STĒVIJA tievētājas ēdienkartē

Ko tu zini par stēviju? Mēs aptaujājām daiļā dzimuma pārstāves – uz jautājumu „kas ir stēvija?” liela daļa aptaujāto sieviešu atteica, ka atbildi nemaz tā īsti nezinot. Jā, šis un tas jau ir dzirdēts, taču izmēģināta praksē tā lieta nav. Šoreiz centīsimies noskaidrot, kas ir stēvija, kas jāņem vērā to lietojot, un kādēļ tā ir tik ietiecama tieši tām, kas vēlas nomest liekos kilogramus un iegūt ilgi kārotās ķermeņa aprises.
KAS IR STĒVIJA?
Stēvija (Stevia rebaudiana Bertoni) ir neparasti salds augs, kuru dēvē arī par meduszāli vai cukurpuķi. Savvaļā šis asteru dzimtas augs zaļo Paragvajā un Brazīlijā, taču Eiropā to audzē kā kultūraugu. Kopš 2011. gada stēvija ir apstiprināta kā pieļaujama pārtikas saldviela visā Eiropas Savienībā. Tā ir kļuvusi pazīstama, pateicoties savām saldajām lapām, kas svaigas ir līdz pat 15 reižu saldākas par cukuru, bet kaltētā vai koncentrāta veidā salduma pakāpe vēl pieaug. Turklāt, stēvijai ir arī virkne citu labu īpašību, kuras nevar neņemt vērā, salīdzinot šo saldinātāju ar tik ierasto cukuru:
  • Stēvija ir 100 % dabīgs produkts un garšo tāpat kā cukurs, to var izmantot tieši tādos pašos veidos, kā cukuru;
  • Stēvijas ekstrakts ir aptuveni 300 reizes saldāks par cukuru, līdz ar to tas nepieciešams ļoti nedaudz;
  • Stēvija nesatur ogļhidrātus un tās glikēmiskais indekss ir nulle;
  • Stēvija nesatur kilokalorijas (!);
  • Stēvija nemaina cukura līmeni asinīs, kā arī nerada enerģijas pieplūdumu un strauju krišanos, kā tas ir ar cukuru.
KĀDĒĻ IR VĒRTS IZMĒĢINĀT STĒVIJU?
Stēvija ir produkts, kas aizvietotu cukuru, un spēj palutināt mūsu garšas kārpiņas ar saldu garšu, kas ir tikpat spēcīga kā cukuram un pat spēcīgāka! Tā ir kā radīta cilvēkiem, kas domā par veselīgu un nekaitīgu alternatīvu cukuram, visiem tiem, kas vēlas sekmīgāk cīnīties ar liekajiem kilogramiem un ātrāk iegūt kārotās ķermeņa aprises, taču nevēlas vai gluži vienkārši nespēj atteikties no saldumiem. Turklāt stēvija lieliski der arī bērniem, jo ļauj tiem baudīt kārotos saldumus, iztiekot bez nelabvēlīgās cukura ietekmes.
 
Stēvijas izmantošana tievētājas ēdienkartē apmierinās vēlmi pēc saldumiem, bet tajā pašā laikā ļaus izvairīties no blaknēm, kas piemīt cukuram – lieku kilokaloriju uzņemšanas, turklāt tā nesatur arī ogļhidrātus, kas mīl nosēsties uz mūsu gurniem nevēlamo tauciņu veidā. Stēviju var lietot arī cilvēki, kuriem ir svarīgi kontrolēt cukura līmeni asinīs, jo šis saldinātājs, pēc tā lietošanas, nemaina cukura līmeni asinīs. Vēl kāda labā stēvijas īpašība – tā nerada pēkšņo enerģijas pieplūdumu un pacēlumu, ko nomaina kritums un vēlme uzņemt vēl ko saldu, kā tas parasti ir pēc saldumu lietošanas, kas satur cukuru. 
KUR IEGĀDĀTIES STĒVIJU?
Tā kā stēvija kļūst arvien populārāka, to var iegādāties arvien vairāk tirdzniecības vietās. Visieteicamāk ir meklēt stēviju dabīgo un ekoloģisko produktu veikalos, kuros parasti pārdodas kaltēta stēvija (kā lapiņās, tā pulverī saberzta) vai tās ekstrakts sīrupa un tablešu veidā. Taču, ja vēlies izmēģināt tieši svaigu stēviju, tad zini – to ir iespējams audzēt arī pašai! Piemēram, uz palodzes istabas temperatūrā, vai vasarā – siltumnīcā. Šis augs ir viegli kopjams un labi pielāgojas klimatiskajiem apstākļiem.
KĀ LIETOT STĒVIJU, UN KO ŅEMT VĒRĀ TO DAROT?
Sākot lietot stēviju, katrai saimniecei ir jāatrod savs stēvijas veids – vienai tās būs svaigās lapiņas, bet citai pie sirds labāk ies kaltētās, saberztās lapiņas, vai koncentrāts (sīrups vai tabletes). Atšķirība ir ļoti liela, jo, piemēram, svaiga stēvija ir aptuveni 15 reizes saldāka par cukuru, bet koncentrāts – līdz pat 300 reizēm saldāks, kā cukurs! Līdz ar to – sākot izmantot stēviju ēdienu gatavošanā, ieteicams eksperimentēt, un sākt gatavošanas procesu ar pavisam nelielu daudzumu stēvijas, jo tikai tādā veidā ir iespējams atrast savu salduma līmeni, lai ēdiens nešķistu pārlieku salkans. Turklāt ir būtiski ņemt vērā – ja stēvija ēdienam ir pievienota pārlieku daudz, tā var piedot nedaudz rūgtu piegaršu, līdzīgi kā vaniļas cukurs!
Otra lieta – stēvijai var piemist arī sava īpaša „garša” – jā, tā ir salda, bet izmantojot, piemēram, svaigas stēvijas lapiņas, šis saldums var šķist citādāks, kā tik ierastais cukura saldums. Koncentrētajiem stēvijas veidiem šī garša nav tik izteikta. Tādēļ – stēviju noteikti jāizmēģina dažādos tās pieejamajos variantos, lai atrastu to, kas garšo un tīk vislabāk – vienai tās būs svaigās lapiņas, kamēr citai tikai koncentrētais sīrups. Gatavojot ēdienu, stēviju ir iespējams izmantot tieši tāpat kā cukuru – gan otro un saldo ēdienu pagatavošanā, jo tā lieliski „iztur” karstumu un nezaudē savu saldinātājas īpašību, gan pievienojot dzērieniem, gan arī, piemēram, konservējot. 

Saistītie raksti

10 komentāri
  1. Vai kāda zina kur var nopirkt stēviju audzēšanai? Jā un pie kādiem ēdieniem tās saberztās lapas var likt klāt, pie kafijas jau neliksi ne, varbūt vienīgi kūkās. Kādai ir pieredze ar pašaudzētas stēvijas izmantošanu?

  2. Pie kafijas derēs tabletes vai tas sīrups! Par to audzēšanu – esmu dzirdējusi, ka labāk sanāk no stādiem, nevis sēklām!

  3. Sakot ar septembri Latvija bus atrodams lielisks saldinātājs no Stēvijas, ražotājiem no Austrālijas ir izdevies likvidēt Stēvijai raksturīgo, rūkto pēcgaršu un šobrīd Natvia ir viens no visgaršīgākajiem saldinātājiem. 100% dabīgs, 0 kalorijas, zems glikēmijas indeks. Apskatiet natvia.lv

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.