ŠOKOLĀDE desertos – 4 dažādas variācijas

Šokolāde, kā zināms, ir viens no gardākajiem, leģendārākajiem un saldi grēcīgākajiem produktiem, ko cilvēce ir atklājusi. Tā var būt tik daudzveidīga un pat ar savu raksturiņu. Un cik maz ir tādu dāmu, kuras spēj pretoties šokolādes kārdinājumam. Pat ievērojot diētas, dažās no tām tiek atļauts gabaliņš tumšās šokolādes. Tāpēc espati.lv tev piedāvā dažas receptītes, kā šokolādi ne tikai apēst veselu, bet gan pagatavot vēl pāris radošos un šokolādīgos gardumos – mazlietiņ piemirstot par brēcošo sirdsapziņu.

Šokolādes – ruma pudiņš
2 olas dzeltenumi,
3 tējkarotes cukura,
3 tējkarotes kviešu miltu,
100 ml piena
50 ml atdzesēta saldā krējuma,
60 g šokolādes,
2 ēdamkarotes tumšā ruma,
pustējkarote šķīstošā espreso (vēlams, bet nav obligāts)

Olas saputo ar cukuru, pievieno miltus. Uzsilda pienu un pusi saldā krējuma, bet neļauj uzvārīties. Ļoti uzmanīgi, kā arī intensīvi un rūpīgi maisot, pievieno trešdaļu piena+krējuma, pielūkojot, lai masa nesarautos un tajā neizveidotos kunkuļi. Pievieno atlikušo pienu un visu rūpīgi samaisa. Ielej mazā panniņā un karsē, nepārtraukti maisot, kamēr masa sabiezē. Noņem pannu no uguns, pievieno šokolādi, rumu pēc garšas un espreso. Ļauj šokolādei izkust un tad samaisi, kamēr maisījums ir viendabīgs. Gatavo masu lej porcijtraukos vai martini glāzēs, liec atdzesēties istabas temperatūrā, vismaz 30 minūtes pirms pasniegšanas. Pirms pasniegšanas pagatavo putukrējumu (atlikušo saldo krējumu sakul ar cukuru) un rotā pudiņu.

Tumšās šokolādes siera kūka
Pamatnei
1 paciņa šokolādes cepumu (piemēram, Selga)
2 ēdamkarotes cukura
100 g sviesta

Pildījumam
1 tāfelīte (aptuveni 250 g) tumšās 70% šokolādes,
2 iepakojumi (400 g) krējumsiera (Filadelfijas, Maskarpones vai cits)
100 g cukura,
20 g nesalda kakao pulvera
4 olas

Rotāšanai
Putukrējums,
tumšā šokolāde,
1 ēdamkarote cukura

Pirmo cep pamatni. Sasmalcina šokolādes cepumus un samaisa ar cukuru. Pievieno izkausētu sviestu un visu rūpīgi samaisa. Ietauko tortes formu, ieklāj tajā sagatavoto masu un liek cepeškrāsnī uz aptuveni piecām minūtēm. Kamēr tiks gatavots pildījums, pamatni, neizņemot no formas, atdzesē.

Pildījums. Sasmalcina šokolādi karstumizturīgā traukā un liek to sildīt ūdens peldē, kamēr šokolāde izkususi un viendabīga. Atdzesē šokolādi, līdz tā vairs nav karsta, taču aizvien ir samaisāma. Bļodā samaisa krējumsieru, cukuru un kakao pulveri, kamēr masa viendabīga. Pa vienai masā pievieno olas. Pievieno atdzesēto šokolādi. Gatavo masu liek tortes formā, izlīdzina. Cep cepeškrāsnī, līdz iedurot ar kociņu, tam nepielīp masa. Kad kūka gatava, tā jāatdzesē – vislabāk, ja visu nakti.

Rotāšana. Saldo krējumu, šokolādi un cukuru karsē pannā, līdz masa ir viendabīga. Pārlej kūkai un izlīdzina. Kad glazūra atdzisusi, tieši pirms pasniegšanas var kūku izrotāt ar šokolādes plēksnītēm.

Banāni šokolādē
2 gatavi, bet stingri banāni,
150 g tumšās šokolādes,
2 ēdamkarotes eļļas,
50 g sasmalcinātu lazdu, valriekstu vai zemesriekstu

Pannu vai virtuves dēlīti izklāj ar cepamo papīru. Sagriež banānus uz pusēm, katrā no tiem var iestiprināt saldējuma kociņu (atsevišķi nopērkami pārtikas lielveikalos). Izkausē šokolādi vai nu mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē, kamēr tā viendabīga un šķidra. Sagrieztos banānus izpeldini šokolādē, apbārsti ar sasmalcinātajiem riekstiem, liec uz sagatavotās pannas vai virtuves dēlīša. Liec vēsā vietā, kamēr šokolāde sastingst.

Šokolādes pankūkas
4 olas
200 ml piena
200 ml ūdens
250 ml kviešu miltu
2 ēdamkarotes kakao (vēlams, nesaldināta)
2 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa sāls

Rūpīgi sakul olas. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas, samaisi, kamēr mīkla viendabīga. Liec to ledusskapī vismaz uz pāris stundām. Cep pankūkas, kā jau ierasts. Īpaši garšīgi šīs pankūkas būs kopā ar zemeņu vai kādu citu ogu mērci.

Saistītie raksti

4 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.