tējkarote svaigas citronu sulas
125 g kazeņu
2 ēdamkartoes sasmalcinātu piparmētru lapiņu

Meloni nomizo, nektarīnus un kazenes nomazgā. Meloni un nektarīnus sagriez gabaliņos un traukā uzmanīgi samaisi ar citrona sulu un piparmētru lapiņām. Viegli iemaisi kazenes. Dekorē ar piparmētru lapiņām un ēd nekavējoties.

2 komentāri
  1. o jaa,vasara man patiik,visu svaigu var dabuut-gurkjishi,tomaatinji,aaboli,cuuku pupas-mani miiljaakie :)) vitamiinu paarbagaata visu laiku staigaaju-arii ziemaa:)
    tik receptes shiis man liekas paaraak modernas,palikssu pie vecajaam tradiicijaam tomer-cuuku pupas vnk novaariishu,tomaatus ar gurkjiishiem salaatos sataisiishu utt…

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.