Sulas – enerģijai, aizsardzībai un labam noskaņojumam

Vai zināji, ka sulas to sastāvā esošo ogļhidrātu, vitamīnu un dažādu uzturvielu ziņā ir līdzvērtīgas ierastiem un ikdienā lietotiem ēdieniem? *

Piemēram, vienā glāzē Cido vai Gutta tomātu sulas (200gr) ir tikpat daudz kālija (K), cik 200gr rupjmaizes! Glāzē Gutta apelsīnu sulas (200gr) ir četras reizes vairāk beta-karotīna nekā 200gr kāpostu. Savukārt glāzē Gutta vai Cido ābolu sulas (200gr) ir divas reizes vairāk kālija (K) nekā 200gr rīsu, bet glāzē Cido greipfrūtu sulas (200gr) ir daudz dzelzs (Fe), cik 200gr biezpiena. Turklāt papildus enerģētiskajai vērtībai un dabīgajām vielām, sulas ir arī spēcīgs pozitīva lādiņa avots. Jo īpaši tās, kuras pagatavotas no krāsainiem – dzelteniem, oranžiem un sarkaniem – dārzeņiem un augļiem.

Kā atzinuši psihologi un uztura speciālisti, enerģijas trūkuma un pesimistiska noskaņojuma pārņemtiem cilvēkiem uzturā ieteicams izvēlēties daudz košus dārzeņus un augļus vai to sulas, jo dabiskās augu krāsvielas nepieciešamas kā labam izskatam un redzei, tā arī aizsardzībai pret ļaundabīgām kaitēm, u.tml.

Antioksidanti brīvo radikāļu vietā

Vairums košu dārzeņu un augļu satur dabīgos antioksidantus, kas mūsu organismā neitralizē brīvos radikāļus. Tās ir ļoti aktīvas molekulas, kas antioksidantu trūkuma gadījumā var pārlieku savairoties un sākt bojāt šūnu membrānas, ietekmēt šūnu dalīšanos un ļaunākajā gadījumā arī izraisīt audzēju veidošanos, bojāt sirdi un asinsvadus, nervus, acs tīkleni, kā arī paātrināt novecošanos. Brīvie radikāļi mūsu organismā pastiprināti veidojas, piemēram, sēžot sastrēgumā un ieelpojot automašīnu izplūdes gāzes, smēķējot, pārdzīvojot stresu vai arī pēc lielas fiziskas slodzes.
     
Uzsvars uz sarkanām, oranžām un dzeltenām sulām
Labākā aizsardzība pret daudzām kaitēm ir pamatīga porcija ar dārzeņu salātiem (vismaz 400 – 500gr dienā) un sulas – gan mājās taisītas, gan veikalos nopērkamās Latvijā ražotās 100% sulas. Kā atklāj uztura speciālisti, augu pigments jeb krāsviela ir ļoti spēcīgs antioksidants. Brīvo radikāļu neitralizētāji ir tieši košie augļi un dārzeņi – apelsīni, burkāni, ķirbji un paprika, kā arī visi sarkano mīkstumu augļi – granātāboli, upenes, tomāti u.c. 

Visvairāk C vitamīna ir apelsīnu, tomātu un greipfrūtu sulās
Līdz šim vienīgie par vitamīniem atzītie antioksidanti ir alfa tokoferols jeb E vitamīns un askorbīnskābe jeb C vitamīns, kas gan pats nevar neitralizēt brīvos radikāļus, bet var palīdzēt E vitamīnam. Jo īpaši daudz C vitamīna ir apelsīnos, tomātos, greipfrūtos un attiecīgi arī šo augļu sulās.
Turklāt C vitamīns kā antioksidants uzlabo ādas metabolismu jeb vielmaiņu un aizsargā ādu no bojājuma un agras novecošanas. Tāpat C vitamīns veicina kolagēna sintēzi un piedalās ādas pigmentācijas veidošanās procesā, to samazinot.

Stipriem matiem un labai redzei apelsīnu, burkānu un kāpostu sulas
Viena no visvairāk pētītajām augu krāsvielām ir provitamīns beta karotīns, kas augļiem un dārzeņiem piešķir koši dzelteno un oranžo toni. Tas savukārt veicina A vitamīna veidošanos, palielina organisma aizsargspējas, uzlabo ādas krāsu, redzi un matu struktūru. Beta karotīna uzņemšanai daudz jādzer burkānu, apelsīnu vai kāpostu sulas.
Noteikti jāatzīmē, ka beta-karotīns padara ādu mazāk uzņēmīgu pret saules stariem, īpaši UVB stariem, tāpēc tas pasargā ādu no saules apdeguma, kā arī samazina ādas audzēju risku. Par to atbild UVB aizsargpigmenti – flavonoīdi un karotinoīdi. Tajā pat laikā beta-karotīns ne vien aizsargā ādu no saules apdeguma, bet to uzņemot iespējams ātrāk iegūt iedegumu.

Tomātu sula aizkavē vēzi, spēcina sirdi un aizkavē novecošanos

Spilgti sarkano krāsu dārzeņiem piešķir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem – likopēns. Piemēram, 100 gramos gatavu tomātu ir apmēram 3,9 – 5,6mg likopēna. Tas mazina risku saslimt ar onkoloģiskām slimībām (krūts, plaušu, resnās un taisnās zarnas vēzi), aizsargā sirdi un asinsvadus, kā arī aizkavē novecošanos. Tomāti un to sula ir īpaši ieteicama prostatas audzēju profilaksei – nedēļā ieteicams apēst apmēram divdesmit tomātu vai izdzert vismaz vienu divas glāzes 100% tomātu sulas.

*LLU februārī veikts pētījums Dr.sc.ing. Solvitas Kampuses, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docentes, uzraudzībā

Saistītie raksti

5 komentāri
  1. vienā glāzē Cido vai Gutta tomātu sulas?? citu firmu sulās nav nekā laba? vai tas ir reklāmas raksts?

  2. Ja uzmanīgi izlasām, tad redzam apakšā atsauci uz konkrētiem pētījumiem. Līdz ar to ir bijis tikai korekti nosaukt konkrētus ražotājus, ja ar šīm sulām veikti pētījumi – vismaz tāds ir mans skatījums 😉 Katrā ziņā raksts neko sliktu nesaka par citiem, bet tagad jau visādi ir, ja nerunātu par konkrētajiem pētījumiem, bet vispārīgi, paņemtu kāds vēl un tiesā iesūdzētu 😉

  3. Mhm, šobrīd sēžu darbiņā un neatteiktos no glāzes tikko no ledusskapja izņemtas apelsīnu sulas :))) tiešām garšas bauda 😉

  4. Kaut kā tomēr mēle neveļas nosaukt piem cido dzērienu par sulu. no sulas tur ir tikai nosaukums – kālijs tiešam tur varbūt, bet to var nopirkt ari tabletēs.

  5. Nu, nu, te jābūt uzmanīgiem ar terminiem 😉 100% sula ir tik tiešām īsta sula, bet sulas dzēriens ir, ja tā var sacīt, 15% sula 😉

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.