SULU laiks ir KLĀT!

Klāt ir laiks, kad daba sāk mosties no ziemas miega un koki sāk jaunu augšanas periodu. Mēs šo laiku varam izmantot savā labā tecinot dažādu koku sulas, kas tradicionāli ir bērzu un kļavu sulas. Šoreiz espati.lv tev ir sagatavojusi izsmeļošu informāciju gan par sulu tecināšanu un izmantošanu, gan arī par to labvēlīgo ietekmi uz veselību un, protams, arī labākās receptes bērzu sulu sagatavošanai, lai tās veldzētu tavas slāpes arī vasaras karstumā!

Kādas sulas tecināt un kad sākt to darītā
Pēc savas būtības sulas var tecināt no jebkura lapu koka, taču tradicionāli tās tiek iegūtas, galvenokārt, no bērza un nedaudz no kļavas. Citu lapu koku sulas, pateicoties to sastāvā esošajām miecvielām, ir diezgan rūgtas. Kļavu sula būs izteikti salda, jo tā satur krietni vien vairāk cukura, nekā bērzu sula. Taču arī bērzu sulas mēdz būt ļoti saldas, ja bērzs aug sausā un augstā vietā, piemēram, uzkalniņā.

Sulu tecināšanu tradicionāli sāk aprīlī, taču katru gadu šis laiks var nedaudz atšķirties, kas atkarīgs, galvenokārt no laika apstākļiem. Sulu tecināšanai labvēlīgs laiks ir brīdis, kad sals ir atkāpies un temperatūra turās virs nulle grādiem. Kļavu sulas parasti var sākt tecināt ātrāk par bērzu sulām, galvenais, lai temperatūra vairs nekristu zem nulle grādiem. Savukārt dzidrākās bērza sulas iegūsi tieši sulu tecināšanas laika sākumā – tad tās saturēs mazāk olbaltumvielu un būs piemērotākas uzglabāšanai.


Sulu tecēšanas ātrums ir tieši atkarīgs no gaisa temperatūras – jo tā augstāka, jo sulas tecēs ātrāk un otrādi. Savukārt iegūstamās sulas daudzums ir tieši saistīts ar attiecīgā koka vecumu – vidēja vecuma koki ir vispiemērotākie, tie var sniegt aptuveni 20 – 30 litrus sulas diennaktī. Turklāt ir vērts atcerēties, ka kvalitatīvākas sulas vienmēr būs no tiem kokiem, kas aug saulainās vietās.

Dzersim svaigas cik vien lien!
Lielākā bērzu sulu vērtība ir to sastāvā esošās minerālvielas, taču tās satur arī nelielu daudzumu vitamīnu un citas bioloģiski aktīvas vielas – brīvās aminoskābes, fermentus, fitoncīdus, ēteriskās eļļas, fitohormonus, organismam vērtīgos cukurus (glikozi un fruktozi), kā arī ābolskābi un olbaltumvielas. Turklāt šīs sulas neizraisa alerģiskas reakcijas. Bērzu sulas ir lieliskas imunitātes stiprināšanai, kā arī organisma attīrīšanai – tās tiek pielīdzinātas slotai, ar kuru izslaucīt savu organismu. Lai justu efektu, bērzu sulas ir ieteicams dzert vismaz desmit dienas pēc kārtas, pa litram sulu dienā – tādējādi no organisma tiks izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi un šlakvielas (urīnvielas, urīnskābe, kreatīns)! Šī, protams, ir būtiska ziņa arī visām tievētgribētājām. Taču jāņem vērā, ka, ja bērzu sulas paredzēts lietot tieši organisma attīrīšanās un tievēšanas nolūkos, tad tās jāizmanto pēc iespējas svaigākas – lielākā to vērtība ir pirmajās 3 – 4 stundās pēc tecināšanas. Šajās stundās sulas satur tā saukto bioloģiski aktīvo ūdeni, kurā molekulas nav izkliedētas, bet gan sakārtojušās kopās, ko dēvē par šķidrajiem kristāliem. Šādam ūdenim nonākot cilvēka organismā, tas daudz vieglāk iesaistās visos vielmaiņas procesos un tiek izmantots ievērojami efektīvāk par parastu ūdeni.
    
Arī kļavu sulas lietošana ir līdzīga bērza sulām – tās attīra organismu un izvada no tā sārņus. Galvenā kļavu sulu atšķirība no bērzu sulām ir cukura daudzums tajās, kas ir krietni vien lielāks, līdz ar to šīs sulas ir saldākas. Kļavu sula arī nav tik populāra lietošanā ilgākā periodā, proti, raudzēšanai. Parasti šādai lietošanai sagatavo tieši bērzu sulas. Taču pēc būtības – lietot kļavu, vai bērzu sulu – tas ir gaumes un iespēju jautājums!

Izmanto arī citos veidos!
Gan kļavu, gan bērzu sulas ir iespējams ne vien lietot iekšķīgi, bet arī izmantot daudz un dažādos citos veidos. Viens no populārākajiem veidiem ir izmantot šīs sulas skaistumkopšanas procedūrās. Tieši tāpat, kā tās attīra tavu organismu no iekšpuses, tās var darboties arī no ārpuses! Sulu laikā pamēģini tās lietot sejas ādas skalošanai – sulās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, kā arī palīdz pasargāt ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes. Bērzu sulas, lietotas ārīgi, padara sejas ādu samtainu un maigu.
    
Sulas ir lieliskas arī matu kopšanai – tās ne vien cīnās ar blaugznām, bet arī uzmundrina galvas ādu un veicina asinsriti tajā, kas ir tieši atbildīga par matu augšanas paātrināšanos! Lielisks ieteikums ir svaigas bērzu un kļavu sulas sasaldēt ledus kubiņos, ar kuriem varēsi no rītiem atsvaidzināt savu sejas un kakla ādu visas vasaras garumā!

Saglabā vasarai!
Tās bērzu sulas, kas nav izdzertas svaigā veidā, vai izlietotas skaistumkopšanā, vari sagatavot vasarai – gan kā gardu un slāpes veldzējošu dzērienu, gan arī kā dzirkstošu mājas vīnu! Savukārt no kļavu sulas, iztvaicējot ūdeni, iespējams iegūt gardu kļavu sīrupu, kas noderēs saldajiem ēdieniem, vai kā vienkārši gards un veselīgs našķis.
    
Visgardākās bērzu sulas, ar kurām veldzēt slāpes karstās vasaras dienās ir tās, kas ir atspirdzinošas – tām jāsatur ogļskābā gāze! Turklāt ogļskābā gāze pasargā sulu no etiķskābes baktēriju vairošanās, kas sulā mēdz radīt nevēlamas duļķes un gļotas. Lai šīs gļotas neveidotos un sula būtu patīkami atspirdzinoša, tai jāsatur 5 grami ogļskābās gāzes uz litru sulas. Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir aptuveni 5 grami cukura, taču lai veidotos ogļskābā gāze, ir nepieciešams sulā izšķīdināt vēl 5 gramus cukura. Ja kopējais cukura daudzums sulā ir 1% uz litru, tad tas ir pilnīgi pietiekami, lai saražotu uzglabāšanai vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes.
    
Papildus ir nepieciešams ierosināt sulas rūgšanu, ko var darīt izmantojot tādas vielas, kas satur rauga sēnīti, piemēram, rupjmaize, rudzu milti, jaunie upeņu dzinumi vai rozīnes. Garšas uzlabošanai un dažādošanai bērzu sulām pievieno citronu, citronskābi, krustnagliņas un dažādas citas garšvielas – viss atkarīgs no gaumes un vēlamā rezultāta! Taču, ja tev ir patīkama dabīgā bērzu sulas garša, tad nav ieteicams aizrauties ar garšas uzlabotājiem, jo tādējādi ļoti ātri ir iespējams pazaudēt dabīgo garšu.

Bērzu sulas sagatavošanas receptes
Klasiska bērzu sula ar citroniem
Sastāvdalas: 25 litri bērzu sulas, 300 grami cukura, 1 – 2 citroni un 100 grami rozīņu
Sagatavošanas process – tērē traukā ielej nokāstu bērzu sulu, pievieno cukuru, rozīnes un sagrieztas, no sēklām atbrīvotas citrona šķēles. Visu samaisa un salej trīs litru burkās. Aizvākotas burkas novieto istabas temperatūrā – aptuveni 18 grādos. Šādi burkas glabā 3 – 5 dienas, kamēr sula nedaudz ieskābst. Pēc tam sulas novieto vēsākā vietā – aptuveni 5 – 10 grādos. Jo zemākā temperatūrā sulu uzglabā, jo rūgšanas process notiek lēnāk. Ja sula tiek uzglabāta 5 grādu temperatūrā, tad tā būs gatava aptuveni pēc 14 – 20 dienām.

Bērzu sula ar rudzu miltiem
Sastāvdaļas: 30 litri bērzu sulas, 100 grami rudzu miltu un 150 grami cukura
Sagatavošanas process – izveido rudzu miltu mīklu no bērzu sulas un rudzu miltiem, kas sajaukti viendabīgā masā. Šo mīklu pievieno 30 litriem bērzu sulas. Klāt liek arī cukuru un visu samaisa. Tālāk rīkojas tāpat kā pirmajā receptē – sulu sapilda burkās, uz dažām dienām ļauj rūgt istabas temperatūrā un tad pārvieto uz vēsāku vietu.

Bērzu sula ar rupjmaizi un upeņu dzinumiem

Sastāvdaļas: 20 litri bērzu sulas, 200 grami rupjmaizes, 4 gabali jauno upeņu dzinumu un 100 grami cukura
Sagatavošanas process – rupjmaizi saberž un apgrauzdē, lai tā būtu cieta. Apgrauzdēto rupjmaizi, upeņu jaunos dzinumus un cukuru pievieno bērzu sulai, visu samaisa. Sulai ļauj rūgt 3 dienas aptuveni 15 grādu temperatūrā. Pēc tam to pilda pudelēs, uz katru pudeli pievienojot pus tējkaroti cukura. Pudeles aizvāko un novieto ledusskapī vai pagrabā – ļoti būtiski, lai uzglabāšanas temperatūra nepārsniegtu 4 grādus! Pēc sentēvu metodēm pudeles var ierakt arī zemē.

Bērzu sula ar medu

Sastāvdaļas: Svaiga bērzu sula, 500 g medus, 1 šķēle rupjmaizes, raugs
Sagatavošanas process – traukā ieliek medu, pārlej ar bērzu sulu un stundu vīra uz lēnas uguns. Pēc tam nedaudz atdzesē un siltajā sīrupā ieliek rupjmaizes šķēlīti, kas apziesta ar raugu. Trauku noliek siltā vietā un ļauj iegūtajam šķidrumam rūgt. Ja pēc stundas rūgšanas process nav sācies – medus virskārtā neparādās čaukstoši burbulīši, pievieno vēl nedaudz rauga. Kad rūgšana sākusies, maize no trauka jāizņem, trauks jāpārklāj ar drānu un jāļauj tā saturam kārtīgi uzrūgt. Kad tas pārstājis putoties un čaukstēt, dzērienu salej pudelēs, blīvi aizdara un novieto pagrabā vai ledusskapī horizontālā stāvoklī. Laiku pa laikam pudeles jāpagroza. Pēc aptuveni 4 mēnešiem dzēriens ir gatavs!

Dzirkstošais bērzu sulas vīns
Sastāvdaļas: 40 litri bērzu sulas, 200 grami cukura, 1 litrs savairota vīna rauga tīrkultūras (ierauga)
Sagatavošanas process – laikus sagatavo tīrkultūru (vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 litriem līdz 90 grādiem uzkarsētas un pēc tam līdz 20 grādiem atdzesētas bērzu sulas. Trauku pārsedz ar marli un ļauj 6 – 10 stundas stāvēt siltā vietā, aptuveni 20 grādos). Svaigai bērzu sulai pievieno sagatavoto tīrkultūru un cukuru. To pilda traukos – stikla balonos, burkās vai pudelēs, ko cieši noslēdz. Lai rūgstot pudelēm neizspiestu korķus, tos cieši nosaitē ar auklu. Sapildītos traukus 3 – 4 dienas patur istabas temperatūrā – aptuveni 18 grādos – tad pārvieto uz pagrabu vai ierok zemē. Pēc 20 dienām sula būs gatava dzeršanai. Tās garša būs patīkami skābena, atspirdzinoša un dzirkstoša. Svarīgi ir ievērot, ka liela nozīme ir sulas uzglabāšanas temperatūrai! Ja tā pārsniegs 16 grādus, tad sula ātri pārskābs un tai būs asa garša!

Lai labi garšo!

Saistītie raksti

7 komentāri
  1. Tirgū sulas noteikti var atrast – Rīgas centrāltirgū tās iegādājos jau marta beigaas! 🙂 Un par uzglabāšanu – svaigas tās turēsies vien dienu vai divas! Pēc tam izmanto kādu no receptēm! Un tad turi pagrabā vai ledusskapī tāpat kā zapti 🙂

  2. manai kuurei jau 5taa diena! 2 litri dienaa – sajuutas lieliskas! Liekas, ka organisms pamatiigi attīrās, jo izdzeru glaazi bet aaraa naak kaadas divas vismaz! raudzeet gan nedomaaju, lietoshu svaigas kameer buus pieejamas! taisniiba – slota ar kuru izslauciit ziemas netiirumus!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.