Svaigi spiestas SULAS – gan veselībai, gan skaistumam

Lai sāktu uzturā lietot kādu produktu, ir svarīgi noskaidrot, kāda ir tā iedarbība uz organismu un kādu labumu tas var dot tev. Svaigi spiestās sulas ir bagātīgs vitamīnu avots un ārstniecības līdzeklis. Tās jāsāk lietot pakāpeniski, nelielos daudzumos. Dzer tikai tās sulas, kas garšo vai neizraisa nepatiku. Organisms zina, kas tam nepieciešams, un, ja dzeršana nesagādā baudu, nevajag lietot sulu tikai labo īpašību dēļ.

Dabīgās sulas stabilizē sārmu un skābju līdzsvaru asinīs, kas kļūst neregulārs, ja ir slimots ar infekciju slimībām. Tās satur visus ķīmiskos elementus, kuri būtiski nepieciešami mūsu organisma. Ar sulām mūs uzņemam daudz vērtīgu vielu vienkopus. Piemēram, lai izspiestu glāzi burkānu sulas, nepieciešami 4 – 6 burkāni. Vai tu dienā tīrā veidā apēstu 5 burkānus?

Svaigi spiestās sulas ir kalorijām bagātas, tāpēc mīti par iespējamo ātro notievēšanu, lielākoties patiešām ir mīti. Taču ir atsevišķas sulas, kas pēc ilgāka lietošanas perioda tiešām mazina problēmas ar lieko svaru. Svaigās sulas vairāk tiek klasificētas kā ēdiens, nekā dzēriens. 

Dārzeņu sulas papildina ķermeņa rezerves un atjauno spēkus. Tās ir bagātīgas ar minerālsāļiem. Piedalās šūnu veidošanā un to atjaunošanā.

Augļu sulām piemīt spēja veikt vispārējo organisma attīrīšanu, izvadīt toksīnus un veicināt vielmaiņu. Tās satur daudz cukuru un vitamīnus. Piemērotas cilvēkiem, kuri strādā fiziski smagu darbu. Ideālais variants ir apvienot abas grupas un veidot dārzeņu – augļu kokteiļus.


Sula jāizdzer tūlīt pēc pagatavošanas. Nav ieteicams to likt ledusskapī un termiski apstrādāt. Pretējā gadījumā tās strauji zaudē visas vērtīgās vielas. Izņēmums ir biešu sula, kura obligāti jānotur ledusskapī vismaz 3 stundas. Nevajag mest ārā visus izspiestos biezumus, jo arī tur ir vērtīgās vielas. Daļu no tiem vari iejaukt gatavajā sulā. Ja sula par stipru, atšķaidi ar minerālūdeni. Ieteicams dzert pus stundu pirms ēšanas vai pa vidu ēdienreizēm.

Kā piedevu pie svaigi spiestajām augļu un dārzeņu sulām vari izmatot arī sasaldētās ogas. Protams, labāk, ja sulu gatavo no mūsu pašu augļiem un dārzeņiem, ne ievestiem.

Burkānu sula
Populārākā no dārzeņu sulām. Tajā ir daudz beta – karotīna, B grupas vitamīnu, kālijs, kalcijs, kobalts un citas minerālvielas. Burkānu sula lieliski stiprina imunitāti un uzlabo ādas veselību, apetīti un redzi. Visbagātīgākais A vitamīna avots. Katrai sulas glāzei ieteicams pievienot nedaudz eļļas vai saldo krējumu (apmēram pus tējkaroti), lai karotīns pārvērstos A vitamīnā. Burkānu sula samazina stresu. Palīdz stabilizēt visa organisma darbību.

Biešu sula
Sula, kura satur visvairāk cukura, tajā ir arī vitamīns C. Lielos daudzumos tajā ir kālija, dzelzs un mangāna sāls. Uzlabo asins sastāvu, veicina eritrocītu veidošanos. Piemīt attīrošas īpašības. Lielākas problēmas sagādā biešu sulas dzeršana, jo tā ir ļoti specifiska. Sākumā vajadzētu mazākas devas, kuras ar laiku palielina. Ja bietes tīrā veidā nespēj iedzert, jauc ar āboliem vai burkāniem. Tikko spiestā biešu sulā ir kaitīgi savienojumi, kas sāk izzust uzreiz, kā sastopas ar gaisu. Šī iemesla dēļ ļauj sulai nostāvēties ledusskapī vismaz 3 stundas.

Ābolu sula
Sula – organisma attīrītājs. Samazina holesterīna līmeni asinīs, stiprina sirds muskuli, uzlabo asins sastāvu un izvada no ķermeņa smagos metālus. Aizkavē nierakmeņu veidošanos. Ābolu sula satur ļoti daudz dzelzi. Ābols ir tas auglis, kuru vajadzētu izmantot pilnībā, jo sēkliņās ir ļoti daudz joda, serdē – minerālvielas, bet ābolu mizās – vitamīni. Ābolu sula ieteicama smēķētājām, jo uzlabo elpošanas orgānu darbību.
Ar ābolu sulu var papildināt gandrīz jebkuru dārzeņu sulu, kurai vēlies padarīt patīkamāku un maigāku garšu.

Seleriju sula
Svaigi spiesta seleriju sula ir īsts atklājums tieši sievietēm. Tā paātrina vielmaiņu, tonizē, izvada no organisma uzkrājušos toksīnus. Mazina nogurumu un stresu, kā arī ir fiziskā spēka avots. Selerija tiek uzskatīta arī par seksualitāti stimulējošu līdzekli.

Kāpostu sula
Satur ogļhidrātus, vitamīnu C, folija skābi un dažādas aminoskābes. Ir arī kālija, nātrija, kalcija, magnija un dzelzs. Kāpostu sula mazina ogļhidrātu pārvēršanu taukos, tāpēc ir ieteicama aptaukošanos gadījumos. Pie kāpostu sulas tā vien prasās piebērt šķipsniņu sāls labākai garšai, bet tas mazinās ārstnieciskās īpašības. Sula ir labs attīrīšanās līdzeklis, palīdz no organisma lielā daudzumā izvadīt toksīnus.

Ķirbju sula
ķirbju sula satur saharozi, veselīgas pektīna vielas, kāliju, magniju, kalcija sāli, kā arī dzelzi, varu un kobaltu. Vitamīnus C, B1, B2, B6, E, beta – karotīnu. ķirbju sula veicina labāku  kuņģa – zarna trakta darbību un  žults izdalīšanos. Tiek rekomendēta cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Labi palīdz pret bezmiegu. Atbrīvo organismu no liekā šķidruma un samazina asinsspiedienu. Ieteicama mazuļiem, pirmo zobiņu augšanas laikā.

Kartupeļu sula
Svaigi spiesta kartupeļu sula attīra organismu no sāļiem. Satur viegli asimilējošu cukuru, kurš vērot, pārvēršas cietā. Sula palīdz novērts nervu darbības traucējumus un gremošanas problēmas, piemēram, gastrītu. Labi der kopā ar burkānu un seleriju sulu.

Sīpolu sula

Ļoti stipra sula, kas jālieto nelielos daudzumos. Parasti kokteiļos, kombinējot ar citiem dārzeņiem. Sīpolos ir daudz kālija, fosfora, kalcija un dzelzs. Nelielos daudzumos tie satur arī magniju, varu, cinku un sēru un  daudz C vitamīna. Sīpolu sulu ieteicams lietot saaukstēšanās gadījumos vai veselības profilaksei.

SULU KOKTEIĻI
Lai sulu dzeršanu padarītu interesantāku un patīkamāku, meklē dažādus garšu savienojumus un nebaidies eksperimentēt. Galvenais, lai sulu dzeršana sagādātu prieku, nevis liktu tavai sejai savilkties visdažādākajās grimasēs, kamēr glāze ir iztukšota. Iesākumā izmēģini espati.lv piedāvātos kokteiļus. Daudzus no tiem vari pasniegt arī viesībās.

Rīta mundrumam
Variants 1
3 burkāni, 1 ābols, 200 g selerijas saknes
Sulu spiedē visu liek kopā, izspiež un dzer pa maziem malciņiem. Ja netraucē selerijas īpatnējā garša, ābolu var nelikt.

Variants 2
4 burkāni, 1 liela biete, ēdamkarote medus, ½ tējkarote olīveļļas, 50 g dzērveņu
Kad izspiestā biešu sula nostāvējusies, to sajauc ar tikko spiestu burkānu un dzērveņu sulu. Pievieno medu un eļļu, visu samaisa.

Veselības dzēriens
2 vidēji lieli āboli, 1 ola, 1 tējkarote citrona sulas un cukura
Ābolus saspiež sulā ar visām mizām un serdi. Pievieno cukuru, olas dzeltenumu un citrona sulu, visu saputo. Olas baltumu saputo atsevišķi, pieliek pie jau izveidotā kokteiļa. Visu viegli sajauc kopā.

Biešu seleriju kokteilis
100 g selerijas saknes, 1 biete, 2 tējkarotes citronu sulas
No selerijām izspiež sulu, liek uz pāris minūtēm saldētavā. Iepriekš sagatavotu biešu sulu lej glāzē, pievieno citrona sulu. Pa virsu liek sasalušu, sasmalcinātu seleriju sulu (kā ledu). Dzer nesamaisītu.

Burkānu fizs
4 burkāni, 2 citroni, 2 olu baltumi, gāzēts ūdens, ledus
No burkāniem un citroniem izspiež sulu, pievieno olu baltumus un 4 ledus gabaliņus. Visu kopā maisa šeikerī apmēram 2 minūtes. Lej glāzēs caur sietiņu, pasniedz uzreiz.

Piena – sulas kokteilis
80 g piena, 100 g jebkāda svaigi spiesta sula, 2 tējkarotes cukura, vanilīns
Pienam pievieno sulu, pūdercukuru un vanilīnu pēc garšas. Visu saputo mikserī.

Ķirbju sulas kokteilis
200 g ķirbju sulas, 50 cidoniju sulas, 3 ēdamkarotes medus, 0,5 l minerālūdens, ledus, var pievienot ingveru.
Visas sastāvdaļas sajauc kopā, samaisa un pievieno ledu, cik vēlas. 

Saistītie raksti

8 komentāri
  1. Cik daudz ir lasīts par sulām, gandrīz domāju nelasīt, bet tomēr uzzināju ko jaunu, par biešu sulu! Nekur nebiju lasījusi, ka jānogaida kāds laiks, ka var būt kas kaitīgs.

  2. Pirms pāris gadiem ārsts ieteica dzert burkānu sulu veselības problēmu dēļ. Man no smaržas vien nāca vēmiens. Taču tagad šie simptomi pazuduši un varu iedzert bez problēmām. Laikam jau organisms tiešām pats zin, ko vajag…

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.