TOMĀTI želejā

Brīdī, kad vasara ir pašā pilnbriedā, ir īstais laiks domāt par vitamīnu krājumu gatavošanu gada aukstajam laikam. Šoreiz par to, kā vasaras garšu saglabāt visu gadu jeb – kā pagatavot klasiskos tomātus želejā!

Tev būs nepieciešams – tomāti, sīpoli, želatīns (daudzums atkarīgs no izvēlētā želatīna, tādēļ, to iegādājoties, uz iepakojuma izlasi, cik lielam daudzumam paciņa paredzēta – tas ir svarīgi, lai želeja sanāktu pietiekami stingra), 9% galda etiķis, pipari, sāls, cukurs, lauru lapas – pēc garšas, stikla burkas ar vāciņiem

Darba gaita – sajauc želatīnu ar aukstu ūdeni, atstāj uzbriest. Kamēr želatīns briest, notīra un ripiņās sagriež sīpolus un tomātus. Burkas un to vāciņus noplaucē ar karstu ūdeni. Pēc tam ķeras pie marinādes pagatavošanas – katliņā ielej ūdeni, tam piejauc galda etiķi (aptuveni 7-8 ēdamkarotes uz litru), kā arī sāli un cukuru pēc garšas. Šķidrumu uzvāra. Kad tas mazliet padzisis, pievieno uzbriedināto želatīnu un visu kārtīgi samaisa. Burciņās saliek piparus un lauru lapas. Pēc tam burkās kārtām liek tomātu un sīpolu šķēlītes, pielej sagatavoto marinādi.

Piepildītās, neaizvērtas burkas liek karstā ūdens peldē līdz brīdim, kad marinādē parādās paši pirmie mazie burbulīši (tas notiek vēl kādu brīdi pirms tā būtu sasniegusi vārīšanās temperatūru), tad burkām viegli uzliek vākus. Ūdens peldi turpina līdz brīdim, kad marinādē burbulīšu paliek vēl mazliet vairāk, taču neļauj tai uzvārīties. Pēc tam burkas uzmanīgi ņem ārā no katla un stingri aizgriež vākus. Pēc ūdens peldes uz 1-2 stundām ar tomātiem želejā piepildītās burkas apgriež otrādi, lai marināde vienmērīgi piepilda visas brīvās vietas burkā. Glabā vēsumā.

Ieteikums – interesantākai garšai sīpolu vietā tomātiem vari pievienot arī paprikas šķēlītes vai ķiploku daiviņas.

4 komentāru
  1. Ar marinādes gatavošanu ir tā, ka marināde pirms vāciņu uzlikšanas ir jāpakarsē tikai līdz pašiem pirmajiem, mazajiem burbulīšiem (parādās vēl krietni pirms vārīšanās). Kad vāciņi burkām viegli uzlikti, jākarsē/jāvāra līdz burbulīšu paliek vairāk – “uzvārīt” šai gadījumā nevis līdz brīdim, kad marināde spēcīgi burbuļo, bet līdz brīdim, kad burbuļi ūdenī jau kļūst ievērojami manāmāki. Ja izmanto termometru, tie varētu būt 80-90 grādi. Tiesa, temperatūra iespējams mainās arī atkarībā no izvēlētā želatīna.

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.