Svētku maltīte

Svētkiem piedien klāti galdi un gardi ēdieni. Vai esi jau izlēmusi, ko šogad pasniegsi savai ģimenei svētku maltītē? Ja vēl ne, lūk, mūsu piedāvājums.

Iespējams, ka šie ir greznākie svētki gadā, jo tikai tagad laiks it kā apstājas. Sveču gaismā pie gardiem ēdieniem un dzērieniem visi sastingst brīnuma gaidās. Jo katru gadu rūķi zem eglītes ir sarūpējuši dāvanas. Un acis mirdz gan lieliem, gan maziem.
Ja esi namamātes lomā, viena no dāvanām, kuru vari pasniegt saviem mīļajiem, ir dievīgs svētku mielasts. Domājams, ka šis ir tas laiks, kad var un vajag atļauties. Nedomājot ne par to, cik tas maksā, nedz arī par slaido līniju.

Pīles krūtiņas salāti
3 ēdamkarotes svaigas citronu sulas
1 tējkarote šampanieša etiķa
Sāls un pipari
2 ēdamkarotes olīveļļas
2 radičio salātu galviņas
30 g aragulas lapu (rukolas)
15 g ūdenskrešu vai sinepju lapiņu
2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu lapiņu
1 liela pīles krūtiņa bez kaula

Burciņā ar slēdzamu vāku ielej citrona sulu, etiķi, sāli, piparus, pievieno eļļu un visu krati, līdz iegūsti viendabīgu mērci. Radičio salātus atbrīvo no kātiņa un cietajām daļām, pārējo sagriez, pievieno saplūkātas aragulas un sinepju lapas, pārlej ar mērci un kārtīgi ar rokām izcilā, lai visas lapiņas tiek pie mērces.
Pīles krūtiņu nomazgā un nosusini sausu. Karstā pannā sakarsē pustējkaroti sāls. Kad tā sakarsusi, liec pīles krūtiņu ar ādiņu uz leju. Samazini karstumu uz vidēji karstu un cep, kamēr apakšējā puse kļūst zeltaina un kraukšķīga (aptuveni 5 līdz 10 minūtes). Apgriez uz otru pusi un cep, kamēr arī tā iegūst viegli brūnu nokrāsu (aptuveni 5 minūtes). Uzliec vāku un pasutini vēl aptuveni četras līdz piecas minūtes. Gaļa jāizcep viegli, tās vidus drīkst būt viegli rozā, kad krūtiņu sagriez šķēlēs. Pīle ir jēla, ja viducītis ir tumši rozā. Tomēr arī pārcept pīles gaļu nevajadzētu, jo tad tā zaudē maigo, specifisko garšu.
 Noņem pīlei kraukšķīgo un cieto miziņu un mīkstumu sagriez šķēlītēs. Sagatavotos salātus pārliec servējamos traukos, kam pa vidu kārto vēl siltu pīles krūtiņu. Pārkaisi ar svaigi maltiem pipariem.

Laša uzkoda
350 g laša filejas
1 līdz 2 tējkarotes sāls
 ½ tējkarote balto piparu
2 olas baltumi
200 g saldā krējuma
2 ēdamkarotes sīki sagrieztu maurloku
200 g kūpināta laša šķēlītes
50 g sarkano ikru
Svaigs estragona zariņš (ja vēlies)

Samal svaigo lasi. Pievieno sāli un piparus. Maisot pievieno olu baltumus, putotu saldo krējumu un lociņus. Uzvāri ūdeni ar pustējkaroti sāls. Izveido nelielas laša frikadelītes un liec karstā ūdenī vārīties. Pārliec frikadelītes pannā ar augstām malām, tā, lai tās nesaskartos savā starpā, pārlej verdošu ūdeni tik daudz, lai tas nosegtu frikadeles. Iezied sviestpapīru un liec pāri lodītēm. Sautē aptuveni 8 līdz 10 minūtes. Nolej ūdeni un kārto frikadeles uz šķīvja, katru frikadelīti ietin kūpināta laša šķēlītē un izrotā ar ikriem un estragona adatiņām.

Cūkas cepetis itāļu gaumē
1,5 kg cūkgaļas karbonādes gabala
6 līdz 8 lielas plūmes
¾ glāzes baltās grapas
1 l sausa baltvīna
1 vidēji liels šolotes sīpols
6 salvijas lapas
1 zariņš timiāna
1 zariņš rozmarīna
3 ēdamkarotes olīveļļas
2 tējkarotes sinepju
Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Plūmes atbrīvo no kauliņiem (vari izmantot arī aprikozītes) un sagriez četrās daļās, ieliec trauciņā un pārlej ar grapu. Rozmarīnu un timiānu atbrīvo no kātiņiem, bet sīpoliņu sīki sagriez.
Uzliec karbonādi uz galda, virspusē pagriežot to pusi, kurai klāt bija āda (ar taukumiņu). Veic gaļā iegriezumus un kārto tajās plūmju šķēlītes. Liec to dziļā cepampannā un pārkaisi ar garšaugiem un sīpola gabaliņiem. Pārlej ar eļļu un pārklāj trauku ar foliju. Liec (180 grādos)  uz stundu krāsnī cepties. Tikmēr sajauc vīnu ar sinepēm. Izņem gaļu no krāsns, aplej ar vīna, sinepju maisījumu, apsāli un apkaisi ar pipariem. Liec atpakaļ krāsnī bez folijas cepties vēl 20 minūtes. Gatavo gaļu pasniedz šķēlītēs, pārlietu ar cepeša mērci.
 
Svētku kartupeļi
8 lieli, miltaini kartupeļi
50 g kausēta sviesta, plus sviests pannas ieziešanai
4 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
Pētersīļi pārkaisīšanai
Sāls un pipari pēc garšas

Kartupeļus nomizo un no vienas puses iegriez aptuveni  ¾ kartupeļa biezuma. Kārto kartupeļus ietaukotā cepešpannā un mazliet paver šķēlīšu puses. Pārlej ar sviestu, kam pievienots sāls un pipari. Kartupeļus liec 220 grādos un cep aptuveni 45 minūtes. Pārkaisi ar Parmas sieru un turpini cept vēl aptuveni 15 minūtes, līdz kartupeļi gatavi.

 Gardās kraukšķu trubiņas
90 g sviesta
90 g Demereras cukura
90 g zeltainā sīrupa
90 g miltu
¾ tējkarotes ingvera pulvera
¾ tējkarotes citrona sulas

Cepamplātī ieklāj sviestpapīru. Katliņā samaisi sviestu, cukuru un sīrupu. Sildi uz lēnas uguns, visu laiku maisot, līdz cukurs izkūst un viss sajaucas viendabīgā masā. Nedaudz atdzesē un iesijā miltus un ingvera pulveri. Pievieno citrona sulu un kārtīgi samaisi. Uz mīklas liek mīklas pikucīšus, rēķinoties, ka cepot tā izplūdīs. Liec 160 grādu karstā krāsnī uz astoņām līdz desmit minūtēm, līdz veidojas plāni, tumši zeltaini cepumu apļi. Ieeļļo koka karošu vai citus apaļus kātus. Cepumus pāris minūtes atdzesē, ar platu nazi noņem no plāts un apgriez otrādi. Uztin cepumu uz karotes kāta un tā pilnībā atdzesē.

Šokolādes uzpūtenis
300 g melnās šokolādes
45 g nesālīta sviesta
5 olas dzeltenumi
5 olu baltumi
4 ēdamkarotes pūdercukura
240 ml saldā krējuma
1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai 2 tējkarotes vaniļas cukura

Šokolādi salauz sīkos gabaliņos, pievieno bļodā sviestu un izkausē ūdens peldē vai arī ievieto uz  minūti mikroviļņu krāsnī, tad apmaisi un, ja nepieciešams, turpini vēl minūti kausēt. Citā traukā virs ūdens peldes (bļoda nedrīkst skart ūdeni) karsē olu dzeltenumus un cukuru. Kad tie sasiluši, tos saputo, līdz olu dzeltenumi maina krāsu un pieaug apjomā, pievieno šokolādei. Vēl citā traukā sakul baltumus stingrās putās, pievieno cukuru un turpini kult, līdz masa kļūst bieza un spīdīga. Lēnām iecilā to šokolādes masā. Citā bļodā saputo saldo krējumu un vaniļas esenci, un iemaisi jau gatavajā šokolādes masā. Liec saldo ēdienu vēsumā uz vismaz divām stundām. Rotā ar šokolādes skaidiņām.

2 komentāri

Komentēt lita Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.